Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Het was de inspanning waard!

De duikplannen van duikreporter Dirk Van den Bergh worden iets gewijzigd en dat levert bijzondere duiken op. Je moet er even voor wandelen, maar dan heb je ook wat!

Wéér op een zondag duiken … Er was een clubduik gepland, maar die wordt afgelast wegens te weinig kandidaten. We besluiten met zijn vieren te gaan duiken: Petra Zondervan, Peter Zondervan en voor mij een onbekende, Pauline van Beek. De locatie wordt ook gewijzigd: van Anna Jacobapolder naar Zoetersbout, omdat we daar een te grote toeloop verwachten i.v.m. de zeepaardjes.

Wanneer ik om 08.45 uur toekom bij Zoetersbout staan er echter al 15 auto’s! Aan de overkant slechts 3 … En een half uur later staat alles hier vol … Ik tel nu 42 auto’s !!! Leuk, duiken op zondag! De zeepaardjes zitten wel aan de overkant hé!

Ik ken Peter al lang, maar het is de eerste keer dat we samen gaan duiken. Tja, als hij er bij is duikt hij gewoonlijk met zijn schatje hé! Peter volgde samen met mij de 3* opleiding en is nu ook 4* . Voor hem was dit eerder een update, want in zijn legerdienst was hij duiker bij de genie. Ik ben dus in goede handen!

Om 10.00 uur gaan we onder. Duikplan: afzakken naar max 20 meter op 120°, dan pal Noord opstijgen langs de wand en daarna langs de ronding terug naar de trap. Niettegenstaande al het volk staan we alleen bij de duiktrap en ook onder water komen we slechts één buddypaar tegen: Petra en Pauline!

Dirk-Van-den-Bergh_20170917_zeenaald-55497

We komen al meteen een sepia tegen! Er zitten veel zeenaalden, waaronder één met heel mooie kleuren. We zien mooie anemoontjes, zeesterren en veel hooiwagenkrabben. Een krabbetje is een zeedonderpad aan het jennen. Die durft! Onwetende dat ze het geliefde voedsel van de zeedonderpad is? Het zicht is heel goed. De bijzonderste waarneming vind ik wel een harig porceleinkrabbetje dat zich verschuilt achter het eikapsel van de Japanse stekelhoorn.

Dirk-Van-den-Bergh_20170917_harig-porceleinkrabje-55497

Na 63 minuten en een max diepte van 16,5 meter zijn we terug bij de duiktrap. Oeps, nu staat hier heel wat meer volk!

Het plan om de tweede duik bij Zuidbout te doen laten we varen, want we vrezen daar ook een grote drukte. Het wordt Schelphoek!

Dirk-Van-den-Bergh_20170917_Schelphoek-55497

Er zijn slechts vier andere duikers die juist uit het water komen. Die hebben hier dus buiten de kentering gedoken !? Voor mij is het de eerste keer dat ik hier ga duiken. Reden: dichter bij de stormvloedkering, dus kortere kentering en onverwachte stromingen. Maar met een ex-genie duiker die de stek bovendien kent als buddy durf ik dit wel aan! We vernemen van de duikers dat het zicht heel slecht is … Van een visser vernemen we achteraf ook de voornaamste reden: een mosselboot is heel de morgen in de buurt bezig geweest met het afschrapen van de bodem!

Het is een goede halve kilometer wandelen naar de duiktrap. Je moet er wat voor over hebben!

De HW kentering is om 13.59 uur en we gaan er om 13.35 uur in. We zakken af naar 12 meter en gaan dan rechtsaf, richting de bocht en dat hebben we geweten! Hoe dichter we die bocht naderen, hoe sterker de stroming wordt en het zicht is inderdaad héél slecht … De stroming trekt ons bovendien naar beneden. We moeten ons vasthouden om niet meegesleurd te worden. Ik grap achteraf tegen Peter: hebben ze je bij de genie niet geleerd dat je overal moet afblijven onder water …Hier iets filmen is een hele opdracht! Ik moet uit alle kracht mee peddelen en het is alsof iemand aan mijn camera aan het sleuren is …

Dirk-Van-den-Bergh_20170917_twee-Noordzeekrabben-55497

Er zitten opmerkelijk veel Noordzeekrabben. De zeeanjelieren hebben het hier blijkbaar naar hun zin: in deze stroming vinden zij voldoende voedsel. We zien een heel kleine zeedahlia en uiteraard zijn de brokkelsterren massaal aanwezig. We komen ook een plaats tegen waar veel mosseltjes bij mekaar zitten.

Dirk-Van-den-Bergh_20170917_mosselen-55497

Plots laat de lamp van Peter het afweten. Geen probleem want hij heeft twee reservelampen bij. De nieuwe lamp geeft echter veel minder licht en het wordt nu nog meer opletten om mijn buddy niet kwijt te spelen! Op de terugweg valt de stroming weg en we komen mooi bij de trap terug boven. We zijn max 13,2 meter diep geweest en hebben slechts 44 minuten gedoken, maar dat was al inspannend genoeg! En nu nog een mooi wandelingetje terug naar de auto …

Petra en Pauline zijn al omgekleed: zij vonden het maar niets en hebben de duik afgebroken.

Het is zalig nagenieten in het zonnetje en in deze prachtige omgeving. Pauline vertrekt iets vroeger naar huis en wanneer ik haar de gebruikelijke Nederlandse drie zoenen geef (in België is dat er maar één), zegt ze tegen mij: nu kunnen we toch facebook vrienden worden hé, want we hebben fysiek contact gehad! Grappig: ik had haar gemeld dat ik alleen maar vriendschapsverzoeken aanvaard van iemand die ik “fysiek” ontmoet heb, daarmee natuurlijk bedoelend die ik “persoonlijk” ontmoet heb. Ja Pauline, nu zijn we vrienden!

Onderstaande video is in HD1080p, dus eventueel de settings aanpassen voor de beste kwaliteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief