Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Joost Jochems – En nu wordt het steeds mooier onder water!

Terwijl veel duikers opzien tegen de lange, koude en misschien wel duikloze winter, kijkt Duikreporter Joost Jochems er juist naar uit. 

Wat kijk ik elk jaar toch weer uit naar deze periode. De drukte neemt af aan de waterkant, dus het zicht gaat zienderogen erop vooruit. En met het streven het hele jaar door te duiken is het voor mij en de buddies een zalige tijd met veel zicht, rust en toch ook nog wel wat leven.

Afgelopen weekend trok ik met Jo Verlinden naar de Boschmolenplas. Een mooie duiklocatie met goede faciliteiten en onder water van alles te bekijken. Aangekomen aan de parking tuigen wij ons op, uiteraard in droogpak, en duiken sidemount vanaf de hoofdsteiger. Boschmolenplas heeft één van de best gedetailleerde plattegronden voor NL en BE. Per graad nauwkeurig is navigatie tussen de objecten een peuleschil. A4 afdrukken en plastificeren! Als je er vaker komt dan is het al wat vanzelfsprekender en met goed zicht zie je vaak al op afstand het object. Deze keer is het tussen de 5 en 15 meter. Er hangt nog een beetje witte mist van de afstervende flora. Stof van de beginners is nu weg.

Ik heb een Paralenz gemonteerd op mijn masker en film de gehele duik zonder er echt mee bezig te zijn. Achteraf is het altijd leuk om anderen te laten zien wat er is gebeurd. Mooie objecten, vissen, voorvallen als lekjes, corrigerende opmerkingen om elkaar beter te laten duiken. De beelden zijn wat ruw door het bewegen van mijn hoofd en de bellen die passeren met uitademen.

Wij vetrekken eerst maar eens recht vooruit na onze bubble check om dan gelijk wat af te buigen naar een platform en autowrak. Bij het platform komen we een dikke baars tegen die de camera van wel heel dichtbij wilde bekijken. Na het platform twee ‘raketten’ benaderd. Deze lijken op een schaalversie van de berucht V2 uit WW2. Daar je hier al wat verder bent van de oever is het zicht prachtig. Vanaf raket #2 richten we ons kompas op de piratenboot. Ook hier een school forse baarzen die mee naar binnen gingen als we over de brug het ‘captains quarter’ doorkruizen.

Door in deze plas eens niet volgens de kaart te duiken maar zo wat over te steken kom je vaak op delen terecht waar niet veel duikers komen. Altijd goed voor net wat meer zicht of een mooie vis als grote karpers of polsdikke palingen. Rivierkreeftjes in overvloed en veel te veel grondels.

Op het 5 meter platform testen we even een automaten set uit dat ik mee heb op een stage voor mijn duikshop. Deze werkt perfect. We komen na 55 minuten weer aan bij de instapplaats. Het water is een stuk frisser met zijn 7 graden op 21 meter diepte achter de piraat. Tijd voor het dikke onderpak en de droogpak handschoenen vanaf nu. Bij Mieke scoren we een broodje bal met warme chocomelk.

Volgende week de volgende duik… You gotta love it!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief