Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Petra Smit – Een duik in het avontuur

Twee jaar geleden kwam Duikreporter Petra Smit op Duikvaker REEFolution Foundation tegen, een stichting die koraalriffen wil herstellen. Dit goede doel sprak haar als duiker zeer aan. In het najaar van 2018 ging zij naar Kenia.

We deden op de Duikvaker een donatie en kregen hiervoor een fles met een certificaat. Die fles stond symbool voor de fles die in het flessenrif gebruikt zou gaan worden. Na het zien van de foto’s van Eric (de initiatiefnemer van REEFolution) van met name de zeenaaktslakken beloofde ik hem dat we ooit onze fles zouden komen opzoeken.

We hoefden dus niet lang na te denken toen onze vriend Peter een duiksafari ging organiseren in Kenia. Omdat we daar dan toch waren wilden we ook op land safari. En die safari heeft al onze verwachtingen overtroffen! We hebben vijf dagen met z’n tweetjes in een Landcruiser met een gids drie parken bezocht. We hebben niet alleen The Big Five mogen ontmoeten maar ook parende leeuwen, een luipaard met prooi in een boom, zogende neushoorns en badderende nijlpaarden gezien. En nog veel meer! En zoals goede duikers betaamt hielden we een logboekje van onze waarnemingen bij 🙂

Dat was alvast een waanzinnig begin van onze vakantie!

Dat ging nog door toen we aankwamen aan de kust van Kenia, in Firefly Ocean Camp in Shimoni. Peter was er al, de rest van de groep zou de volgende dag aankomen. Een aantal kende ik al: Kiki, Ann, Jan en Marianne. Melissa en Marcel kende ik niet en Dennis bleek een collega uit het ziekenhuis te zijn waar ik werk. It’s a small world!

Met al deze slakkenliefhebbers hebben we heel wat mooie duiken gemaakt. Vooraf hadden we een lijstje gemaakt waarop iedereen mocht aangeven hoeveel nieuwe soorten we dachten te zullen vinden. De hoogste had 82. We hadden er niet meer naast kunnen zitten….

Elke duik zagen we 4 tot 5 nieuwe soorten. Opvallend was dat we vaak maar één exemplaar zagen van een soort. De Phyllidiae zagen we het meest. Ik heb echt de kleinste, gekst uitziende en mooiste slakken gezien! De slakken op de foto’s bij deze report zijn: Halgerda tessellata, Glossodoris rufomarginata, Nembrotha aurea.

Samen met Marcel heb ik in een spreadsheet bijgehouden welke slak waar en wanneer gezien was. We hadden natuurlijk Peter als vraagbaak maar gelukkig had Marcel ook veel verstand van slakken en vaak was een blik van hem op een foto genoeg om ons van advies te voorzien, om bijvoorbeeld eens bij de Glossodorissen te kijken. Maar het kwam ook voor dat we soorten tegen kwamen die nog niet in de boeken beschreven stonden. Klusje voor Peter om die op te gaan sporen.

Ook deze week was intensief. Elke dag maakten we 3 duiken, de meeste waren bootduiken. Tussen de duiken door bekeken we dan de foto’s, doken we in de boeken en hielden we onze spreadsheet bij. ’s Avonds kregen we dan vaak nog een presentatie van Peter. We maakten lange dagen.

Alhoewel het leek of er geen einde aan deze vakantie zou komen brak dan toch de laatste duik aan. Dit was een koraalrestauratieduik. Ik keek daar erg naar uit: nu konden we ook fysiek bijdragen aan koraalherstel. Een groep ging met tandenborstels de constructies waar het koraal aan gekweekt wordt schoonpoetsen. Wij hadden een andere taak. Op 11-12 meter diepte stonden de kratten met koraal al klaar. Onze taak was om die tussen de in beton gestorte flessen vast te leggen, dusdanig dat ze niet met een flinke stroming meegevoerd zouden worden. Met tiewraps bonden we kleinere stukjes koraal aan de flessenhals. Het duurde niet lang voordat er allerlei kleine visjes tussen het net neergelegde koraal een kijkje kwamen nemen. Zelfs egelvisjes kwamen even een kijkje nemen.

Helaas was mijn lucht na een uurtje bijna op en met heel veel tegenzin begon ik aan de opstijging. Stuiterend van enthousiasme kwam ik het water uit! Wat was dat ontzettend leuk om te doen. Ook de rest van onze groep vond het een geweldige ervaring!

En hoeveel soorten slakken we uiteindelijk gezien hebben? Minstens 128!!

Wij kunnen dus terug kijken op een geweldig avontuur. Met een koffer vol verhalen en mooie herinneringen zijn we weer naar NL terug gekeerd!

Wil je meer informatie over REEFolution Foundation? Kijk op http://reefolution.org/

Foto’s slakken: REEFolution foundation
Foto koraalherstel: Kiki Vleeschouwers

slakken zoeken-72344

koraalherstellen Petra-72344

2 reacties

  1. Wat een enorm leuk verslag over al die ervaringen die zich amper in woorden laten uitdrukken…. Knao neergezet Petra, erg leuk om te lezen. En die foto’s… Top!

    REAGEREN
  2. Erg leuk duikreport Petra! Gave bestemming als ik het zo lees, ook voor boven water!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief