DDNZS: Blog vanuit het perspectief van een technisch duiker
De elfde expeditie van Duik de Noordzee schoon is van start. De expeditieleden houden je in een blog op de hoogte. Mark van Bronswijk vertelt wat meedoen betekent voor een technisch duiker.
Als technisch duiker ben ik opgeleid om op grotere diepte veilige duiken te maken. Hierbij heb ik deze diepte nooit als doel op zich gezien. Het gaat me altijd om wat daar extra te zien is. Wrakken waar nog weinig mensen zijn geweest bijvoorbeeld, en bijzondere rotswanden met begroeiing en koraal. De meeste van deze duiken heb ik in het Middellandse Zeegebied gemaakt, waar getijdenstromingen nauwelijks aanwezig zijn en de temperatuur comfortabel warm is. Hoe anders is dat op de Noordzee!
Het privilege om mee te kunnen doen met de expeditie op de Cdt. Fourcault, die door Stichting Duik De Noordzee Schoon wordt georganiseerd, heeft mijn beleving van duiken behoorlijk aangevuld. Het is namelijk niet enkel duiken, ook aangetroffen visnetten, plastic, lood en vislijn worden verzameld in grote zakken om het uiteindelijk weer aan wal te brengen. Het hoort daar immers niet thuis en het is vervuiling van dit prachtige natuurgebied, hoe onzichtbaar dat gebeid voor veel mensen ook is. Maar ook aan het zichtbaar maken ervan wordt gedacht! Vandaag duik ik met Cor Kuyvenhoven, een bekende naam in de wereld van de onderwaterfotografie, en ben ik zijn buddy en model. Omdat we beiden dezelfde technische duikopleiding hebben gevolgd, vinden we elkaar snel in de samenwerking en communicatie. Vanaf de zijkant zie ik een flits, en ik ben vereeuwigd op de geheugenkaart van Cor’s camera. Ook komt er een zee van licht van de andere kant, waar de filmploeg bezig is. Er wordt veel aandacht besteed aan het op foto en video vastleggen van wat we aantreffen op de locaties die we bezoeken. Iedereen moet op de hoogte zijn en een foto zegt dan meer dan duizend woorden. Door het regelmatig herhalen van deze expedities ontstaat er via beeldmateriaal een tijdlijn waarop de staat en gezondheid van onze Noordzee kan worden afgelezen.
Deze gezondheid nemen de aanwezige biologen nog veel letterlijker. Tijdens het duiken zie ik ze monsters nemen van het water met organismen, en als we weer aan boord zijn onderzoeken ze de visnetten op aanwezig legen en leggen dit alles nauwgezet vast in hun rapportages. Zo ontstaat er een enorme bedrijvigheid hier midden op zee. Allemaal mensen met een diversiteit aan achtergronden op een schop, die een bijdrage willen leveren aan een gezondere en mooiere Noordzee voor ons allemaal.
Waar ik als technisch duiker vaker de diepte opzoek om bijzondere dingen te zien, blijven we tijdens deze missie ondieper. De Noordzee is gewoon relatief ondiep maar kent wel een forse stroming. Wel kom ik ook nu op locaties waar niet veel andere mensen komen, maar dat komt doordat ze een flink stuk uit de kust liggen en dus niet gemakkelijk te bereiken zijn. Omdat we allemaal weten dat onbekend soms onbemind maakt, nemen we de resultaten graag mee naar wal volgende week om de rest van Nederland er ook over te informeren. Dit is echt duiken met een doel!
Tekst: Mark van Bronswijk – Technisch duiker
Lees ook de andere blogs in deze reeks:
Voor de elfde keer op Noordzee-expeditie
Blog vanuit het perspectief van een technisch duiker
Survival of the fittest op de Klaverbank
Groot deel Klaverbank verwoest