Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Aike Willemsen- Egypte, Hurghada, 1/3

Datum April 2014
Locatie Egypte, Hurghada

Rond April gaan we meestal een week naar Egypte. Dit jaar was het nog maar even de vraag omdat we net een andere dure vakantie hebben geboekt. Ook waren de losse tickets behoorlijk duur. Gelukkig 2 weken voordat Lotte en ik een week vrij hadden zagen we toch iets betaalbaars voorbij komen, snel boeken. Ook Jeroen, een van mijn buddy’s hier in Nederland ziet het wel zitten en gaat met ons mee. Dat gaat weer een gezellige week worden.

We landen op Hurghada en voor ons driëen voelt het weer als thuis komen. Zo uit mijn hoofd is dit het 7e jaar dat we hier al komen. In Nederland al een taxi busje geregeld en Abdul (een van de vaste chauffeurs van het duikcentrum) staat al netjes klaar als we de terminal uit komen. We hebben in restaurant Bombay afgesproken met Onno van het duikcentrum waar we deze week ook zullen overnachten. Jeroen overnacht in het zelfde complex bij Martin die tijdelijk voor 6 weken in Hurghada woont. Dat is pas genieten van je pensioen!
Er is weinig veranderd in de stad. De bouwwerken die 5 jaar geleden al niet af waren zijn dat nog steeds niet om over alle verkopers met sigaretten, echte Rolex horloges en Hugo Boos maar niet te spreken. Toet toet tooeeet, ook de taxi chauffers denken nog steeds dat je ze niet ziet;).

Bij het restaurant zitten nog andere bekenden en de eerste avond begint al goed met een Pizza en een paar biertjes.
Na een eerste nacht lopen we ‘s morgens de heuvel af naar het Bella Vista hotel waar Voodoo Divers gevestigd is. Onderweg even bij de Duitse bakker naar binnen voor het ontbijt en de lunch en dan snel onze duikuitrusting in de kratjes en richting de boot. De boot crew herkent ons nog en na wat Engelse welkom woorden wordt er vrolijk verder gezongen in het Arabisch…. Dat hoort er nu eenmaal bij!

Duik 297
Voor de eerste duik varen we naar Erg Sabina, een ondiepe duikstek dat rondom een klein rif ligt, er omheen zwemmen in 1 duik is makkelijk te doen maar wij hebben andere plannen. Aan de achterzijde van het rif liggen wat kleinere pinnacles waar ik eerder eagle rays heb gezien. Helaas zien we die niet maar wel een mooie Pantertorpedorog die tussen de blokken koraal op zoek is naar wat voedsel. Ook spotten we gelijk de eerste duik al een slakje, helaas is het maar een Afrikaanse Chromodoris, het broertje van het pyjama slakje maar elk slakje is er één!

 

Duik 298
De tweede duik gaan we maken bij El Aruk Giftun, veel pinnacles waar we lekker ondiep opzoek gaan naar slakjes en garnaaltjes. In plaats daarvan komen we een grote kogelvis tegen. Lotte helemaal blij want het is haar favoriete vis. Een grote vis met grote ogen en erg kleine vinnetjes, zodra hij gaat zwemmen maakt hij zichzelf belachelijk en volgens mij heeft hij dat door want hij blijft stil liggen voor de foto.

 

We duiken verder en het stikt hier echt van de Zeenaalden, ik kijk in een holletje onderin het koraal en 2 ogen staren me aan, de lamp van mij flitser aan het blijkt een egelvis te zijn. De grootste die ik ooit gezien heb, formaat basketbal ongeveer. Na een paar foto’s wijs ik hem aan voor Lotte en Jeroen en daarna is het tijd om weer richting de boot te gaan. We spotten nog een Blauwgespikkelde pijlstaartrog en tevreden hijsen we onszelf weer aan boord. Uiteraard beginnen daar de grappen over wie de dikste kop heeft, de egelvis of Jeroen… of ik;)
Na een klein uurtje varen zijn we weer bij het duikcentrum. Ernaast zit een gezellige bar waar het na het duiken altijd goed vertoeven is. Er is ook een grote groep uit Den Haag aanwezig die we van een vorige keer kennen. Na wat drankjes en een paar uur lachen lopen we naar Granada, een restaurant waar je op de bovenste etage een schitterend uitzicht over de Rode Zee hebt. Ook is het eten er erg goed. Het is over t algemeen in de restaurants een stuk beter dan in het hotel en een stuk gezelliger! Ook zijn wij ondertussen gespecialiseerd om irritante verkopers een koekje van eigen deeg te geven dus een stukje lopen door Hurghada kan heel lachwekkend zijn.
Het is ondertussen donderdagochtend en we zijn weer op weg naar de boot. Een kleine 10 minuten lopen, pas vandaag heb ik het echte vakantie gevoel. Op de Red Sea Star bouwen we onze setjes weer op en ploffen op het bovendek in een van de zitzakken, veel relaxter kan het niet. Drankje er bij en het lol maken begint alweer. Elk jaar komen we hier wel bekenden tegen en is het altijd erg gezellig op de boot, soms iets te gezellig denk ik want probeer 15 lolbroeken maar eens een duikbriefing te geven zonder onderbroken te worden.
Wij duiken met ons drieën zonder gids en kunnen dus ons eigen plan maken, kort samengevat: het water in en we zien wel. We kennen op de meeste stekken wel de weg en weten waar de stroming vandaan komt dus er kan weinig mis gaan.

Duik 299
We springen het water in bij Abu Ramada Zuid, de boot ligt aangelijnd bij het wrakje dat hier op 3-5 meter diepte ligt. Eerste duiken we richting de drop of waar een grote reuze murene zit en ook komen we een mooie slakje tegen, wit met zwart en gele wratten, het is de Wave wart slug. Ik heb pas een nieuw masker en helaas begint deze te beslaan, na 20 minuten heb ik nog een klein deel aan de zijkant van het glas waar ik doorgeen kan kijken. 10 minuten later zie ik zo goed als niets meer, lekker handig. Het masker al een keer af en schoongemaakt maar het mag niet baten. Bij het rif stijg ik even op om opnieuw in mijn masker te spugen, gelukkig is het beslaan nu zo goed als over.

Aan het einde van de duik kijken we nog wat rond bij het wrakje dat erg verspreid ligt. Onder 1 van de panelen ligt een grote Roodvlektandbaars. We schieten nog wat plaatjes en stappen weer aan boord van de boot.

Duik 300
300, een mooi getal en bijna elke duik in de Rode Zee is een geslaagde duik dus dat zit wel goed! Gotta Abu Ramada Oost gaat het worden. Een duikstek waar vaak erg veel vis zit. We duiken richting 1 van de pinnacles en die zit vol met kleine anthias’s. Ook zwemmen er veel koraalduivels rond en zit er zo hier en daar een schorpioenvis. Op een stuk koraal zien we een giftige wrat slak, hij lijkt iets op het vorige slakje dat we zagen alleen heeft deze “rechte” zwarte lijnen over zijn rug en wat kleinere gele wratten. Hij is behoorlijk groot en past maar net op de foto als ik de macro lens erop heb zitten. Een leuk cadeau voor duik 300! Maar het wordt nog beter. Een zwart/donkerblauw slakje met gele hoorntjes, ik heb hem niet eerder gezien. Het is de Geellipchelidonura en voor een slakje kruipt hij behoorlijk snel rond. Na een foto of 20 duiken we langzaam terug naar de boot. We worden gevraagd voor een derde duik vandaag, de boot kan ons droppen op de excalibur een wrakje op 18-22 meter die voor de stijger van Voodoo Divers ligt. Niet altijd even spannend deze duik maar Jeroen en ik besluiten hem toch te maken.

Duik 301
Met 5 man springen we van de boot en dalen snel af naar het wrak. Jeroen en ik gaan eerst aan de binnenkant even kijken, soms zitten er in de raamopening mooie kleine garnaaltjes. Helaas zien we ze niet. We duiken door naar de stuurhut waar we met zijn tweeën even rondkijken, haast onmogelijk want de stuurhut is niet echt ruim en ik duik snel door een van de ramen naar de buitenkant van het wrak. Aan de achterzijde van de wrak zat altijd een lijn vast waar een van de boten zich aan vast legde, die lijn zit er nog steeds maar het een deel van het wrak ligt er nu naast, jammer!

Ook deze duik een wrattenslak. Ditmaal de wit zwarte Pokkenwratslak. We duiken vanaf het wrak langzaam naar de stijger waar de boot al aangemeerd ligt. Tussen de blokjes zien we nog een Mangrove kwal, beter bekend als de upside-down jellyfish, een kwal die op de kop zwemt en dus voornamelijk op de bodem belandt.Ook zitten hier altijd de grijze murenes, vaak met zijn tweeën in een holletje en ze laten zich graag fotograferen, volgens mij vinden ze het wel interessant. Ze nemen de een na de andere pose aan en kronkelen om elkaar heen.

 

We klimmen weer op de boot, spoelen onze spullen uit en lopen zo door naar de bar, een koud drankje gaat er nu wel in! Het is donderdagavond en dat betekend de Voodoo-BBQ! Broodjes hamburger, worstjes en kip worden weg gespoeld met een biertje of een van de vele cocktails die ze schenken in de Caribbean bar, ook staan de shisha’s her en der op de tafels en is er muziek.
Later op de avond zien we Mike nog binnenlopen, hij is net geland en komt een weekje van de zon genieten, lekker eten en snorkelen, duiken mag hij helaas niet meer. Vaak snorkelt hij wel de hele duik met de duikers mee, dus als je de weg kwijt bent, kijk naar boven en Mike wijst je de goede kant op;)

Wordt vervolgd……

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief