Duikers ontdoen onderzeeër van spooknetten
De duikers van Ghost Diving hebben een Britse onderzeeër in de Ionische Zee ontdaan van vistuig. De HMS Perseus is weer veilig voor zeedieren.
Scheepswrakken en riffen zijn hotspots voor biodiversiteit. Een plek waar het onderwaterleven voedsel en een schuilplaats vindt. Maar tegelijkertijd vormen ze een dodelijk val omdat de zogenoemde spooknetten er achter blijven hangen. Wanneer dieren zoals zeeschildpadden, dolfijnen, zeehonden, vogels en ook vissen in zo’n net terechtkomen, zijn ze gedoemd te sterven – ze kunnen zichtzelf er niet uit bevrijden.
Het wrak van de HMS Perseus, een Britse onderzeeër, ligt op 52 meter diepte in de Ionische Zee tussen de Griekse eilanden Kefalonia en Zakynthos. Zoals voor veel wrakken geldt, bestaat er ook over deze Britse onderzeeër een fascinerend verhaal – slechts een opvarende met de naam John Capes wist via het luik van de onderzeeër te ontsnappen nadat de duikboot tijdens de Tweede Wereldoorlog op een Italiaanse mijn was gelopen. Hij overleefde niet alleen de ontsnapping maar slaagde er ook in om ’s nachts het eiland te bereiken – acht kilometer zwemmen! De eilandbewoners hielden hem 18 maanden verborgen voordat hij met een vissersbootje naar Smyrna in Turkije gesmokkeld werd. Na de oorlog werd de British Empire Medal bij hem opgespeld. De HMS Perseus is een van de grootste onderzeeërs uit WWII en cultureel erfgoed.
Van 22 tot en met 26 juli doken zes technische duikers van Ghost Diving op de HMS Perseus en verwijderden zij het vistuig waaronder de onderzeeër schuilging. Hun doel om de zeedieren in dit gebied zoals zeeschildpadden, dolfijnen en zeehonden beter te beschermen is daarmee bereikt.
Het team maakte drie duiken van 65 minuten op het wrak. Na een eerste verkenningsduik werd besloten om zich te focussen op de toren en het voorste deel van de romp. Na de tweede duik was de toren nagenoeg vrij van vistuig en was de oorspronkelijke structuur van het wrak weer zichtbaar. Tijdens de derde duik witen de duikers ook een groot visnet over de romp, dat tot aan de bodem reikte, op te ruimen. De vele lange vislijnen die in de loop der tijd ook in de netten verstrikt zijn geraakt, maakte het werk er niet makkelijker op, Maar dankzij de professionele ondersteuning van Aquatic Scuba Diving Club verliep de operatie zoals gepland. Ook andere wrakken in de directe omgeving werden van de spooknetten ontdaan. In total werd er 500 kilogram aan visnet geborgen.
Het project werd georganiseerd door Healthy Seas en los van de opruimactie werd ook het grote publiek in de hoofdstad van Kefalonia bewust gemaakt van het belang van natuurbehoud (Natura 20000 rond het eiland en de gevolgen van verontreiniging van de zee en spooknetten. Aan dit event werkten lokale groeperingen en kunstenaars mee.
De nylon visnetten die uit zee zijn opgeruimd, zullen samen met ander nylon afval worden verwerkt tot ECONYL® garen, waarna er nieuwe duurzame producten zoals sokken, zwemkleding, sportkleding en tapijt van gemaakt kunnen worden.
Onderwaterfoto’s: Cor Kuyvenhoven en Giorgos Kolikis namens Ghost Diving (naam in de foto).
Bovenwaterfoto’s: Konstantina Kostoula – Healthy Seas.
De diavoorstelling hieronder geeft een impressie van de expeditie.
4 reacties
Berthold Raadsen
Daar zitten hele mooie beelden bij Cor!
Berthold Raadsen
Een nog sterker en beter verhaal dan dit vond ik deze moregen in de Weekbijlage van de Gooi- en Eemlander: Avontuur in Zomertijd blz 8 t/m 11. Allemachtigprachtig toch? Dat avontuur in de Noordzee!!!! Verdient ook aandacht in Duiken in beeld denk ik dan maar.
Theo
Chapeau!
Duikmuisje
Prachtige beelden en heel mooi verslag.