Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Richard de Kok – Intense kleurenpracht in de Middellandse Zee

Een vakantie met de familie naar de Costa Brava. Dan mag een duik bij La Vaca niet ontbreken, vindt Duikreporter Richard de Kok – wat een intense kleuren!

La Vaca is volgens ons een van de mooiere stekken van Illes Medes in het noorden van Spanje aan de Middelandse Zee. Vooral de diepere ingang van de tunnel is heel fraai begroeid met witte, gele en paarse gorgonen. Voor je gevoel gaat je duiktijd hier razend snel. In de tunnel kun je als je goed kijkt, veel soorten slakken vinden. Op onze eerste duik zijn we met een andere duiker eerst om de rotspunt heen gedoken en hebben toen de terugtocht door de tunnel gedaan. Zo heb je in het begin wat minder last van andere duikers, maar het werd de tweede helft van de duik wel wat rommelig en chaotisch, toen onze vijftien ‘boot-buddies’ van de militaire basis uit Monster (D) ons halverwege de tunnel tegemoet kwamen zwemmen. Jullie snappen het al, het zicht werd er niet toen niet beter op. Op een gegeven moment was het nog maar een meter of vijf. In Nederland zou je dik tevreden zijn, maar voor de Middelandse Zee hoop je toch op het dubbele of zelfs drie dubbele.

Een dag later gaan we weer terug naar deze locatie. De briefing skippen we, want dat levert extra duiktijd en dus ook extra zicht op.  We stappen als tweede buddypaar het water in, gaan als eerst onder en zakken gelijk naar 15 meter en duiken in straf tempo richting de tunnel. We komen uiteraard als eerste aan en gaan de grot in. De rechterwand is zeer fraai begroeid met gorgonen. Er zitten mooie en schitterend geelpaarse en soms ook witte gekleurde takken bij. Als je goed kijkt, zie je overal op de wand naaktslakjes rondkruipen.

Mariëlle fotografeert er vrolijk op los en ik ben aan het verzinnen hoe ik de gorgonen op een mooie manier kan vereeuwigen. Ik krijg ineens een paar tikken van vinnen van duikers die willen passeren en niet heel goed kunnen trimmen. Er is ruimte zat, maar met dat gejojo van beginnende duikers is het misschien toch wat krap en lastig. Het zicht wordt weer snel minder. Ik ga wat verderop in het bredere deel bij de uitgang hangen om wat met de fisheye te oefenen. Eerst wat foto’s zonder duiker en dan heb ik de goede hoek en plek gevonden. Ik wenk Mariëlle voor een modelfoto naast een paar van die mooie waaiers. Wauw, dat is goed gelukt zie ik op mijn schermpje.

We zijn al weer ruim 40 minuten onder en ik geef het sein dat we ook door de tunnel terug moeten gaan, anders wordt het veel te laat. Maximum duiktijd is 40-50 minuten en iedereen is allang weer vertrokken. Mariëlle laat eerst nog wat bolvormige zakpijpjes zien. Leuk, ik herken ze nog van Burghsluis van jaren geleden. Ik kijk nog even in het blauw en zie aardig wat vis en ook een paar kleine tandbaarzen. Nu echt snel terug, 10-15 minuten smokkelen is geen probleem, maar langer vindt men niet leuk. Onderweg nog een paar keer stoppen voor een slakje, murene en ook nog een platworm.

Na ruim een uur hangen we weer onder de boot. De meeste duikers zijn er alweer uit, de laatste krabbelen net de aluminium trap op. Pfff, dat hebben we mooi gepland. Zodra we weer op de boot zijn varen we weg, snel terug naar de haven. Leuk boottochtje van zo’n 20 minuten. Schitterende duik weer en elf verschillende slakken in twee duikjes. Lastig kiezen welke foto’s we dan bij deze report plaatsen, want er is maar beperkt plek bij een duikreport. Op onze website vind je nog meer beelden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief