Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Dominicaanse Republiek – de Atlantische filmset

In het derde deel van de drieluik over de Dominicaanse Republiek reizen we door naar het noorden en verblijven wij aan de Atlantische kant. Een compleet andere kustlijn boven én onder water. 

De Atlantische kant van het eiland was het decor van Pirates of the Caribbean en programma’s à la Expeditie Robinson. Deze ‘filmset’ kenmerkt zich door een wat ruigere kustlijn met rotswanden in de meest prachtige vormen die ook onder water doorlopen. Nu en dan zie je een tropisch bounty-eiland met een wit zandstrand dat alleen vanaf zee bereikbaar is – ideaal voor het oppervlakte-interval bij een two-tank-dive. Duiken in de regio van Puerto Plata, Cabrera en Samaná is juist vanwege het landschap anders dan duiken aan de Caraïbische kant. Hier kan je met een beetje mazzel en in de goede tijd bultruggen spotten. Wij zijn er in juli – niet de tijd van deze walvissen.

Navigatiewonder

We duiken vanuit Samaná en Sosúa. Aan de Atlantische kant zit meer variatie in de landschappen van de duikstekken. Afhankelijk van de stroming zijn de koralen groter of kleiner. Op de plekken waar het meer stroomt, hoeft het koraal minder moeite te doen om aan voedsel te komen. Je ziet hier dan ook kleinere formaties. Dit zijn overigens wel de plekken waar je in de wintermaanden moeilijker kunt komen vanwege het wat ruigere water. Maar in de luwte van de baaien liggen ook voldoende duikstekken waar je comfortabel kunt komen.

Tijdens één van de duiken met duikcentrum Scuba Libre kijken we elkaar zeer verbaasd aan. Onze gids brengt ons zonder enig technisch hulpmiddel en zonder markeringsboeien aan de oppervlakte naar een wrak midden in de baai. Na een vaartocht van zeker 15 minuten liggen we exact boven het 18 meter diep liggende wrak waar we als enigen op gaan duiken. De grote zeebaars die rond het wrak zwemt, wil niet meewerken, maar de school vis rond de boeg blijft gewillig poseren als model. We hebben alle tijd om op ons gemak rond te kijken en te genieten van de duik.

Ruig en fraai landschap

De duiken die wij zeker niet gaan vergeten, maken we rond Playa Fronton. Wij vertrekken vanaf het strand bij het duikcentrum. Met een klein achtpersoonsbootje varen we langs de ruige kustlijn naar de duikstekken. Die ruige kustlijn is precies wat het duiken aan de Atlantische kant typeert. De duikstekken zijn vooral bijzonder vanwege het landschap. Alsof er een hele reeks dijken van hard substraat parallel aan elkaar en haaks op de kust zijn neergelegd. Boven op die rijen van rotsen danst de begroeiing op de deining van het water. Maar het meest bijzondere aan deze duiken is het oppervlakte-interval. Wij varen tussen de duiken door naar een prachtig wit bountystrand om te genieten van een verse kokosnoot. Dit is dé filmset van verschillende bekende producties. Hier wanen wij ons Johnny Depp als Captain Jack Sparrow.

Meer vis en macroleven

Tijdens de duiken in Sosúa valt op dat het beheer van het nationale park beter geregeld is. Michael die eigenaar is van Northern Coast Diving, de oudste duikschool in de Dominicaanse Republiek, vertelt dat de baai de laatste jaren ook echt beter wordt beschermd. Er wordt samengewerkt met vissers en dat werpt duidelijk zijn vruchten af.

Hier hebben we ook meer aandacht voor het macroleven – er zit meer dan we tot nu toe gezien hebben. We speuren de riffen af naar klein spul en vinden niet alleen de typische Caribische goby’s, maar zelfs een klein kreeftje dat veel weg heeft van een bidsprinkhaankreeft. Inmiddels heeft ook de Dominicaanse Republiek, net als de andere Caribische gebieden, last van de koraalduivel – we komen hem geregeld tegen.

Projecten voor rifherstel 

Regelmatig lees je alarmerende berichten vanuit de hele wereld over koraalriffen die worden bedreigd door vervuiling en klimaatverandering. Het is fijn om te ontdekken dat hier ook wat aan wordt gedaan. Op zeven locaties in de Dominicaanse Republiek lopen projecten ten behoeve van herstel van de harde koralen. In 2008 werd het initiatief genomen voor deze projecten die door de overheid worden gefinancierd. Op kunstmatige riffen wordt het harde koraal gekweekt om vervolgens elders op de riffen te worden uitgezet. Zeker in Sosua is dit project actief opgepakt. Op de andere locaties is dat beduidend minder, al vind je ook op de wrakken bij Boca Chica harde koralen die daar succesvol zijn geplaatst. In Sosua wordt er voor zowel het terugplaatsen als het onderhoud en observatie samengewerkt met de Puntacana Ecological Foundation. Het kunstmatige rif lijkt het hier goed te doen. De harde koralen ontwikkelen zich goed en de kunstmatige riffen bieden goede bescherming aan de verschillende vissoorten.

Bultruggen spotten

Voor ons zijn er nog genoeg redenen om terug te gaan. De grotduik (deel 2) smaakt echt naar meer, zeker nu we weten dat er in het zuidwestelijk deel bij Barahona nog heel veel grotten zijn waar bijna niet wordt gedoken. In het minder toeristische deel Punta Rucia zijn tussen 1700 en 1900 ongeveer 500 schepen vergaan; een deel daarvan moet op een diepte liggen die voor sportduikers te bereiken is. In dat deel van het eiland wordt weinig gedoken omdat er geen duikcentra zijn. Hoe fraai zullen de riffen daar wel niet zijn?
Een ontmoeting met de bultrug is deze trip ook niet gelukt. Daarvoor moeten we in de periode januari-maart terugkomen naar Samaná. De walvissen, die wel 16 meter lang kunnen worden, komen in dan naar de baai bij dit schiereiland om te paren. Grote kans dat je deze prachtige beesten dan tijdens één van de georganiseerde boottochten kunt spotten. Dat zal zeker een stoot adrenaline geven!

Wil je meer informatie over dit Caribische eiland, kijk dan eens op de website van het toeristenbureau van de Dominicaanse Republiek.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief