Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

De verspreiding van de hoefijzerworm

In een door Stichting ANEMOON uitgegeven rapport zijn recent de gegevens van 25 jaar onderwatermonitoring geanalyseerd. Deze gegevens laten de verspreidingspatronen zien van meer dan 160 soorten in de Zeeuwse Delta.

Monitoring Onderwater Oever: het MOO-project

In 1994 is Stichting ANEMOON het Monitoring Project Onderwater Oever (MOO) gestart. Bij dit project inventariseren sportduikers goed herkenbare planten en dieren onder water. Dat doen zij op vrijwillige basis. Het doel is om veranderingen in de mariene fauna en flora van de Nederlandse kustwateren vast te stellen en kennis op te bouwen over de relaties van de soorten met elkaar en hun omgeving. Inmiddels bestaat het MOO ruim 25 jaar en ter viering van dit jubileum zijn de gegevens uit de database geanalyseerd.

Voor meer dan 160 soorten zijn de gemiddelde aantallen berekend: dit wordt de Gemiddelde Abundantie genoemd. Zo kan worden bekeken of soorten zijn afgenomen of toegenomen sinds 1994. Daarnaast is voor elk van de soorten een verspreidingskaart gemaakt: waar is de soort gezien in de Zeeuwse Delta en gemiddeld in welke aantallen?

Verspreidingspatronen

Welke soort waar voorkomt, hangt van veel factoren af: de aanwezigheid van de juiste ondergrond, veel stroming of juist weinig, de aanvoer van voldoende voedsel, en de golfslag. De Kleine hoefijzerworm is hier een mooi voorbeeld van. Op onderstaande verspreidingskaart is te zien dat deze mooie soort voornamelijk in de opening van de Oosterschelde voorkomt (hoe donkerder de stip op de kaart, hoe groter het aantal hoefijzerwormen). Dieper de Oosterschelde in, bijvoorbeeld bij de Bergse Diepsluis, kom je de Kleine hoefijzerworm bijna niet tegen.

Kleine Hoefijzerworm. Foto: Marion Haarsma.

Hoefijzerwormen filteren hun voedsel uit het water en zijn dus afhankelijk van de stroming voor hun voedselvoorziening. Hoe dichter bij de Noordzee, hoe meer vers water met voedsel er te vinden is. Dit soort kaarten helpen ons om de ecologie van de soorten te begrijpen.

Meer weten?

Het rapport van Stichting ANEMOON ‘Het Duiken Gebruiken 4’ is gratis te downloaden via: www.anemoon.org/duikengebruiken 
In Bijlage 4 vind je voor meer dan 160 soorten de trendgrafieken en verspreidingskaartjes in Zeeland en het Nederlandse deel van de Noordzee.

Wil je meehelpen om dit soort gegevens zichtbaar te maken? Doe mee met MOO en log je duiken via www.moo.meetnetportaal.nl 
Elke waarneming telt!

Heb je vragen, stuur dan een e-mail naar anemoon@cistron.nl, kijk op www.anemoon.org of word lid van de Facebook-groep: ANEMOON MOO/LIMP/SMP

Tekst: Luna van der Loos

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief