Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Diepvries-dolfijn?

IJsberen eten in sommige gevallen dolfijnen, zo blijkt uit nieuwe observaties van wetenschappers.

Noorse onderzoekers hebben op een fjord bij Spitsbergen een ijsbeer waargenomen die zich tegoed deed aan twee dode witsnuitdolfijnen. Toen het dier één van de dolfijnen had verslonden, verstopte hij het karkas van het tweede dier onder de sneeuw om het later nog te kunnen opeten. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Polar Research.

ExpeditieIJsbeer_dolfijn

De wetenschappers vermoeden dat de verslonden dolfijnen waren verdwaald. Mogelijk zijn de dieren door een sterke noorderwind in het ijs bij Spitsbergen verzeild geraakt. “We waren erg verrast omdat dolfijnen normaal gesproken niet worden gesignaleerd in dit gebied”, aldus hoofdonderzoeker Jon Aars op nieuwssite New Scientist.

Bewaren

IJsberen zijn vermoedelijk in staat om verdwaalde dolfijnen te vangen als de dieren hun kop door gaten in het ijs steken om adem te halen. Nog nooit eerder werden er echter ijsberen waargenomen die zich tegoed deden aan dolfijnen.

Het gedrag van het dier dat een dolfijn in de sneeuw begroef, is volgens de onderzoekers extra opmerkelijk. IJsberen staan er namelijk niet om bekend dat ze voedsel ‘invriezen’ en bewaren voor later.

“We denken dat het dier alleen een tweede dolfijn ving, omdat het makkelijk kon, en daarna besloot om het voedsel te bewaren”, aldus Aars.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief