Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

DOSA – Durf nee te zeggen!

Zeg jij het eerlijk als een duik eigenlijk te hoog gegrepen is voor je? Als je je vlak voor de duik toch niet zo lekker voelt? Of als je simpelweg bang bent? Laat jij je kennen?

 

Foto: René Weterings

DOSA – Duik Ongevallen Statistiek en Analyse – analyseert duikongevallen en duikgerelateerde incidenten. Een van de conclusies is dat een groot aantal incidenten het gevolg is van overschatting. En dat is nooit goed!

Elke duiker leert het tijdens de opleiding: duik binnen de grenzen van je ervaring en binnen je comfortzone. Doe niets waarbij je je niet prettig voelt. Dat klinkt vanzelfsprekend. Toch? Maar kennelijk is nee zeggen voor sommige mensen toch lastig.

Eerlijk
David Wassing, voorzitter van DOSA, veronderstelt dat voor sommige duikers de groepsdruk groot is. Zeker mensen met nog niet al te veel ervaring zijn eerder geneigd om toch maar mee te gaan en geen spelbreker te zijn. Ze zijn nog nooit zo diep geweest, ze hebben nog nooit in stroming gedoken, en ach, als andere duikers het ijskoude water in gaan, dan kunnen zij dat toch ook. Onwetendheid, overschatting? Het gebeurt.
Maar ook ervaren duikers moeten eerlijk zijn tegen hun buddy’s, maar vooral ook tegenover zichzelf. David geeft een voorbeeld: «Bedenk voor de duik of je er mentaal en fysiek wel fit voor bent. Misschien heb je veel aan je hoofd, misschien heb je net griep gehad en is je conditie niet zo goed als normaal. Ook dat is een moment om niet te gaan duiken of om het duikplan aan te passen.»

David Wassing, de voorzitter van DOSA

Materiaal
Volgens David, die zich baseert op bij DOSA gemelde incidenten, beperkt de overschatting zich niet alleen tot het duiken zelf, maar ook tot het materiaal. Een ademautomaat uit elkaar halen ‘kan’ iedereen, maar hem op de juiste manier met de juiste onderdelen weer in elkaar zetten en afstellen is een tweede – niet alleen komt de garantie te vervallen, ook ontstaat er een onveilige situatie. En wat te denken dat in 2017 weer drie incidenten zijn gemeld waarbij de kraan uit de fles is geschoten omdat fles en kraan elk een ander draadsoort hadden. Ondanks alle aandacht voor dit probleem binnen de duikwereld zijn er toch nog mensen die hier maling aan hebben. Het zijn incidenten, maar elk incident is er één te veel.

Incidenten melden
DOSA roept alle duikers die een incident meemaken, op om dit te melden zodat de organisatie dit in de analyses kan meenemen. Een melding is niet bedoeld om je een schuldgevoel aan te praten, maar om andere duikers bewuster te maken – zij kunnen ervan leren. Bovendien kan DOSA op basis van de analyses aanbevelingen doen aan fabrikanten en opleidingsorganisaties met het doel de duiksport nog veiliger te maken.

Geen schande!
Nee zeggen is geen schande! Het is juist sterk! Net als toegeven dat je ergens (nog) niet aan toe bent. Luister naar het stemmetje van binnen, duik binnen je grenzen en je comfortzone. Vergeet niet, duiken doe je voor je plezier en niet omdat het moet. Durf nee te zeggen, zelfs als je al klaarstaat om het water in te gaan!

Naar de website van DOSA 

2 reacties

  1. Ik heb vanmiddag een duikincident mee gemaakt in Frankrijk. Is dit iets om te melden bij DOSA of gaat dat over situaties die zich voor doen in Ned? Mvg

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief