Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

‘De nieuwe kust’ in première tijdens Film by the Sea

De natuurdocumentaire ‘De nieuwe kust’ van filmmakers Ronald Faber en René van der Laan gaat tijdens de 25ste editie van het ‘Film By The Sea’ filmfestival in Vlissingen in première. Kijk nu alvast de teaser!

Met name de Oosterschelde is in deze docu het decor van wat Nederlandse natuur is — een wereld gevormd door mensenhanden waaraan de natuur zich probeert aan te passen. De Deltawerken, klimaatverandering, de import van exoten door ballastwater van schepen en de schelpdierhandel hebben een wonderlijke onderwaterwereld gecreëerd. Een multiculturele samenleving van allerlei dieren en organismen die in harmonie een bestaan proberen op te bouwen.

De nieuwe kust‘ is een productie van filmmakers René van der Laan en Ronald Faber. Al ruim twee jaar zijn zij bezig met het maken van (onderwater)opnames om het verhaal van de onderwaternatuur te kunnen vertellen. De opnames worden in 4K UHD geschoten, wat garant staat voor gedetailleerde, haarscherpe beelden die een goed inzicht geven van wat er zich onder de Zeeuwse wateroppervlakte afspeelt.

In de film maakt de kijker onder ander kennis met inktvissen, zeepaardjes, de Oosterscheldekreeft, intrigerende naaktslakken, kleurrijke anemonen en bijzondere vissen. De film geeft een goed beeld van hoe de onderwaternatuur die heeft aangepast aan de door mensenhanden gecreëerde, nieuwe kust.

De meeste mensen zijn zich niet bewust  Met deze film willen de makers mensen bewust maken van de bijzondere onderwaterrijkdom die onze kust herbergt en dat de actuele natuurvraagstukken zich niet beperken tot de natuur op het land. De Oosterschelde vormt het grootste, natste natuurgebied van Nederland en neemt zo een bijzondere plaats in. Met de Deltawerken is geprobeerd de Zuid-Nederlandse kust definitief te beschermen maar de actualiteit dwingt ons opnieuw tot nadenken.

Film By The Sea zal van 8 tot 17 september 2023 in Vlissingen plaatsvinden. Het filmfestival trekt jaarlijks zo’n 40.000 bezoekers.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief