Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – De laatste duik van 2013!

Locatie Sint Annaland

 

Nog één keer duiken in het oude jaar. Het wordt een avondduik bij Sint Annaland.

Duik 494 (Sint Annaland, maandag 30-12-2013, 19.00u)

De woensdagavondduik gaat deze week niet gebeuren, dus dan maar een extra duikje op de maandag. Gijs is weer in Zeeland en dus moet er gedoken worden natuurlijk! De kentering staat redelijk gunstig en dus plannen we een laag water duik bij Sint Annaland.

Gelijk uit mijn werk naar huis, snel even wat opwarmprak eten, mijn onderpak aan en gaan met die banaan. De duikspullen lagen al sinds de ochtend in de auto, dus ik was maximaal voorbereid op een zo efficiënte trip naar Sint Annaland. De kentering stond om 19.30u, dus we moesten om 19.00u te water. Uiteindelijk was ik heerlijk op tijd weg en kon ik rustig aan doen.

Gisteren had ik nog een mooie duik overdag gedaan, dus het was weer even schakelen zo in het donker. Soms denk ik echt wel eens, wat ga ik toch doen? Maar aan de andere kant, van alle duiken in 2013 zijn er maar bar weinig waar ik spijt van heb. Dus ook nu gaan we er weer voor. Het waait de hele middag al flink, maar ik houd hoop op de beschutte ligging van Sint Annaland en het feit dat het laag water is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben ruim op tijd op de lege parkeerplaats aanwezig en pak mijn duiklamp om in het donker alvast de watercondities te checken. Ik waai bijna uit mijn jas, maar gelukkig ziet het water er redelijk kalm uit. Het is wel extreem laag voor mijn gevoel, dus het zal ook wel weer dicht tegen springtij aan zitten. De overgebleven tijd vul ik met het optuigen van mijn spullen en het gereedmaken voor de duik. Ik heb er toch zin in.

Gijs komt niet veel later en we praten even bij. Onze laatste duik samen was alweer in oktober, dus dik 2 maanden geleden. We spreken af dat we gewoon via het strandje te water gaan en gewoon wat gaan scharrelen op de oesterbegroeiing. Gijs heeft al 4 duiken achter de rug dit weekend, dus hij vind het allemaal wel prima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eenmaal gereed voor de duik, lopen we richting het strandje en stappen het water in. Het is wat glibberen en glijden onderweg, want het droog gevallen deel is erg slibachtig. We trekken onze vinnen aan en zijn bijna klaar voor vertrek, maar Gijs ontdekt dat hij zijn inflatorslang van zijn pak is vergeten. Niet echt handig, dus ik probeer hem te helpen. Dat lukt niet helemaal en uiteindelijk lukt het Gijs zelf wel.

Het zicht is niet echt goed, maar de eerste meters komt dat door onszelf natuurlijk. Daarna klaart het een beetje op, hoewel het de hele duik wat melkachtig blijft. Ondanks dat wel prima bij dit weer en moeten we niet klagen. Met de macrolens op zijn maximale vergroting vastgezet, ga ik op zoek naar slakken om op deze manier met de manuele focus ingesteld, foto’s te maken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We duiken rustig en blijven erg lang ondiep, stroming staat er amper en dus is het rustig duiken. Toch voel ik vrij snel dat het water kouder is dan gisteren en als ik op mijn duikcomputer kijk, zie ik 5 graden Celsius staan. Brrr, het is toch aan het afkoelen.

Op de oesters vind ik diverse kleine Millennium wratslakjes en ben eigenlijk meer op zoek naar Vlokkige zeenaaktslakken, maar die vind ik niet. Op een stukje begroeiing valt mijn oog op een heel klein slakje, waarvan ik al meteen vermoed dat het de Zilverblauwe knotsslak is. Pas op de display van mijn camera zie ik het slakje pas goed en maak wat foto’s. Eerst een paar zonder en later een paar met diopter. Gijs komt ook even kijken en ik wijs hem het slakje aan, hij knikt en bevestigd dat hij het slakje van amper 4mm gezien heeft.

We duiken nog een stuk door en naderen de kop van de dijk. Het aantal sponzen wordt met de minuut groter en uiteindelijk zien we hele grote exemplaren, sommigen vormen bijna een compleet bed op de dijk. Er mooi geel zijn en volgens mij is er ook geen duikstek waar je ze in zulke grote getalen ziet. Altijd weer en lust voor het oog.

 

 

We keren om, want we zijn inmiddels weer 40minuten onderweg en het begint toch een beetje fris te worden. Tussen de oesters zie ik een paar kleine zeedonderpadden en ik kijk nog naar eventuele nestjes, maar die vinden we niet. Millennium wratslakken blijf ik wel zien en ik vind nog 1 heel klein bruine plooislakje. Verder de nodige hooiwagenkrabben en grondeltjes.

Na een uur komen we weer netjes bij het strandje uit en zit het duikjaar 2013 er weer op. We praten nog wat na en wensen elkaar een fijne jaarwisseling. Hopelijk kunnen we ook in 2014 weer een paar duiken doen, hoewel dat minder zal zijn dan in het begin van 2013.

Max. diepte 6,5m, temp. 5gr.C., zicht 2m, duikduur 60min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief