Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Indonesië - algemeen / Reizen

Duik in black water!

Noord-Sulawesi, op open zee. Met een rol achterover belandt Angelique van Oorschot in het water. Langs de lijn met lampen daalt ze af. Klaar voor een blackwaterduik.

Nachtduik, bonfire-duiken of blackwaterduik?

Nacht-, bonfire- of blackwaterduik, wat is het verschil? Iedereen snapt dat deze duiken in het donker plaatsvinden maar er zijn verschillen!

Nachtduiken kent bijna iedereen wel. Je gaat ‘s avonds als het donker is of tijdens de schemering het water in.  Je maakt een duikt over de bodem of langs een wand. Met je eigen lamp zorg je voor licht in de duisternis. 

Bonfire-duiken worden gemaakt in ondiep water. Op het zand of hangend in de waterkolom wordt er verlichting geplaatst. Tijdens bonfire-duiken zie je dieren in latere larvale stadia. Er wordt ook wel gezegd dat ‘bonfire’-duiken een mooie oefening zijn voor blackwaterduiken.

Blackwater duiken doe je in het ‘blauw’ – in diep water, de bodem is niet te zien. Er wordt gebruikgemaakt van een lijn (meestal tot een diepte van 25 meter) met daaraan lampen. Deze verlichting wordt een tijdje vóór de duik aangezet om dieren in larvale en pelagische stadia aan te trekken. Afhankelijk van de locatie kan het zo zijn dat je met een lijn vastzit aan de lijn met de lampen zodat de stroming je niet meeneemt.

Aan de lijn

Voordat we ons in het water laten vallen, luisteren we met een gezonde spanning naar de briefing. Dit wordt onze eerste blackwaterduik. De bootcrew heeft de lijn met lampen dan al in het water gehangen. We krijgen ieder ook onze eigen lijn die we eenmaal in het water aan de lijn met lampen clippen. Licht aan! Afdalen! De ‘jacht’ kan beginnen!

We gaan allemaal op een andere hoogte hangen en speuren in het schijnsel van de lampen naar de usual suspects. Ineens zie ik allerlei bruine slierten in het water en ik vraag mezelf af wat het is? Iets botst tegen me aan en ik kijk verschrikt om me heen is, Is het een van mijn buddy’s? Nee, maar ik zie wel wat de bruine slieren zijn: inkt! Elegant voeren de inktvissen de inktdans uit en botsen daarbij regelmatig ergens tegenaan met hun natuurlijke reactie: inkt spuiten.

De tijd gaat snel… we zien een verscheidenheid aan leven aan ons voorbijtrekken. Prachtig! Maar bijna lege flessen betekent toch echt einde duik. Op de boot vertelt Jan over zijn innige liefdesrelatie met een inktvis die zich vastgeplakt op zijn bil en met enige dwang verwijderd moest worden.

Nog een keer en nog een keer!

We hebben de smaak te pakken! Bij de volgende duik met Murex Manado weten we wat ons te wachten staat. We hangen rustig in het water en wachten op wat er gaat komen. Dit keer zien we vooral allerlei soorten kwallen, sommige zelfs met lifters! Ook zwemmen er kleinere visjes langs.

Opvallend is dat elke duik weer echt anders is. Bij Banka maken we blackwaterduik nummer drie met een hoofdrol voor de kreeftachtigen. Er drijven allerlei bolletjes in het water drijven, soms met een staartje. Een bolletje landt op mijn uitgestoken hand, het is klein krabbetje! Ook de garnalen en baby mnatis shrimps ontbreken niet en zelfs jonge maskerwimpelvissen zwemmen langs.

Wat een ervaring!

  • Ga rustig hangen, zwem niet als een gek op en neer richting elk beestje dat je ziet. Je zwemt redelijk dicht bij elkaar en maakt geen vrienden als je mededuikers trapt met je gerace van het een naar het ander.
  • Check je duikuitrustig op verstekelingen na een blackwaterduik. Er zijn zoveel beestjes om je heen dat ze overal tussen gaan zitten. Zo had ik kleine krabbetjes in de backplate van mijn vest – een mooie maaltijd voor de mieren in duikschool!
  • De beste tijd voor blackwaterduiken is tussen 4 dagen voor en 3 dagen na nieuwe maan omdat er dan het minste maanlicht is. De kans is groter dat je meer dieren ziet.
  • Je kunt niet vooraf je perfecte plaatje bedenken. Je weet niet wat je gaat zien, en je krijgt geen tweede kans als je het de eerste keer mist. Het draait dus om speuren, driften en zo goed mogelijk fotograferen in the moment.

Tips voor fotografen

    • Stel je camera in op een snelle sluitertijd, hogere ISO (360-600) en kleiner diafragma (f/18-f/25) om de kans op scherpe foto’s te vergroten.
    • Let goed op de posities van je flitser om backscatter te voorkomen met al die beestjes die op het licht afkomen.
    • De meeste dieren hebben nog weinig kleur in het larvale stadium, dus overbelichting ligt op de loer.
    • Gebruik een lens die snel focust, ander is het object alweer voorbij gedreven. Meestal wordt er een lens gebruikt tussen 60-100mm voor full frame en gebruik je in het algemeen geen diopters.

Jan_DSC7589_P_NWM Jan Blanken


Murex Dive Resorts

Angelique maakte deze duiken tijdens haar vakantie bij Murex Dive Resorts in Noord-Sulawesi, Indonesië. Nieuwsgierig? Kijk eens op de website van Murex – je garantie voor een afwisselende duikvakantie – van het kleinste spul tot prachtige koraaltuinen en groot leven, van duiken in het zonlicht tot de blackwater- of andere nachtduiken. En… niet alleen voor duikers – voor snorkelaars is hier veel te beleven.

Foto’s: Angelique van Oorschot, Jan Blanken en Roel van Oorschot.

4 reacties

  1. Wat ontzettend gave foto’s!

    REAGEREN
  2. Wat een belevenis en wat een mooie foto’s

    REAGEREN
  3. Prachtige foto’s, Angelique, Jan en Roel!

    REAGEREN
  4. Prachtig zeg!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief