Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

De deelnemers aan het WK 2019 – Ronald Faber

Van 17 tot en met 21 september 2019 vindt het WK Onderwaterfotografie en -videografie plaats op Tenerife. Maak kort kennis met de Nederlandse deelnemer Ronald Faber.

Ronald Faber (links) en Rene van der Laan.

Ronald Faber heeft één doel op het WK. Hij wil wereldkampioen worden! Maar dat zal niet makkelijk zijn – zijn woorden! – gezien het deelnemersveld met onder andere twee wereldkampioenen, de nummers twee van het WK en de Europees Kampioen. «Er doen professionele videografen en amateurs mee. Alleen al dat ik me kan meten met deze groep, is een prestatie,» zegt Ronald, die zelf de nummer twee van Europa is – ook niet niets. «ik verwacht hele verrassende, kwalitatieve en creatieve video’s.»

«Ronald gaat met één doel naar het WK. Hij wil wereldkampioen worden!»

Teamspirit

Samen met model/assistent en vriend René van der Laan gaat hij de uitdaging aan. De twee duiken al 15 jaar samen en ook tijdens de laatste ONK’s vormden ze een team. «Het is heel fijn om iemand mee te hebben die relaxt duikt en onder water begrijpt wat ik bedoel. Het helpt dat hij zelf ook onder water filmt en voor mij de juiste onderwerpen kan vinden.» René heeft er ook zin in. Naast zoeken en assisteren is hij ook belangrijk voor de veiligheid: «Ik moet de tijd en diepte in de gaten houden, zodat Ronald alleen maar beelden hoeft te maken.»

‘Alleen’ de beelden nog

De voorbereidingen zijn in volle gang. De wedstrijdfilm is al helemaal voorbereid. Ronald hoeft ‘alleen nog maar’ de beelden te maken en de film te monteren. Het team gaat een paar dagen voor het WK richting Tenerife om aan de omstandigheden te wennen, de duikstekken te verkennen en ideeën op te doen. Ronald: «Op YouTube heb ik al de nodige video’s bekeken zodat ik weet wat me op de duikstekken te wachten staat.» Met de camera-instellingen en belichting heeft hij tijdens de zomervakantie in L’Estartit nog volop geëxperimenteerd.

Ook heeft Ronald in juni meegedaan aan het ONK. Net als andere jaren. «Ik wil me elk jaar opnieuw verbeteren en een ander soort beelden maken.» Hij denkt dat hij daar ook dit keer weer in geslaagd is voor het nationale kampioenschap. Maar hij is kritisch! Hij ziet u al verbeterpuntjes voor komend jaar. «Dat maakt ook dat mijn laatste (geslaagde) opname ook altijd de meest bijzondere is!»

WK of niet, Ronald werkt ook nog aan ‘De levende delta’. Deze film, die bijna een uur duurt, schetst een beeld van het onderwaterleven in Zeeland. «Een gigantisch project waar ik 2,5 jaar aan heb gewerkt» De film gaat in première op het Wildlife Film Festival in Rotterdam.

Favoriete duiklocatie

«Ik heb niet echt een favoriete stek». Iedere stek heeft weer iets waardoor hij bijzonder wordt. Iedere stek, elk land en streek heeft zijn eigen bijzonderheden. Toch nog een kleine nuancering: «Ik verkies wel de Oosterschelde boven de Grevelingen en het Veerse Meer en zout boven zoet.

Inspiratie

Jacques-Yves Cousteau! «Door hem ben ik gaan duiken.» Maar later werd Ronald ook geïnspireerd door Rob Stewart(ꝉ) met de film Sharkwater. «Hij bewees dat één man met een camera een complete bioscoopfilm kon maken, die er nog toe doet ook!» Van Peter van Rodijnen leerde Ronald dat je met een korte film (Double devotion) toch een interessant (Nederlands) verhaal kan vertellen. Ook Ruben Smit is een voorbeeld: «Hij schiet als filmmaker beelden zoals fotografen hun topplaatjes maken. Zo wil ik  onder water filmen, maar ik hebs nog een lange weg te gaan! Mijn inspiratie is dan ook dat het morgen altijd beter kan dan vandaag!»

«Mijn laatste (geslaagde) opname is ook altijd de meest bijzondere!»

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief