Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

De zeebodem op een digitale wereldkaart

digitale_kaart_zeebodem_1Australische wetenschappers hebben een digitale wereldkaart van de zeebodem samengesteld. Het gaat om een interactieve kaart waarop in alle delen van de wereldzeeën met kleuren is aangegeven uit welk sediment de bodem bestaat, bijvoorbeeld slib, zand of klei.

De kaart moet leiden tot een beter begrip van natuurlijke processen in de oceanen, maar kan mogelijk ook worden gebruikt om te voorspellen hoe de wereldzeeën zullen reageren op de opwarming van de aarde.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Sydney in het wetenschappelijk tijdschrift Geology.

Schepen

De wetenschappers hebben de kaart gebaseerd op ongeveer 15.000 monsters van de zeebodem die zijn genomen met behulp van onderzoeksschepen. De oudste stukjes zeebodem uit de database zijn verzameld in 1952.

Met kleuren zijn in totaal 13 bodemsoorten aangegeven op de kaart, die een gigantisch gebied beslaat. In totaal bestaat de oppervlakte van de aarde namelijk voor 70 procent uit oceaanbodem.

Kennis over de zeebodem is volgens de wetenschappers van groot belang bij het oplossen van vraagstukken over processen in de oceanen, zoals het ontstaan van algensoorten.

Fytoplankton

Maar de samenstelling van de zeebodem kan vooral nieuwe inzichten bieden in klimaatverandering. “Om klimaatverandering in oceanen te begrijpen, moeten we beter onderzoeken wat er allemaal bewaard is gebleven in de zeebodem uit vorige periodes”, verklaart hoofdonderzoekster Adriana Dutkiewicz.

De bodem van de diepzee bestaat namelijk voor een groot deel uit overblijfselen van oude organismen die fytoplankton worden genoemd. Deze levensvormen leven in oppervlaktewater met veel zonlicht.

Door oude resten van de organismen te bestuderen hoopt Dutkiewicz meer te weten te komen over eerder periodes waar in de oceanen werden opgewarmd. “De samenstelling van de overblijfselen kan ons vertellen hoe oceanen in het verleden hebben gereageerd op klimaatverandering. Ik hoop dat onze studie het startsein zal zijn voor meer onderzoeksmissies in de zee.”

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief