Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Een dankbare buddy!

De afspraak om samen in België te gaan duiken werd al gemaakt op de DuikeninBeeld Duikdag. Nu doken filmers Dirk Van den Bergh en Jeroen Thoolen samen onder in de Put van Ekeren.

Op de duikeninbeeld duikdag was Jeroen Thoolen mijn buddy en we spraken toen af dat ik hem zou laten kennismaken met de Put van Ekeren. Vandaag is het zover. Het is wel zaterdag en daarom spreken we heel vroeg af: om 07.00 uur. Ik meld Jeroen dat ik er al om 06.30 uur zal zijn om eventueel een time-laps van de zonsopgang te maken. Om 06.25 uur krijg ik een berichtje van Jeroen: Ik ben er al! Ik rij net het domein op.

Die time-laps laat ik dan maar vallen, want de zon komt pas om 06.47 op en moet dan nog boven de bomen stijgen. We tuigen op en om 07.00 uur liggen we in het water.

001 Jeroen-116815

Het is nog een beetje donker onder water, maar het zicht is heel goed. Ik ontdek al meteen een heel grote snoek!

003 snoek close 2-116815

Een school baarsjes laat ons wat rondjes draaien en daarna duiken we de put in. We zakken af tot 16 meter. De wand is met het goede zicht prachtig! De temperatuur is iets minder: die zakt van 22° naar 12° … We blijven daar dus niet lang! Terug uit de put volgen we de rand naar rechts. Er zitten veel baarsjes en we zien nog enkele kleinere snoeken. We passeren de plaat met de piranha en daarachter staat nu een telescoop. Even verder twee nieuwe beelden van vogels en een boedhistisch beeld. Iemand heeft overal bloemen neergezet. Er zijn slechts vier officiële beelden in de put: de piranha, het zeepaard, de buste en de buddies. Het is eigenlijk verboden om andere beelden neer te zetten en je kan hiervoor beboet worden als sluikstorter. Jeroen houdt niet zo van die onnatuurlijke toestanden, maar alle officiële beelden laat ik hem toch zien. En eerlijk gezegd: het wordt inderdaad wat te veel!

Bij de buste gekomen zien we drie grote karpers. Ze zwemmen echter snel weg …

Na 59 minuten zijn we terug bij de steiger en na een oppervlakteinterval van 65 minuten doen we een tweede duik. Deze keer gaan we vanaf de steiger naar rechts en volgen we de rand van de put. Op een bepaald moment zijn we helemaal omringd door ontelbare baarsjes.

009 veel vissen-116815

Het zicht is aan deze kant veel slechter, maar de massa visjes maken veel goed (zie video hieronder). We zien ook nog een karper, maar die krijg ik weer niet goed in beeld.

Op het einde van de duik ontdek ik nog een kreeftje dat zich verstopt onder de rotsblokken bij de bloempot.

007 kreeft-116815

Na 80 minuten gaan we er uit. We hebben genoten van beide duiken! Jeroen heeft nog een verrassing voor me bij … van een dankbare buddy gesproken!

bier-116815

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief