Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Nieuws

Duikfestival verplaatst naar 13 december

Het Duikfestival dat op zondag 6 september bij recreatieplas Slijk-Ewijk zou plaatsvinden, wordt verplaatst. Dat heeft de Nederlandse Onderwatersport Bond besloten nadat drie badgasten na een bezoek aan Slijk-Ewijk besmet zijn geraakt met de Ziekte van Weil.

“De keuze is pijnlijk, maar simpel; we gaan voor veiligheid en kwaliteit”, aldus de organisatie. Gelukkig is er voor de bezoekers een alternatief: op 13 december zal een wintereditie van het Duikfestival plaatsvinden, waar ook DuikeninBeeld weer aan mee zal doen.

Oevers afgezet
Voordat deze beslissing werd genomen heeft de NOB intensief contact gehad met de GGD/Provincie en het Recreatieschap. “De Ziekte van Weil wordt overgebracht via de urine van besmette bruine ratten”, vertelt Arieke van den Brink van de NOB. “De GGD geeft aan niet te kunnen inschatten wanneer de besmette ratten gevangen worden en hoe de situatie rond Slijk-Ewijk zich de komende weken ontwikkelt.” De oevers van de recreatieplas zijn intussen afgezet, zodat mensen niet meer kunnen zwemmen.

Veiligheid
“Veiligheid staat bij ons voorop”, vervolgt Van den Brink. “We willen dat onze bezoekers geen enkel risico lopen. Zo lang de waarschuwing voor de kwaliteit van het zwemwater van kracht blijft, kunnen we die veiligheid niet garanderen. Bovendien willen we dat mensen met een goed gevoel naar het Duikfestival komen, en dat gevoel wordt nu overschaduwd door de kans op een besmetting.”

Kwaliteit
Daarnaast staan ook de locatie en het programma voor de NOB centraal. Juist Slijk-Ewijk maakt het Duikfestival uniek; het programma van het evenement bestaat voor een groot gedeelte uit activiteiten in en rond de plas. “Als we alle onderwateractiviteiten moeten schrappen doet dat afbreuk aan de kwaliteit van het Duikfestival”, aldus Van den Brink. “Als we het doen, doen we het goed; die ambitie kunnen we op 6 september niet meer waarmaken.”

Wintereditie
Gelukkig hebben duikers wel iets om naar uit te kijken: op zondag 13 december zal namelijk een wintereditie van het Duikfestival plaatsvinden. “We zorgen er natuurlijk voor dat het programma nét zo interessant wordt”, lacht Van den Brink. “Vrijwel alle partners en sprekers hebben toegezegd in december van de partij te zijn. Hun stands, presentaties en workshops krijgen een winters sfeertje! Het zonnige terras met koude drankjes zal plaatsmaken voor een verwarmde boerderij met dampende chocolademelk en glühwein. Duiken kan in een droogpak, en misschien is ijsduiken of schaatsen zelfs mogelijk. En in de ruimte waar de presentaties plaatsvinden stoken we het haardvuur lekker op.”

Tickets blijven geldig
Iedereen die een ticket voor het duikfestival heeft gekocht, ontvangt bericht van de NOB. Zij krijgen de keuze om de kosten voor het ticket teruggestort te krijgen óf het als entreebewijs voor de wintereditie op 13 december te gebruiken.

Zodra er meer bekend is over de wintereditie, lees je het natuurlijk op DuikeninBeeld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief