Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Bijzonder – zee-engel in Noordzee

De bemanning van een Nederlandse kotter, varend onder Belgische vlag, had onlangs in het Bristolkanaal bij zuidwestelijk Engeland een wel heel bijzondere vangst: een zee-engel.

Deze zee-engel, ook wel engelhaai, schoorhaai of pakhaai genoemd, kwam vroeger ook voor in onze ‘eigen’ Noordzee. Het dier, met de Latijnse naam Squatina squatina, is een platte haai, maar doet ook sterk denken aan een langgerekte rog. Volwassen wordt hij 1,7 tot 2,4 meter lang en het is een echte bodembewoner, die zich ingraaft in het zand, wachtend op zijn prooi. Zwemmen doet hij met zijn ‘engelachtige’ vleugels.

Snel teruggezet in zee

Omdat het hier een sterk bedreigde soort betreft, is het dier na een snelle foto natuurlijk weer ongedeerd teruggezet door de visser.

Rode lijst

Haaien planten zich maar traag voort, en op de zeebodem levende haaien zijn zeer kwetsbaar voor visserij op bijvoorbeeld schol, tong en andere platvis die ook dichtbij de bodem leven. De zee-engel is in aantal sterk afgenomen in het begin van de vorige eeuw en zijn status is nu kritiek (ernstig bedreigd) volgens de Rode Lijst van de IUCN. In veel Noord-Europese gebieden, inclusief de zuidelijke Noordzee, waar hij vroeger voorkwam wordt hij nu als lokaal uitgestorven beschouwd. Alleen rond Ierland en Zuid-Engeland worden soms nog enkele dieren waargenomen.

Bron: WNF

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief