Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Freediving / Reizen

Blauwe haaien in het eindeloze blauw

Blauwe haaien zijn nieuwsgierig van aard! En datzelfde kun je zeggen van de freedivers. Judith van de Griendt zwom bij de Azoren tussen de haaien?

Wat hadden wij een geluk dat we in september 2021 konden afreizen naar de Azoren. ‘We’, dat zijn vier ervaren freedive-instructeurs. Onze uitvalsbasis was het eiland Pico. Hier is CW Azores gevestigd en zij hebben jarenlange ervaring met walvisexcursies, snorkeltrips en bootduiken en zetten zich in voor een duurzame manier van toerisme. In de jaren hiervoor hebben we via hen de blauwe haaien al eens met perslucht mogen aanschouwen. Ook kwam een blauwe haai een keer geheel onverwachts een kijkje nemen toen we een oud visnet uit de oceaan aan het verwijderen waren.

Deze keer wilden we graag meer interactie en daarom besloten we, in goed overleg, te gaan freediven. Hierdoor ben je wendbaarder, kan je makkelijker van diepte veranderen, kan je rondzwemmen en komen dieren vaak dichter bij je aangezien je geen geluid maakt en geen bellen blaast onder water.

— Blauwe haaien staan bekend om hun nieuwsgierigheid. De eerste keer dat een haai jou aanraakt, is dat een magische belevenis! —

Blauwe haaien zijn wijdverspreid in de wereldzeeën en leven vooral in diepere wateren, vandaar dat je ze bij de Azoren vaak kan vinden. De Atlantische Oceaan is daar enkele kilometers uit de kust al honderden meters diep. Het voortbestaan van de blauwe haai wordt bedreigd doordat ze vaak als bijvangst gevangen worden en door de haaienvinnenindustrie. Voor mensen vormt de soort geen bedreiging en ze zijn vaak zeer nieuwsgierig als er duikers of freedivers in het water liggen.

Na een korte briefing en overleg over hoe we ons in het water zouden gaan gedragen, kon het feest beginnen. Omdat er al gedoken was op deze plek, waren er blauwe haaien aanwezig, wat ons uren aan chummen bespaarde.

Echte schoonheden

We gingen geruisloos het water in en observeerden de 5 aanwezige blauwe haaien eerst een poosje rustig vanaf de oppervlakte. Wat een schoonheden! Zo konden de dieren aan ons wennen en wij aan hen. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn hoe de haaien zich gedragen en waar ze zich bevinden, zodat je je eigen gedrag daarop kan aanpassen. We zagen de ritmes en patronen waarin de haaien rond zwommen en door daar rekening mee te houden konden we ons steeds beter positioneren waardoor de haaien steeds dichterbij kwamen.

Blauwe haaien staan bekend om hun nieuwsgierigheid en ook nu waren de grootste haaien soms wel erg nieuwsgierig. Ze proberen dan contact te maken door met hun gevoelige neus tegen je aan te zwemmen. De eerste keer dat een haai jou aanraakt, is dat een magische belevenis! Zelf de dieren aanraken is een duidelijke een no-go. Je weet nooit hoe ze daarop gaan reageren en soms kan het schadelijk zijn voor de huid van de dieren.

We hebben twee dagen met de blauwe haaien mogen freediven en daarin hebben we fantastisch met de dieren kunnen freediven en ze mogen bewonderen. Hopelijk kunnen we als mensheid nog lang van deze prachtige dieren genieten!

Wil jij ook freediven?

Judith is freedive-instructeur bij Enker Freedive Experts. Samen met wereldrecordhoudster Nanja van den Broek en een team van instucteurs verzorgt zij freedive-opleidingen op elk niveau. Wil jij het eens proberen of een volgende stap maken? Kijk op www.enker.nl.

4 reacties

  1. Zo! Dat is vet zeg.

    REAGEREN
  2. Geweldig leuk stuk en je foto’s zijn fantastisch.
    Hoop nog veel stukjes van je te lezen en foto’s te mogen bewonderen.

    REAGEREN
  3. Vet hoor. Ik heb ze op Pico alleen vanaf de oppervlakte kunnen zien…

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief