Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Expeditie Helgoland – duikers halen 3500 kg afval uit Noordzee

Afgelopen week hebben 16 vrijwilligers van Stichting Duik De Noordzee Schoon plastics en visnetten verwijderd van 15 wrakken tussen Ameland en Helgoland. Deze plastics en netten zijn afkomstig van lading van vrachtschepen zoals de MSC Zoë, of verloren door vissersschepen. 

Het duikteam heeft in 18 duiken maar liefst acht Big Bags aan verloren lading en visnetten vanaf scheepswrakken geborgen. Hiermee is ruim 3500 kg aan voornamelijk kunststof uit de Noordzee verwijderd.

Het type afval dat op de scheepswrakken gevonden is, wisselt per locatie. Ter hoogte van Ameland en Schiermonnikoog wordt nog steeds afval gevonden in de vorm van voetenbadjes of kunststof dekens die afkomstig zijn van de MSC Zoë. Veel afval is inmiddels onder het zand gespoeld. Daardoor blijft het aanwezig en een probleem voor de toekomst. Deze opruimactie van Duik de Noordzee Schoon en ook andere opruimacties op zee en langs het strand laten zien hoeveel moeite het kost om plastics weer uit zee te verwijderen. Als we verstandiger met onze zee om zouden gaan, was dit alles niet nodig.

Meer oostelijk zijn verloren gegane visnetten en kreeftenkooien gevonden. Deze leiden tot nodeloze sterfte van vis, kreeften en krabben als gevolg van verstrikking. Op Helgoland werden de plastics aangetroffen in de nesten van de kolonie Jan van Genten.

Deze expeditie maakt deels onderdeel uit van het 3-jarige CleanUp XL project waar Stichting Duik De Noordzee Schoon samen met bergingsmaatschappijen, de Waddenvereniging en Stichting De Noordzee in participeren.

Foto: SDNZS - Joost van Uffelen.

Alle foto’s: SDDNZS – Joost van Uffelen

Klik op foto om diavoorstelling te starten en foto’s groter te bekijken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief