Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Duiken op Negros

Eliane Van Heupen deed mee aan de Oceanic Cup op Negros. En met haar verhaal en foto’s doet ze ook nog eens mee met de Reportagewedstrijd 2011.

Op 12 november 2010 was het zo ver, met een groep van 24 waren we op Schiphol samen gekomen. Onder de, in dit geval vaderlijke vleugels van Harry Klerks, werd er ingecheckt richting Negros Filippijnen. Na een lange reis kreeg ieder z’n stekje in het aan zee gelegen Amontillado Resort met maar 24 bungalows. Na de administratieve rompslomp en een lekkere cocktail waren we allen blij met ons bed.

ElianeVanHeupen_Negros__1_ ElianeVanHeupen_Negros__10_ ElianeVanHeupen_Negros__12_

ElianeVanHeupen_Negros__15_ ElianeVanHeupen_Negros__14_ ElianeVanHeupen_Negros__13_

De eerste dag uitpakken en de camera in de behuizing bouwen en dan briefing over de wedstrijdregels. Want één ding hadden we allen gemeen, passie voor duiken en onderwaterfotografie. De wedstrijd Oceanic Cup werd georganiseerd door de verdeler van deze duikproducten in België. Er waren 2 categorieën Master en Junior. ‘s avonds werd er ervaring uitgewisseld en kregen de juniors tips van de meer doorwinterde Masters.

ElianeVanHeupen_Negros__16_  ElianeVanHeupen_Negros__18_

Wij kwamen de eerste keer deze kant uit en vonden het onderwaterleven hier prachtig, vooral de boottochten naar Apo eiland waren een beleving apart. De boten zijn voorzien van twee bamboe zijsteunen, en zijn behoorlijk snel. Tijdens de lunchpauze op Apo eiland is het een drukte van jewelste, de vrouwen maken ruzie om de meeste T-shirts te kunnen verkopen. Vergeet dan ook geen geld mee te nemen als je daar gaat duiken.

ElianeVanHeupen_Negros__2_  ElianeVanHeupen_Negros__19_

Bij sommige duiken was er aardig wat stroming, vooral in de omgeving van Apo is het oppassen dat je niemand uit het oog verliest. Op Negros is voor ieder wat wils, veel klein leven voor de macro fanaten en visscholen voor de groothoek liefhebbers. Op Symillion eiland stond de grootste gorgoon die ik ooit gezien heb, meer dan 4 meter hoog, gewoon prachtig. Om beurt kreeg elke groep de gelegenheid om een schemerduik te maken, dan alleen doen de mandarijnvisjes hun beroemde paringsdans. Een niet makkelijke klus, omdat deze visjes niet van wit licht houden. Iedereen dan maar een rood kapje op de duiklampen gedaan om de visjes niet te storen, maar helaas, elke keer dat er een foto werd gemaakt, waren ze allemaal tussen het koraal verdwenen.
ElianeVanHeupen_Negros__3_ ElianeVanHeupen_Negros__5_

ElianeVanHeupen_Negros__6_ ElianeVanHeupen_Negros__4_

De Filippino’s zijn een vriendelijk volkje dat graag de dag plukt. Maar met een programma van 24 duiken op 10 dagen was er niet veel tijd en energie meer over om nog wat aan eilandverkenning te doen, maar dit hopen we een volgende keer goed te maken. Voor we het beseften, was het al de voorlaatste avond. Met een heerlijk buffet en traditionele dansen werd de vakantie uitgewuifd. Onze laatste dag werd de oogst van de fotografen ingeleverd bij de wedstrijdleiding en bagage gemaakt. Moe maar met een hoop ervaring erbij keerden we 12 dagen later huiswaarts.

 

ElianeVanHeupen_Negros__9_ ElianeVanHeupen_Negros__7_ ElianeVanHeupen_Negros__8_

Op 19 februari zagen we de reisgezellen terug in Brussel waar de mooiste foto’s en films aan de liefhebbers getoond werden . Na bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking was er nog een lekker buffet . Wat mij betreft, de prijs was niet belangrijk maar wel het meedoen, en duikvrienden hebben we er ook weer bij gekregen. Gewoon plezant en tof een ervaring apart en voor herhaling vatbaar.

ElianeVanHeupen_Negros__11_   ElianeVanHeupen_Negros__20_


Tekst en foto’s: Eliane Van Heupen

 

De Reportagewedstrijd 2011 is een initiatief van DuikeninBeeld.tv samen met het Bonaire Toeristenbureau, Bonaire Fun Travel en La Pura Vista. Met je inzending maak je kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, waar je een reportage over het eiland gaat maken. Meedoen? Klik hier voor alle informatie.
RTEmagicC_duikeninbeeld.jpg  RTEmagicC_7bonaire.jpg  RTEmagicC_17bonaire_fun_travel.jpg

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief