Aike Willemsen – Bonaire 2013 (5)
De dagen op Bonaire zijn gevuld met duiken. Duikreporter Aike vertelt over een wrakje, dolfijnen, een vis met een hanenkam en de nachtduik.
Datum | oktober 2013 |
Locatie | Bonaire |
3 duikjes in de planning vandaag, de eerste is bij The Cliff, gelegen bij een van de vulpunten van Dive Friend Bonaire. We duiken onder en komen al snel bij de wand aan waar veel lange slierten uitsteken, wire coral. De wand loopt door tot een meter of 20 en zit vol met leven. Na 20 minuten zien we een schildpad voorbij zwemmen maar ook deze is niet aan het eten of rusten, ze zijn de enige beesten die volgens mij haast hebben op dit eiland.
Op 25 meter komt er een grote tarpon voorbij zwemmen. Je ziet ze haast elke duik maar ze blijven mooi om naar te kijken, ondieper komen we veel sla-slakjes tegen, groene, blauwe, witte, ook de flamingo tong slak zit hier. We zoeken elk blokje af en ik vind nog een vuurworm welke langzaam heen en weer kruipt. Ook de schorpioenvissen ontbreken hier niet.
Aan het eind van de duik komen Jos en ik nog een kreeftje tegen die zich schuil houdt onder een blokje koraal, deze heb ik nog niet eerder gezien. De red snapping shrimp, rood met paarse pootjes en wit ronde sprieten.
Na de duik wisselen we onze flessen en chillen we nog wat op de duikschool, we gaan nu richting Front Porch, een duikstek naast Eden Beach waar we eerst wat gaan eten, de hamburgers zijn aan te bevelen en is een mooi strandje bij met hippe muziek.
Duik 281
We zetten onze setjes weer in elkaar en gaan onder bij de ijzeren paal die een stukje bovenwater uit steekt. Op 28 meter ligt een wrakje dat op zijn kop ligt, niet veel bijzonders. Naast het wrakje is een groot veld vol met brown garden eel, zo veel bij elkaar heb ik nog nooit gezien. We willen net weer wat ondieper gaan totdat er een mega barracuda aan komt zwemmen, zeker 120 cm. Hij zwemt wat rondjes om ons heen en na een tijdje zwemt hij recht op me af, leuk voor de foto maar door het schermpje van mijn camera kan ik niet goed inschatten hoe dichtbij hij is. Ik kijk ernaast en meer dan een halve meter is het niet, wow! Wat een tanden heeft dat beest.
Achter een koraalblokje zit een kleine koraalduivel, ze zitten vaak diep in Bonaire, ondieper zijn ze al gevangen. De koraalduivel komt oorspronkelijk niet voor in dit gebied en is waarschijnlijk met ballastwater van een schip meegekomen. Hij heeft hier geen natuurlijke vijanden en ze proberen de populatie zo klein mogelijk te houden voordat er teveel komen.
In het blauw zwemt een honeycomb cowfish en Lotte poseert ernaast. Hij is mooi gevlekt en door zijn kleur knalt hij eruit in het blauwe water. Ik zwem weer richting het rif en zie een bluestripe lizardfish liggen, als je ze voorzichtig nadert blijven ze rustig liggen. Verborgen in koraal dit nog een sponge brittel star, een dunne rode zeester.
We duiken naar de uitstap en ik schiet een boeitje, snel geef ik de spoel aan lotte want er komt nog een octopus aan, hij loopt over het zand en daarna snel een holletje in, want er zal maar een foto van je gemaakt worden, maar ik heb er toch een paar kunnen schieten. Hoewel het koraal zeker niet het mooiste is hier hebben we wel weer veel leuke dingen gezien. Als we al in ondiep water staan lopen er nog wat nimble spray crabs rond.
Duik 282
De laatste duik van vandaag maken we bij Windsock, hebben we al eens eerder gedoken en is vlak bij ons appartement. We parkeren en chillen wat op het strandje. Op een gegeven moment zien we een zwarte wolk in de verte, er staat een boot goed in de brand.
Na wat leed vermaak duiken we onder en gaan rechts bij de pier waar ze olie over tanken, iets verder zit een Spotted Drum Intermediate, een klein zwart-wit visje met een hanenkam die ongeveer even groot is als de rest van zijn lichaam. Ook komen er veel trompetvissen voorbij zwemmen en liggen er een aantal scorpioenvissen en valse steenvissen. De murenes ontbreken ook niet, o.a. de spotted moray. Bij de pijlers maak ik nog wat vis portretten en als we onze hoofden weer bovenwater uitsteken kunnen we nog genieten van de zonsondergang.
Tijd om weer lekker te eten bij Ton en Nel (C’est la Vie), biefstukken vandaag dus dat zit wel goed en daarna een keer tijd om aan de bar te hangen en een beetje te biljarten, een gezellige bende bij elkaar hier.
20 oktober
De dagen vliegen hier om en de vakantie gaat veel te snel. We gaan een duik maken in het zuiden, bij Willemstoren Lighthouse als de omstandigheden het toelaten. Er kan hier veel stroming staan en de branding kan behoorlijk zijn, als het te ruig is gaan we een paar duikstekken terug waar het wel wat rustiger is.
Eerst nog even de duikflessen vullen en kijken bij de duikstek die we als nachtduik willen gaan doen, 18 Palms, gelegen op het Van der Valk resort. Het ziet er goed uit en Jos en ik lopen nog wat door het resort heen, er ligt een kleine haven bij met een bruggetje. We kijken in het water en zien 5 eagle rays ondiep zwemmen, en alsof dat nog niet genoeg was kwamen er ook 2 schildpadden voorbij, dat zou ik hier toch echt niet verwachten.
Duik 283
We rijden naar het zuiden en net om de hoek aan de oostkant ligt Willemstoren Lighthouse, de branding lijkt mee te vallen en we zwemmen een stuk uit en duiken gelijk de diepte in. Op 20 meter is duidelijk de thermocline te zien en als we erdoorheen zakken is hij ook te voelen, het water onder de 20 graden is 1 graad kouder. We zien alles weer helder en na een paar minuten komt er een eagle ray voorbij, hij zwemt wat dieper en een stuk het blauw in, dus goede foto’s zitten er niet in, al snel volgen er nog 2!
We duiken rustig tegen de stroming in die vandaag wel mee valt en er schiet een groep dolfijnen voorbij, 5 volwassenen en 1 jong, die hadden we zeker niet verwacht, dolfijnen worden wel gezien maar vaak maar bepaalde periodes en we hadden er de afgelopen 10 dagen nog geen gespot.
We duiken ondiep terug waar de deining duidelijk te voelen is, maar die zorgt er ook voor dat al het waaierkoraal schitterend heen en weer beweegt, een magisch beeld als de zon er op schijnt. Ik kijk om en zien een schildpad langs zwemmen, die kan er ook nog wel bij;)
Deze duikstek is zeker de moeite waard, helaas is het lang niet altijd mogelijk om hier te duiken, de stroming kan erg sterk zijn en als er veel golven zijn is het onmogelijk om fatsoenlijk het water in en uit de komen. Het “grote spul” dat langs komt zwemmen maakt dit alles zeker de moeite waard, morgen gaan we met East Coast Diving en hun boot aan de oostkant duiken en dan gaan we waarschijnlijk nog veel meer zien, gelijk een herkansing om goede foto’s te maken.
Na de duik rijden we door naar Jibe City voor een verkoelend drankje en hapje op het leuke en gezellige strandje, hier komt je echt tot rust. Na 2 uurtjes rijden we naar ons appartement waar we de dames afzetten, de mannen gaan weer nachtduiken.
Duik 284
Langzaam lopen we het water in bij 18 Palms, er liggen wat stenen dus het is nog even kijken waar je je voeten neer moet zetten. Snel zie ik al een mooie rode zeester en Jos vind een Spanish Lobster, in het Nederlands is het denk ik beerkreeft. Een mooi gepantserd beestje, Vlak ernaast zit een grote Hairy Clinging Crab zijn avondmaaltijd bij elkaar te vangen.
Op een stuk koraal kruipt een oranje bolletje langzaam heen en weer, ik bekijk het eens goed en het is een slakje, eindelijk weer eens een ander soort! Het is de Apricot Sidegill Slug, ongeveer 6 cm groot en met zijn oranje kleur valt hij wel op, maar volgens de boeken komen ze in de Caribbean niet veel voor.
We duiken naar de uitstap, ondertussen hebben ongeveer 15 tarpons zich om ons heen verzameld en ze jagen in het licht van onze lampen, zoveel bij elkaar hadden we nog niet gezien, tot aan vervelens toe want hier zijn ze behoorlijk brutaal, we krijgen zelfs meerdere kerel een tik van deze beesten. Er komt nog een jagende murene voorbij en na een goede 70 minuten vinden we het weer mooi geweest, 2 topduikjes vandaag.