Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Nieuws

Duiken in het verleden

Voorwerpen uit het verleden spreken tot de verbeelding. En wie droomt er nu niet van om een wrak vol gouden munten te vinden? Maar hoe pak je het aan? Een specialisatie Onderwaterarcheologie kan de eerste stap zijn. Carmen Frijlink zette die eerste stap.

Het zijn niet alleen de beroepsarcheologen die verrassende, tot de verbeelding sprekende ontdekkingen onder water doen. Vaak zijn het ook hobby-archeologen die -wel of niet bij toeval- ergens op stuiten. Of complete amateur-archeologen die gericht een gebied afzoeken. Maar hoe pak je zoiets aan als sportduiker? Gewoon alles aan het toeval overlaten en maar zien wat ervan komt? Of een specialty volgen, zoals de NOB specialisatie Introductie Onderwaterarcheologie?

Cover_onderwaterarcheologieDe Nederlandse Onderwatersport Bond heeft een specialisatie ontwikkeld die puur is gericht op de Nederlandse situatie. Je zult dus niet leren hoe je een Spaans galjoen met gouden munten kunt vinden… (tenzij het in Nederlands water zou liggen natuurlijk). Wat je wel leert, is dat er in Nederland allerlei regels op het gebied van archeologie gelden en dat er ook een meldingsplicht geldt. Ook zul je zien dat een groot deel van het Nederlandse onderwatererfgoed inmiddels al boven water ligt en leer je in welke delen van Nederland je de meeste kans hebt om archeologische vondsten te doen. Nederland is immers een land met een rijk (handels)verleden. Veiligheid, regels, melding, het komt allemaal aan de orde.
En natuurlijk heeft de specialisatie ook een praktische kant, waarbij je onder andere leert hoe je een wrak in kaart brengt en opmeet.

Trotse bezitter van het brevet Introductie Onderwaterarcheologie
Carmen Frijlink deed de specialisatie al bij duikschool Born2Dive. Laat je door haar inspireren en duik ook in het verleden!

«In het oktober heb ik de nieuwe specialisatie Introductie Onderwaterarcheologie gevolgd bij Duikschool born2dive in Hoogeveen. Ik was van tevoren al aangestoken door het enthousiasme van Wim-Frank Kolk.
De specialisatie werd de 1e dag gegeven op Vakantiepark Westerbergen te Echten, waar de PowerPoint, koffie en thee klaar en natuurlijk Wim-Frank en Marjan op ons wachtten.

Na het voorstelrondje, de veiligheidsaspecten en het programma van die dag begonnen we met de theorie. Wist je dat één van de eerste duikers in een houten ton naar beneden gingen? En dat in 1907 voor het eerst een wrak in kaart is gebracht? Nadat ik met open mond en grote ogen alle informatie had opgezogen en inmiddels zes A4-tjes aan informatie had volgeschreven, hadden we een korte pauze.

Daarna was gastspreker Liselore An Muis (Maritiem Archeoloog) aan de beurt. Wat heb ik een respect voor haar werk! Vaak werkt zij op grote dieptes met slecht zicht om oude wrakken in kaart te brengen. Wat een kennis heeft zij vergaard in de afgelopen jaren!

1onderwaterarcheologie1_012Impressie_Introductie_Onderwaterarcheologie-4_01

Na de lunch werden de onderzoeksteams ingedeeld en hebben we buiten op het droge geoefend hoe je een wrak met omliggende objecten in kaart kunt brengen. Dit ging natuurlijk een stuk gemakkelijker dan de volgende dag in het water. Want ja, dan kun je niet snel nog iets veranderen of überhaupt makkelijk communiceren. 

Op dag 2 gingen we duiken in de Westerveldse Kolk te Zwolle. Ik had hier zelf nog niet gedoken en was daarom erg benieuwd naar het onderwaterleven op deze plek. Na een uitvoerige briefing zijn we als onderzoeksteam (na de Check de Stek en de rolverdeling) te water gegaan. Ik heb samen met mijn buddy de ene kant van het wrak afgezocht naar objecten en de andere teamleden de andere kant van het wrak. Nadat we op de kant alles in kaart hadden gebracht, werden we opgewarmd met een heerlijke kop snert en broodjes in de tent van de duikschool.

3Onderwaterarcheologie-54onderwaterarcheologie2

Tijdens onze tweede duik hadden we de rollen zo verdeeld dat mijn buddy en ik het wrak zouden inmeten en de ligging goed in kaart zouden brengen middels gebruik van het kompas en het inmeten met het meetlint. De andere leden van het onderzoeksteam zouden de omliggende objecten in kaart brengen en de afstand tussen de objecten en het wrak inmeten.

5onderwaterarcheologie3Na dit alles hebben we de definitieve tekening gemaakt van het wrak met de omliggende objecten, plus de ligging. Ik vind het een mooie aanvulling op het duiken en ook zeker heel interessant. Aan het eind van deze specialisatie kregen we nog een eindopdracht die we zowel individueel- als gezamenlijk moesten maken. Ondertussen werd de barbecue al aangestoken. Na het inleveren van de eindopdracht hebben we als afsluiting een heerlijke barbecue gehad en kregen wij de certificaten uitgereikt. Hierbij wil ik Wim-Frank en Marjan bedanken voor hun inzet voor deze nieuwe specialisatie, het was super voor elkaar en ik kan iedereen aanraden, om deze specialisatie te gaan volgen bij Duikschool Born2dive.»

Lijkt het je iets? Op 30 en 31 mei wordt bij Duikschool Born2Dive opnieuw een specialisatie Introductie Onderwaterarcheologie gegeven. Klik hier voor meer info.

Foto’s: openingsfoto – Cor Kuyvenhoven, overige foto’s – Born2Dive

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief