Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur

16 miljoen walvisexperts?

Nederland is in de ban van de bultrug. Hebben we na 16 miljoen voetbalcoaches nu ook 16 miljoen walvisexperts?

Ongelooflijk triest, de walvis die is gestrand op de zandplaat bij Texel. Hij vecht voor zijn leven, dat mag duidelijk zijn want zelfs het slaapmiddel waarmee hij in alle rust had moeten sterven, heeft niet gewerkt. Misschien een teken dat die laatste reddingsactie gister toch had moeten worden ondernomen? Het dier WIL kennelijk leven.

En inmiddels heeft iedereen een mening. De sociale media staan er vol van. In mijn Twitter-tijdlijn won #bultrug het gisteravond (helaas samen met #connecticut) van #tvoh. Maar de meningen waren verdeeld. De één vond dat de natuur zijn gang moest gaan, en werd vervolgens bijna letterlijk afgemaakt door een ander die alles wilde ondernemen om het dier te redden. Lenie ’t Hart wilde met walvisspecialisten een laatste poging ondernemen – in 2 uur tijd kon het dier gered worden. En als ik dat lees, vind ik het zo jammer dat haar methode niet al 2 dagen eerder is geprobeerd.

Ook denk ik terug aan een zaterdagochtend in mei bij Kaapstad. Een dwergpotvis van ca. 2,5 meter ligt tussen de rotsen. We kunnen dichtbij komen en zien hoe de verwondingen steeds erger worden – voortdurend slaat hij tegen de scherpe rotsen. Een visser aarzelt niet en springt in het water. Hij trekt het zware dier tussen de rotsen uit en loopt er ca. 200 meter mee naar het dichtstbijzijnde strand. Daar wordt het bloedende, maar nog levende dier door een groep surfers op zijn plaats en nat gehouden. Een zware taak in het opkomende water. Wij wachten op de dierenartsen van het ministerie die moeten beslissen wat er met het dier gebeurt.

Om een lang verhaal kort te houden, anderhalf uur later wordt het dier nog levend meegenomen om het te laten inslapen. De autoriteiten, en ook de toegestroomde experts, zijn het erover eens. Terug naar zee brengen wordt een nieuwe lijdensweg voor de potvis. Hij is te verzwakt en zal opnieuw tegen de rotsen slaan. Of eindigen als voedsel voor de jagers in de baai.
Iedereen is stil als het dier door zo’n 15 mensen wordt opgetild en in de wagen wordt gelegd. In de krant worden alle vrijwilligers de volgende dag geroemd. Helaas mocht hun poging niet baten. Op mij heeft het veel indruk gemaakt.

De potvis in Zuid-Afrika is niet de bultrug op Texel. De situatie is heel anders. Kan hij gered worden? Moet hij uit zijn lijden worden verlost? Heel Nederland heeft een mening. En ik? Ik weet het niet… ik wil alleen maar het beste voor het dier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief