29.000 kg aan netten uit Noordzee gehaald
Afgelopen weekend was voor het seizoen de laatste bergingsactie van spooknetten in de Noordzee. 6000 kilo werd er boven water gehaald. De totale hoeveelheid netten die Healthy Seas vanuit Nederland en België dit jaar voor hergebruik heeft kunnen aanbieden komt hiermee op 29.000 kilo. Dit is een groei van bijna 50% ten opzichte van 2013.
In 2014 is het aantal duikteams dat in Nederland en België actief is met het bergen van spooknetten gegroeid. Er zijn nu drie duikteams en een berger actief voor Healthy Seas; samen hebben ze totaal zestien bergingsdagen gemaakt. Ook zijn er twee verzamelpunten geopend waar vissers hun oude en kapotte netten kunnen inleveren. Het gaat om de vissershavens van Oostende en Den Oever. Al deze partners zoeken mee naar oplossingen om de hoeveel afval in de zee terug te dringen.
Healthy Seas
Healthy Seas – a journey from waste to wear is een initiatief van ECNC Land & Sea Group, Aquafil en Star Sock. Zij werken samen met hun partners aan een gezonde zee door afval uit zee te verwijderen en her te gebruiken. Het gaat hierbij in het bijzonder om visnetten uit de Europese zeeën. Het verliezen van visnetten is een groot probleem. Volgens een gezamenlijk rapport van de FAO en UNEP belandt er ongeveer 640.000 ton aan visnetten per jaar in de oceanen, goed voor een tiende van al het zwerfvuil. Deze netten blijven honderden jaren in het mariene ecosysteem en vele dieren, zoals dolfijnen, schildpadden, krabben en zeevogels raken verstrikt en sterven. Uit zee gehaalde visnetten worden vaak gedumpt op stortplaatsen of verbrand, maar als onderdeel van het Healthy Seas initiatief worden ze verwerkt tot ECONYL® garen, een hoogwaardige grondstof waarmee nieuwe producten zoals sokken, badmode, ondergoed of tapijten kunnen worden gemaakt.
Foto netten: Peter Verhoog, Dutch Shark Society