Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

“Bonaire blijft mij verbazen”

Fotograaf Pieter de Groot maakte een bijzondere foto op een bekende plek op Bonaire. Hij vertelt zelf hoe het beeld tot stand kwam. 

“Bonaire blijft mij verbazen” – dat denk ik iedere keer wanneer ik deze foto bekijk. Werkend als duikinstructeur voor de grootste en groenste duikschool van Bonaire mag ik vandaag foto’s maken van de “Quarterly clean up dive” die Dive Friends elke drie maanden organiseert. Vandaag gaat dit gebeuren bij de beroemde “Karel’s Beach bar” of als divesite bekend als “Town Pier”.

Vlak nadat ik het water in ben gegaan, ontdek ik dat er bij het rif een flinke stroming staat. Vlug maak ik mijn rondje langs de vrijwilligers die onder water druk aan het opruimen zijn. Aangezien ik bij het rif vrij hard tegen de stroming in moet werken, besluit ik om het ondiepe in te gaan richting de pier waar hopelijk iets minder stroming staat. Na een veiligheidsstop besluit ik om terug te duiken op een meter diepte, zodat ik aan de oppervlakte een aantal half-half (split-level) shots kan maken van Karel’s Beach Bar en de mensen die er gezellig zitten te borrelen.

Dit levert hele interessante en nieuwsgierige blikken op, zelfs enkele korte gesprekken met de mensen die net lunch besteld hebben op het terras. Ik geloof dat ik zelfs twee keer beloofd heb dat ik meteen hun red snapper filet ga vangen. Na een rondje heel dicht bij de pier waarbij ik een aantal foto’s van de bar maak, stuit ik plotseling op de betonnen rand waar de kade en de boulevard van Bonaire aan gebouwd is.

Camera en instellingen

Camera: Olympus OM-D E-M5 mark II
Lens: Olympus M.Zuiko 8 mm fisheye lens
Flitser(s): Sea & Sea YS-D2 (2x)
Accessoires: Olympus PT-EP13 onderwaterhuis + tray
Instellingen: F11, 1/250 s, ISO 320
Nabewerkingen: Licht bewerkt in Photoshop Elements, iets meer ‘clarity’ toegevoegd en de schaduwen een beetje uitgelicht om het koraal op de voorgrond er beter uit te laten komen.

Midden op deze betonnen constructie zie ik een prachtig exemplaar van de Acropora palmata oftewel elkhornkoraal. Deze plek op het drukste punt van Bonaire was een aantal jaar geleden (toen deze pier werd aangelegd) nog een bouwplaats. Er is eigenlijk weinig leven te vinden, maar daar staat dit koraal dat ook nog eens een bewonderenswaardig formaat heeft – zeker een meter hoog en twee meter in de omtrek.

Voor deze foto ga ik eens rustig ‘zitten’ voor zover dat gaat dobberend aan de oppervlakte. Ik neem best een aantal shots voordat ik tevreden ben met het resultaat. Voor mij is het unieke punt van deze foto het contrast met het “drukste” toeristische punt van Bonaire, dat hier ook zijn huis gevonden heeft en mooi afsteekt tegen de rust en sereniteit van dit koraal.

Ja, Bonaire blijft mij verbazen!

Het verhaal achter de foto

Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan een verhaal het beeld ook versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!

Heb jij ook zo’n foto met of zonder een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie. Nog geen eigen album? Registreer je, upload een foto en je hebt een persoonlijk album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief