Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Reizen

Drie topduiken op Gozo: Xlendi

Patricia van Diving Holidays was op duikvakantie op Gozo. Topduiken maakte ze er – onder andere bij Xlendi, Wied il-Ghasri en de Karwela! Dit is het verhaal van Xlendi.

De baai van Xlendi ligt om de hoek van duikcentrum Ritual Dive en ik weet nog van de vorige keer dat het echt een leuke plek is om te gaan duiken. We pakken onze duikspullen en zetten alles klaar in het duikcentrum – het rif is maar 2 minuten lopen vanaf hier. De middagtemperatuur begint al wat op te lopen, maar het water kan nog fris zijn in mei, dus enkelen van onze groep duiken in droogpak en staan al te zweten. Zelf duik ik lekker in mijn dubbel 7 natpak en redelijk comfortabel kan ik aan de korte wandeling beginnen. Het is altijd een grappig gezicht om de toeristen op te zien kijken van achter hun drankje op het terras als er een groep duikers voorbij komt schuifelen.

Ons doel is om niet alleen langs het rif te duiken, maar ook door de spectaculaire tunnel te gaan! De baai zelf is best ondiep en we zwemmen op ons rug langs de bootjes die voor anker liggen. Daarna gaan we onder en komen we al direct allerlei wormen, kleine murenes en een octopus tegen. We blijven nog even ondiep, want even verder is de ingang van tunnel vlak onder het wateroppervlak.

Foto: Mocean Images
Foto: Mocean Images

Ik zie een groot zwart gat en beweeg me iets omhoog, zodat ik net over het randje de grot in kan duiken. Door het zonlicht zie ik al enige contouren, maar ik besluit toch mijn duiklamp aan te doen. Direct ben ik verrast hoe groot het hier eigenlijk is! De grot is ongeveer 30 meter lang en eindigt op een diepte van ongeveer 10 meter. De binnenkant is best heel kleurrijk door allerlei soorten algen en zeesterren. Fantastisch om met mijn duiklamp erbij langs de grote stenen te duiken om te zien of ik nog een slakje kan vinden! Dit keer geen geluk, maar even verderop worden we nog verrast door een grote school van kleine rifvissen die hun route door de tunnel vervolgen.

Foto: Mocean Images
Foto: Mocean Images

Als ook wij er aan de andere kant uit komen, scharrelen we nog een tijdje rond en verkennen we het rif. Je kunt vanaf hier via de buitenkant eromheen duiken en dan de baai weer in zwemmen. Maar omdat we vandaag zulk mooi zonlicht hebben, heeft de gids al aangekondigd dat we ook op de terugweg door de tunnel gaan. Ik kan eigenlijk niet  wachten om deze nog eens te bekijken! Gelukkig duurt het niet al te lang meer en duiken we achter elkaar op ons gemak nogmaals door de tunnel.

Deze tunnelgrot is echt een leuke ervaring en ik hoop stiekem dat we hier later deze week nóg een keer gaan duiken. Het rif is ook zeker aantrekkelijk door de vele grote grassen en het onderwaterleven dat zich hierin gevestigd heeft. Eén van mijn buddy heeft zelfs nog een onderonsje met een sepia! We bekijken deze scène uitvoerig en het lijkt wel of ze even in gesprek zijn met elkaar. Daarna duiken we rustig door en na ruim een uur komen we voldaan het water uit.

Foto: Mocean Images
Foto: Mocean Images
Foto: Mocean Images

Nog twee topduiken op Gozo! 

Van Wied il-Ghasri naar Cathedral Cave
MV Karwela

Tekst: Patricia van Mourik. Foto’s: Mocean Images.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief