Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Een mysterieuze en magische wereld

Nachtduiken zijn mysterieus en magisch. De nachtduiken in Dahab zijn zelfs zo mooi, dat Dirk zijn duiken overdag hiervoor wil opgeven.

Na onze mooie duiken bij Um Sid en Moray Garden doen we ’s avonds onze derde nachtduik van de week.

Als het aan mij zou liggen zou ik wel twee nachtduiken per dag willen maken, maar organisatorisch ligt dat natuurlijk moeilijk. Misschien eens op zoek gaan naar en buddy die even gek is? Een weekje Dahab, overdag chillen en af en toe een dagduikje en voor de rest alleen maar nachtduiken: het zegt me wel wat. Het hoeft geen nachtbrakerij te zijn, vermits het al om 17.30 uur donker is!

Nachtduiken zijn totaal anders: mysterieus en magisch. De jagers gaan op pad, je ziet dieren die overdag verscholen zitten en de “dagdieren” liggen er rustig bij, zodat je ze gemakkelijk kan benaderen. Voor foto- en videografen is het een droom: geen last van vals licht of slechte witbalans!

We doen onze nachtduiken alle drie op het huisrif Mashraba en alle drie zijn ze totaal verschillend. De eerste keer dalen we af naar de pinnacle. Hier is een krokodilvis de eyecatcher.

Dirk-Van-den-Bergh_20191203-krokodilvis-90492

Deze kant doe ik het minst graag omdat ik teveel op mijn lucht moet letten en me te weinig op het filmen kan concentreren. Max. diepte 23 meter en na 49 minuten zit de duik er al op … 30 bar over …

De twee andere dalen we schuin links af met max. 18 meter diepte. Dat lukt beter om een uur vol te maken (de max duur voor nachtduiken is 60 minuten)!

Zeepaardjes zien we tijdens beide duiken. Die zijn we al gewoon … Ongewoner is deze zeetong. Een zeetong wordt max. 70 cm en dit is zo’n exemplaar. Ik meet hem tussen mijn beide videolampen!

Dirk-Van-den-Bergh_20191203-zeetong-90492

Grijze murenes zijn er veel te zien. Ze zitten meestal verscholen onder de koraalblokken, maar ’s nachts gaan ze op jacht.

Dirk-Van-den-Bergh_20191203-grijze-murene-90492

De Rode Zee anemoonvis is niet echt een nachtdier, maar zelfs ’s nachts gaan ze ijverig door met het beluchten en stofvrij maken van de eitjes. Prachtig om ze bezig te zien!

Dirk-Van-den-Bergh_20191203-Rode-Zee-anemoonvis-met-eitjes-90492

Bart wijst een slak aan. Een mooi exemplaar dat ik nog niet eerder tegenkwam. Ik zie er nu verschillende! Ik zoek het op en het blijkt de Textielkegelslak te zijn. Volende keer maar wat meer afstand houden want er staat bij vermeld: zeer gevaarlijk, heeft menselijke fataliteiten veroorzaakt …

Dirk-Van-den-Bergh_20191203-Textielkegelslak-90492

We zien veel mooie dingen, teveel om op te noemen. De mooiste beelden heb ik verzameld in onderstaande video. Blijf kijken tot het einde, want daar zie je de ontmoeting met een wel zeer agressieve gemarmerde murene! Zo staat het ook vermeld in de boeken: mogelijk agressief naar duikers …

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief