Bloemkoolkwallen minder willoos dan gedacht
Kwallen lijken gewoon mee te drijven op de zeestromen, maar sommige soorten blijken wel degelijk de stroomrichting te kunnen waarnemen en er zelfs tegenin te zwemmen.
Dat blijkt uit onderzoek in de Golf van Biskaje door Franse en Australische onderzoekers in de recentste uitgave van het tijdschrift Current Biology.
De onderzoekers volgden de bloemkoolkwallen door enkelen te vangen en ze uit te rusten met GPS-tags. Via de tags hielden de mariene biologen snelheid, versnelling en richting bij. Om de stroming in kaart te brengen, werden drijvers met GPS-trackers in de zee gelaten. Daarnaast volgden ze grote zwermen kwallen aan het wateroppervlak.
Bloemkoolkwal
Uit de verzamelde data blijkt dat de bloemkoolkwallen zelf actief tegen de stroom in kunnen zwemmen als ze uit de koers dreigen te raken.
Het model van het gedrag van de kwallen kan samen met de bestudeerde oceaanstromen verduidelijken hoe de kwallen enorme scholen kunnen vorm van honderden miljoenen individuen die meerdere maanden bij elkaar blijven.
Infrageluid
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de kwallen hun richting bepalen. De onderzoekers vermoeden dat de dieren mogelijk de stroomrichting via hun lichaamsoppervlak kunnen bepalen of dat ze andere signalen gebruiken, zoals het aardmagnetisch veld of infrageluid (heel lage tonen).
Begrijpen hoe de bloemkoolkwallen zich door de oceanen kunnen bewegen, is belangrijk omdat ze problemen kunnen opleveren voor vissers, maar ze zijn ook een belangrijke voedingsbron voor zeedieren.
Vervolgonderzoek zal uit moeten wijzen of ook andere kwalsoorten hun eigen richting kunnen bepalen.
Bron: NU.nl