Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – Grotduiken in Mexico: Corazon del Paraiso

Corazon Del Paraiso is zeker de donkerste grot waar deze vakantie in gedoken wordt. De omstandigheden zijn niet ideaal, maar de duik is wederom mooi.

Het heeft geregend, en nog meer geregend vannacht. Op sommige plaatsen stonden de straten geheel blank.  Niet dat dit voor het duiken veel uitmaakt, maar mogelijk wel voor de toegangswegen. Die zijn veelal onverhard. Monkey Dust durven we daarom niet aan. Maar de weg naar Corazon Del Paraiso is vrij kort, en redelijk goed verhard en het ligt lekker dichtbij Tulum. Dus we gaan naar deze cenote vandaag. En we zijn de enigen. Tja, het regent nog steeds, dus voor zwemmers is het niet interessant.

paraiso-90416

Verder is dit 1 van de mooiere cenotes, ook  als je niet duikt. Ze hebben tafels, stoelen, douches, bankjes voor duikers, kortom alles wat je maar wenst. Maar het weer werkt gewoon niet mee.

Omdat wij de enige gasten zijn brengen ze zelfs onze flessen naar het water. Wat een service.

We gaan de upstream kant van de grot verkennen. Deze zit links van de instap. Er is nog een andere lijn, deze zit rechts in de cenote. De grot is donker, heel erg donker. Dit is de donkerste grot die we doen deze vakantie. De gemiddelde diepte is 16m, en precies rond deze diepte zit de halocline. Maar omdat deze dan op de bodem zit hebben we er geen last van.

PB144637a-90416

Foto’s maken in deze grot is wel erg moeilijk. Omdat de stenen zo donker zijn absorberen ze echt al het licht. Daarnaast is deze grot gevoelig voor perculatie. Dit betekent dat er stof van de bellen naar beneden komt dwarrelen.

We maken wederom een mooie duik en net als anders maken we toch wat foto’s op de terugweg.

PB144626a-90416

We bemerken een minimale stroming richting de uitgang. Niet dat we er last van hebben, maar als we vlak bij de uitgang nog wat skills willen oefenen/herhalen merk je wel dat je niet op 1 plek blijft liggen.  Maar het is gewoon een mooie duik. Na 2.5 uur zijn we weer boven. Het regent nog steeds. Koud is het niet. We zijn nog steeds de enige gasten.

PB144665-3-90416

Uiteraard is er ook weer de bekende ‘we zien weer licht aan het einde van de tunnel’ foto gemaakt.  Ja, deze grot is juist omdat deze zo donker is erg mooi. We komen hier zeker nog een keer terug.

PB144685-90416

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief