Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Zuidelijk Afrika - Reisverhalen en andere artikelen

Haaien in het groen

Met een grote grijns komt hij op me af. Rustig, beheerst, zonder enige haast. Even denk ik dat hij me niet eens ziet. Maar kennelijk toch wel….

We zijn in Simon’s Town aan de Valsbaai, niet ver van Kaapstad en van de beroemde Kaap De Goede Hoop. Het klinkt allemaal zo lekker vertrouwd, die Hollandse namen, net als het Afrikaans dat we hier naast Engels veel horen. Zelfs de watertemperatuur doet Hollands aan. Als wij er in de Zuid-Afrikaanse herfst zijn – in Nederland is het voorjaar -, is het water niet warmer dan een graad of veertien. Toch is er één groot verschil met Nederland…haaien!

RTEmagicP_ValsbaaiValsbaai of False Bay staat bekend om de witte haaien. We zullen ze deze trip niet zien, we zijn eigenlijk net te vroeg. Maar dat geeft niet want in de baai leeft ook de gevlekte zevenkieuwshaai, de Notorynchus cepedianus, uit de familie van de koehaaien.

Onverstoorbaar

Vlak voor hij bij me is – zo’n 30 centimeter nog -, gaat hij iets naar rechts. Onverstoorbaar zwemt hij door. Ik voel hem langs mijn arm wegglijden, heel rustig.  Ook ik blijf rustig… ik weet dat ik hier niet van hoef te schrikken. Morne Hardenberg, de eigenaar van Shark Explorers, heeft ons voor de duik een uitgebreide briefing gegeven. Wat mogen we wel en wat mogen we niet? Laat het duidelijk zijn, het is niet de bedoeling dat wij de haaien gaan aaien, maar andersom mag het wel. Het initiatief ligt bij deze grote dieren, die wel drie meter lang kunnen worden. Van nature zijn ze nieuwsgierig en willen ze graag weten wie zich in hun territorium bevinden. Maar dan is het ook goed.

KarinBrussaard_7gill_april2011__2_

We zitten op een zandvlakte, omzoomd door kelp. De ruim tien meter lange slierten reiken tot aan de oppervlakte en zorgen voor een prachtig lichtspektakel. Het heeft iets mysterieus als de zon erdoorheen valt. De haaien trekken rustig hun baantjes alsof er een parcours voor hen is uitgezet. We kunnen rustig blijven zitten, ze komen steeds weer terug. Heel gracieus glijden ze door het water. Het is nauwelijks in woorden te beschrijven hoe mooi dit is. Ik kan blijven kijken.

KarinBrussaard_7gill_april2011__3_

We zwemmen een stukje verder, niet wetend wat er uit het kelp tevoorschijn komt. Achter het dichte woud zien we nog meer zevenkieuwshaaien. Ze gaan hun eigen weg, aan ons lijken ze zich niet te storen. Af en toe kruisen onze wegen. Heeft rechts hier voorrang? Het maakt niet uit, ik laat de haaien voor gaan. Sommige haaien vertonen wonden. Een confrontatie gehad met de witte haai misschien, die staat immers nog een stukje hoger in de hiërarchie.

KarinBrussaard_7gill_april2011__1_KarinBrussaard_7gill-april2011__5_

Speels contrast

Wat een verschil met de vorige duik. De haaien die hier met de grootst mogelijke rust door het water glijden, staan in schril contrast met de zeehonden waar we een uur geleden nog mee in het water lagen. De twee duikstekken liggen heel dicht bij elkaar maar zijn zo anders. Meteen als we het water in springen, worden we omringd oor nieuwsgierige dieren die alle kanten op schieten. Voor, achter, links, rechts, overal zitten ze om meteen weer een heel andere kant op te schieten. Patroon zat er niet in.  Nieuwsgierig kijken ze in de lens, hun snoet er zo wat tegenaan geplakt. Hap, daar zit er een aan mijn vin – hij wil spelen. Ik weet niet waar ik moet kijken. Ruim een half uur zijn mijn buddy en ik de enigen in dit water die niet bewegen…. Zelfs als we weer de oppervlakte opzoeken, worden we omringd door de speelse dieren.

KarinBrussaard_zeehond_april2011__2_ KarinBrussaard_zeehond_april2011__3_
KarinBrussaard_zeehond_april2011__4_

 

Hoofdprogramma

RTEmagicP_SharkExplorersMaar hoe leuk ook, het zijn de haaien die fascineren. We maken er meerdere duiken. Soms met fantastisch zicht, soms is het zicht minder, dat heeft ook alles te maken met de deining die soms voelbaar is tot op 10 meter diepte. Wij voelen het, maar de dieren laten zich niet van de wijs brengen.

Maar de zevenkieuwshaaien (7gills) zijn niet de enige haaien waar je hier vlakbij Kaapstad kunt duiken. Vergeet niet de witte haai, die je vanuit de kooi kunt bewonderen. Maar ook de blauwe en makreelhaaien waarvoor je de baai verlaat en de oceaan op gaat. Al deze trips kun je maken met Shark Explorers van Morne Hardenberg en Stephen Swanson. Change your perspective is hun motto. Zij willen (ook aan het grote publiek) laten zien dat haaien niet de monsters zijn waar ze maar al te vaak door leken voor uitgemaakt worden. Kijk vooral ook naar de film Monsters? die zij maakten.

Wordt vervolgd…

Handige adressen

Duiken: Shark Explorers
Betaalbare accommodatie: Seaspray, appartementverhuur

Tijdens de trip hebben Linda en Karin een blog bijgehouden. Klik voor de eerste in de reeks.

Foto’s: Karin Brussaard (haar verhaal over de hele trip zal verschijnen in het aprilnummer van Duikmagazine)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief