Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Dominicaanse Republiek – Caribisch genieten

De Dominicaanse Republiek – een tropisch eiland in de Atlantische Oceaan aan de ene kant en de Caraïbische Zee aan de andere kant. Een land met veel groen, berglandschappen en cultuur, waar je kunt duiken op wrakken, in grotten en langs riffen…  Deel één van een drieluik over Caribisch genieten.

De kans is groot dat je niet direct aan de Dominicaanse Republiek denkt wanneer je op zoek bent naar een bestemming voor je volgende duikvakantie. Toch heeft het Caribische eiland zeer veel ingrediënten voor een gevarieerde (duik)vakantie. Rond het eiland vind je geen steile wanden, maar een rifbodem die langzaam afloopt. Dat duikt niet alleen makkelijk, maar heeft ook als voordeel dat de vele schepen die in de tijd van de piraterij zijn vergaan, op dieptes liggen waar je als sportduiker kunt komen. Wat veel duikers niet weten, is dat je naast de rif- en wrakduiken ook grotduiken in de Dominicaanse Republiek kunt maken.

Goed bereisbaar

Of je nu duikt aan de Caribische of Atlantische kant, alle duiken zijn bootduiken. De duikstekken bevinden zich zeer dicht bij de havens of het strand waarvandaan je vertrekt, zodat je niet urenlang op een boot zit. Bij veel resorts en duikcentra maak je in de ochtend twee duiken (two tank dive) en kan je ’s middags of ’s avonds nog een middag- of nachtduik maken. Als je met niet duikende reisgenoten bent, is het prettig dat je relatief snel terug bent in je hotel of resort. In de vele all-inclusive hotels zijn allerlei animatieprogramma’s waar je kunt meedoen. Erg fijn als je geen zin in hebt om een boek te lezen op het witte zandstrand, maar zeker ook als tijdverdrijf voor kinderen of partners die niet mee duiken.
Vanuit verschillende luchthavens in Europa wordt er rechtstreeks naar de drie grootste luchthavens op de Dominicaanse Republiek gevlogen. De overheid investeert veel in de infrastructuur van het land. De wegen zijn goed berijdbaar waardoor je je ook op het land goed kunt verplaatsen. Op de een of andere manier bestaat bij veel mensen het idee dat het gevaarlijk is om je buiten de poorten van de resorts te begeven, maar daar hebben wij niets gemerkt hebben. Ondanks dat de Dominicanen duidelijk in een slechtere economische situatie verkeren dan de gemiddelde bewoner in ons eigen land, ziet het overgrote deel van de bevolking er stralend en gelukkig uit.

Duiken aan de Caribische kant

De Dominicaanse Republiek heeft met een lengte van 1288 km de op één na langste kustlijn in het Caribisch gebied. Niet vreemd dat er op het eiland genoeg te doen valt op watersportgebied. Aan de zuidkant van de Dominicaanse Republiek, de Caribische kant, kan je op verschillende plaatsen duiken. Voor heel het land geldt dat er in de grotere en meer toeristische plaatsen voldoende duikcentra zijn. De gebieden rond Santa Domingo en Boca Chica worden omschreven als kleurrijke duikgebieden die geschikt zijn voor zowel beginners als ervaren duikers. Op de duikstekken bij Punta Cana, La Romana en Bayahibe is een rijk onderwaterleven en bij Bayahibe vind je ook het grootste en bekendste wrak van de Dominicaanse Republiek, de St. George. Wij duiken in het nationale park, bij La Caleta, Boca Chica en Bayahibe.

Kleurrijk zijn de duikstekken zeker. Elke duik worden we getrakteerd op de sierlijke bekersponzen in de bekende Caribische kleuren. Onder water is duidelijk te zien dat de Dominicaanse overheid zelfs in de nationale parken moeite heeft om het visserijverbod in stand te houden. De hoeveelheid en de diversiteit van het aanwezige leven vallen ons wat tegen.

Van houten vissersbootje tot luxe duikboot

Wij duiken met verschillende duikscholen. De boten waarmee gedoken wordt, variëren nogal. De meest ‘avontuurlijke’ duiken maken we met het Golden Arrow duikcentrum – op kleine houten vissersbootjes worden we samen met een gids naar de duikstekken in het nationale park gebracht. Terwijl wij bij Casa Daniël worden vervoerd op één van de veel luxere boten waar twintig duikers op mee kunnen. De boten die bij de resorts gebruikt worden, zitten hier wat tussenin en bieden plaats aan gemiddeld acht duikers. Voor alle stekken waar wij gedoken hebben, geldt dat er weinig andere duikers zijn, waardoor wij heerlijk ontspannen kunnen duiken. Oké die houten vissersbootjes zijn niet het meest comfortabel, maar de reden waarom ze worden ingezet, is wel heel gaaf. De bootjes werden voorheen gebruikt voor het vissen; nu worden de vissers betaald om duikers te vervoeren omdat vissen in de mariene parken niet meer mag. Mijn buddy heeft overigens de grootste lol tijdens onze eerste duik met het kleine vissersbootje. Mijn zeebenen blijken niet opgewassen tegen het comfort dat deze bootjes op zee bieden, waardoor ik al snel groen zie en de vissen kan gaan voeren.

Wrak- of rifduiken

Vrijwel elke dag kunnen we kiezen tussen rif- of wrakduiken. Op onze duiken aan de Caribische kant van het eiland zien wij vijf wrakken. De afmetingen en kwaliteit van de wrakken verschillen enorm, maar fotogeniek zijn ze zeker. Dat geldt overigens ook voor de roggen en zeepaardjes die we onder water tegenkomen. Bij mij spelen de murenes een soort kat-en-muisspel, waarbij ik steeds de verliezer ben. Mijn buddy heeft meer geluk en slaagt er wel in om ze op de foto vast te leggen. De riffen zijn typisch Caribisch met veelal zachte koralen en sponzen. Als je een duiklamp op de verschillende koralen richt, komen de kleuren pas tot hun recht. De gids die ons in Bayahibe begeleidt, blijkt overigens ook bijzonder fotogeniek. Met zijn kapsel doet hij mij denken aan B.A. Baracus uit de televisieserie The A-Team, het levert in ieder geval eens een ander soort modelfoto op dan we gewend zijn.

Koloniaal werelderfgoed

Een bezoek aan de hoofdstad Santa Domingo mag je niet missen. Het oude centrum is UNESCO werelderfgoed en kent een rijke historie. Deze stad was het startpunt voor de ontdekking van Amerika, het is de vierde Spaanse nederzetting en wordt de oudste stad van Amerika genoemd. Het is mooi om te zien dat de overheid er veel energie in steekt om de echte koloniale sfeer weer helemaal terug te brengen. Overal in de stad zie je werkzaamheden om de storende en moderne telefoon- en energiekabels uit het straatbeeld te halen en onder de grond te plaatsen. Naast allerlei bezienswaardigheden zoals het oude paleis van Diego Columbus is een bezoek aan een plaatselijk café zeker een aanrader. Met een lokaal biertje of een Dominicaanse rum word je vast losser in de heupen en voor e het weet, dans je met de Dominicanen een merengue. Deze vrolijke Latijns-Amerikaanse dans is in het begin van de negentiende eeuw in dit land ontstaan. Wil je helemaal in de sfeer komen, dan is een overnachting in één van de koloniale hotels met hun karakteristieke dikke muren en romantische binnenplaatsjes zeker aan te bevelen.

Meer activiteiten

Naast het duiken, de geschiedenis en de cultuur is er meer te beleven in de Dominicaanse Republiek. De golfers weten de weg naar het tropische eiland ondertussen ook te vinden. Dankzij het klimaat kan er het hele jaar door op verschillende banen verspreid over het eiland gespeeld worden. De lange kustlijn biedt talrijke mogelijkheden voor diverse watersporten. Natuurlijk kun je hier snorkelen, maar ook kite- en windsurfen, zeilen en vistrips zijn mogelijk. Ook in het binnenland is van alles te doen. Een groot deel van het eiland bestaat uit bos, waar je bijvoorbeeld met een gids vogels of apen kunt spotten. Er zijn koffieplantages en wil je actie, ga dan raften of bergen beklimmen. Volop keuze!

Binnenkort lees je op DuikeninBeeld deel 2 en 3 van de drieluik.

Wil je meer informatie over dit Caribische eiland, kijk dan eens op de website van het toeristenbureau van de Dominicaanse Republiek.

1 reactie

  1. Klinkt goed!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief