Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

De eerste sepia’s zijn gespot!

Het Nationaal Park de Oosterschelde meldt dat de eerste sepia’s zijn gezien. Dit is goed nieuws voor de deelnemers van het WK Onderwaterfotografie: de kans is namelijk groot dat zij deze prachtige dieren tijdens het WK, dat van 21 tot en met 25 mei in Nederland wordt gehouden, kunnen fotograferen.

Als de Oosterschelde de perfecte temperatuur voor de sepia’s heeft bereikt, zo’n 12 graden Celsius, komen de zeekatten weer massaal naar de Oosterschelde toe. Ze zijn hier om te paren, hun eieren af te zetten en te verzorgen, én om er uiteindelijk te sterven.

Sterven

Het vrouwtje zet de eitjes af, iets dat soms wel een hele dag kan duren. Ondertussen beschermt het mannetje zijn vrouwtje tegen de voortplantingsdrang van concurrerende mannetjes. Wanneer de twee- tot driehonderd eitjes zijn afgezet trekt het mannetje terug naar warmer water. Het vrouwtje sterft meestal vrij snel nadat ze de eitjes heeft gelegd.

Eén centimeter groot

Na ongeveer acht weken komen de eieren uit, waarna de ongeveer één centimeter kleine diertjes een beschut plekje in het zand zoeken om verder te groeien. Daarna trekken ze naar open zee.

Start van het duikseizoen

Voor veel sportduikers is de komst van de sepia’s het startschot en meteen ook het hoogtepunt van het duikseizoen. De sepia’s hebben tijdens de paring namelijk een prachtige kleur, waardoor het een spectaculair gezicht is om deze beesten van dichtbij te zien. ‘Het is ook niet toevallig dat het WK in mei wordt georganiseerd,’ vertelt Desmond van Santen, beleidsmedewerker van de Nederlandse Onderwatersport Bond. ‘Er speelden allerlei factoren mee, maar de komst van de sepia’s in mei was zeker een belangrijk argument om het WK in deze maand te organiseren.’

Houd afstand

Hoewel sepia’s zich weinig aantrekken van mensen, verzoekt de Nederlandse Onderwatersport Bond duikers om afstand te houden en de dieren niet aan te raken. Als het te druk wordt onder water, ga dan naar alternatieve duiklocaties rond de Oosterschelde waar de sepia’s ook te zien zijn. Het is bijzonder dat de zeekatten helemaal naar Zeeland komen om zich voort te planten: gun de dieren hun privacy!

Foto: Sepia’s van afgelopen seizoen door Janny Bosman 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief