Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Ken jij de paling?

Ken jij de paling? Evelien Salzmann van Stichting ANEMOON stelt hem kort aan je voor.

De paling is een vis die je in zowel zoet als zout water kunt tegenkomen. Het dier heeft een langwerpig, slangachtig lichaam met ronde borstvinnen en een lange rugvin. De rugzijde is groenbruin tot zwart, de dieren hebben een lichtere buik. De vrouwtjes kunnen ruim een meter lang worden terwijl de mannetjes een stuk kleiner blijven.

Foto: Silvia Waajen

Palingen zijn voornamelijk ’s nachts actief en verstoppen zich overdag op beschutte plaatsen tussen de waterplanten, onder overhangende stenen, of ingegraven in de bodem. Paling wordt ook wel aal genoemd en wordt bevist voor menselijke consumptie. De soort staat op de internationale Rode Lijst van de IUCN. Dit komt mede door de voortplantingscyclus van de dieren. Ze planten zich voort in de Sargassozee. Daar komen de larven uit de eitjes en begint de lange reis naar de Europese kust. Bij de kust aangekomen veranderen de larven in glasaaltjes die op hun beurt de riviermondingen opzoeken en de rivier op zwemmen. Hierbij worden ze gehinderd door allerlei obstakels, met name waterwerken als sluizen, gemalen en waterkrachtcentrales. Eenmaal in het zoete water groeien de glasaaltjes uit tot de dieren zoals wij ze kennen. Mannetjes verblijven 6-12 jaar in het zoete water, vrouwtjes 9-20 jaar. Op een gegeven moment trekken de dieren echter weer terug naar zee, naar hun geboortegrond, om daar te paaien. Na jaren waarin de palingstand achteruitging, worden tegenwoordig maatregelen genomen om de sterke afname bij het passeren van obstakels tegen te gaan, o.a. door de aanleg van vispassages, het creëren van doorlaten bij zeesluizen en het handmatig overbrengen van jonge aaltjes naar het zoete water en geslachtsrijpe aal naar zee.

Foto: Silvia Waajen

Laat je waarnemingen niet verloren gaan!

Vertel wat je hebt gezien, aan Stichting ANEMOON. Al ken je maar één soort, dan kun je al meedoen. Lees voor meer informatie ook ‘Citizen scientists helpen stichting ANEMOON – Jij ook?’.

Anemoon Stichting logo RGB_websiteTekst: Evelien Salzmann
Foto’s: Silvia Waajen


Laat je waarnemingen niet verloren gaan!

Vertel wat je hebt gezien aan stichting ANEMOON. Al ken je maar één soort, dan kun je al meedoen. Lees voor meer informatie ook ‘Citizen scientists helpen stichting ANEMOON’.

1 reactie

  1. Vergeet ook niet de ongelooflijke hoeveelheden glasaal die voor de kust van Spanje, Portugal en Frankrijk worden weggevangen voor export en consumptie. De vis die daar al weggevangen word zal natuurlijk ook nooit het Nederlandse binnenwater bereiken. Naar mijn idee is dat een nog groter probleem dan de barrières als sluizen en waterkrachtcentrales. Paling heeft de eigenschap soms zelfs over land te gaan om zijn weg naar zee te vervolgen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief