Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen / Reportagewedstrijd

Natuurlijk Noorwegen

324_sande1Edwin van der Sande zocht het koude water van Noorwegen op. Zijn verhaal en foto`s zond hij in voor de Reportagewedstrijd 2008 die DuikeninBeeld.tv samen met Bonaire Toeristen Bureau en Bonaire Fun Travel organiseert.

Duiken in Noorwegen? Je omgeving kijkt je eens twijfelachtig aan. Horen duikers niet af te reizen naar een tropish oord? Leg al die vooroordelen naast je neer. Noorwegen is prachtig en het duiken is er zeer bijzonder. Met watertemperaturen die iets lager liggen dan in Nederland kun je het koudwaterduiken noemen. De zuidwestkust van Noorwegen bevestigt dat koudwaterduiken geweldig kan zijn en biedt ook een aantal fijne extra’s.

Goed bereisbaar

Noorwegen heeft Europa’RTEmagicC_324_sande2.jpgs mooiste en meeste natuurschoon. Het is prachtig reizen langs de fjorden, de bergmeren en de schilderachtige bossen met de knusse houten huisjes. Noorwegen is circa tien maal groter dan Nederland en met een lengte van 1800 kilometer zeer divers qua landschappen en natuur. De 4,6 miljoen inwoners wonen in een land dat slechts voor een kwart is gecultiveerd.

Met een groep van elf duikers verbleven we anderhalve week in Egersund, een klein stadje aan de zuidwestkust, vlakbij de rijksweg tussen Stavanger en Flekkefjord. Egersund is goed te bereiken met eigen vervoer. Vanuit Denemarken is het mogelijk om met een rechtstreekse veerverbinding van Hanstholm naar Egersund te reizen. Wij kozen voor de ferry vanuit Hirthals (Denemarken) naar Kristiansand. De overtocht met de ferry duurde ongeveer vijf uur en de totale reisafstand met de auto bedroeg 1150 kilometer. Onze thuisbasis voor deze vakantie: twee houten chalets op een camping, vlak bij de haven van Egersund.

Noorwegen heeft het imago een duur land te zijn, maar wij hebben echter een prima low-budgetvakantie kunnen vieren. En het betalen met Noorse kronen draagt bij aan het vakantiegevoel.

RTEmagicC_324_sande5_01.jpgZee zonder getijden

Op de Noordzee zijn drie locaties waar door een aantal natuurlijke invloeden nauwelijks getijdenwerking plaatsvindt. Bij Egersund bevindt zich zo’n zogenoemd amfidromisch punt, niet midden op de Noordzee, maar juist dicht bij de kust. Je kunt er de hele dag duiken, zonder voortdurend de getijdentabellen te hoeven raadplegen.

Wij bezochten Egersund in mei toen de watertemperatuur vier graden Celsius was. Om met dergelijke temperaturen meerdere duiken op een dag te kunnen maken is een goede duikuitrusting noodzakelijk.

Rust en ruimte, ook onderwater

Voor de meeste duiken vertrokken we met de twee gehuurde polyester bootjes naar één van de kleine eilandjes voor de kust. De onbewoonde kale rotspartijen verbergen onder water prachtige duikstekken met veel variatie. In de ondiepe zones duik je tussen het grote en groene kelp. Ga je dieper dan vijf meter, dan stuit je al snel op grote vlakken met forse witte en oranje dodemansduim en zeedahlia’s in verschillende kleuren. Het prachtige landschap van de Noorse natuur is een beeld dat onderwater terugkomt. Met eenzelfde gevoel van rust en ruimte maken we onze duiken tussen de vaste bewoners van de zee en onze buddy’s.

Een deel van de flora en fauna doet denken aan het duiken in Zeeland. De snotolf is hier een veelvoorkomende vis, feller gekleurd dan de Zeeuwse versie. Het in Nederland zeldzame dodemansduim leeft hier uitbundig, evenals de zeedahlia en vele soorten naaktslakken.

RTEmagicC_324_sande3_01.jpg  RTEmagicC_324_sande4_02.jpg

Met wat geluk heb je tijdens je duik een ontmoeting met de zeeduivel. Deze bodemvis weet zich perfect te verschuilen en leeft op een diepte vanaf twintig meter. Wanneer je goed oplet, zie je nog net zijn ogen of de zo typische stekels bovenop zijn lijf uit het zand steken. Zorg dat je bij deze ontmoeting wel je groothoeklens voor je camera hebt, want anders kan je slechts een detail van deze vis vastleggen.

Er leven verder onder andere verschillende soorten lipvissen, die bijna tropisch aandoen met de veelkleurige uitdossing. Een ontmoeting met de zeewolf is erg indrukwekkend. Deze vis doet qua vorm denken aan een murene: een langgerekte vis met een forse kop. De zeewolf beschikt over een opvallend gebit met stevige tanden, die hij gebruikt om schelpen te kraken.

Een ander en zeer aangenaam verschil is het zicht, wat met gemiddeld tien meter beter is dan op goede dagen in de Oosterschelde. Dit maakt het duiken nog eens extra ontspannen.

RTEmagicC_324_sande6_02.jpgNieuwe ontdekking voor Noorse gids

Op een aantal van onze duiken werden we vergezeld door Erling, een enthousiast duiker en onderwaterfotograaf. Hij was bereid als gids op treden en kent deze omgeving bijzonder goed.

De eilandjes rond Egersund zijn allemaal prachtige duikstekken, maar verschillen onder water qua landschap en bewoners. Erling bracht ons op een van de duiken bij het eilandje “Lille Svetlingen”, een duikstek die bijzonder is vanwege de grote verscheidenheid aan naaktslakken. Een waar paradijs voor de onderwaterfotograaf. Je bent nog niet klaar met het nemen van de foto van de ene slak, of het volgende model ligt alweer sierlijk voor je te poseren. Al zwemmend en zoekend kwamen we bij een paar prachtige witte naaktslakken uit, die evenals de andere slakken op de foto werden vastgelegd. Na de duik werden de foto’s en soorten die waren vastgelegd besproken. Die witte slakken vielen hierbij weer op. Geweldig, want dit was de eerste waarneming van de “Favorinus blianus” in deze omgeving. Hij voedt zich met de eitjes van andere naaktslakken en moet net als de fotografen het gevoel gehad hebben in een soort van paradijs te zijn beland. Deze slak was niet alleen bijzonder voor deze omgeving, maar ook als fotomodel erg geslaagd!

Geheime duikstek

Kantduiken deden we bij het Lysefjord. Een anderhalf uur durende autotrip in noordelijke richting bracht ons bij deze duikstek. Een leuke tocht, waarbij je meer indrukken van het Noorse landschap en de verschillende dorpjes kunt opdoen. De duik onder de Lysefjordbrug deed denken aan het duiken bij de Zeelandbrug. RTEmagicC_324_sande7_02.jpgEen vergelijking die je onderwater echter snel kwijt raakt. Het meest opvallende aan deze duikstek zijn de enorme hoeveelheden zeekomkommers. Zelfs in de tropen kom je dergelijke aantallen niet tegen.

Bij de volgende kantduik werd ons respect voor het onderwaterleven beloond door onze Noorse gids. Erling nam ons mee naar een locatie waar hij slechts zelden duikers mee naar toe neemt. Een stek die bijzonder is vanwege de Bolocera anemoon, die hier in grote groepen te zien is. Deze witte anemoon valt met zeker dertig centimeter op door zijn formaat. De “modderroos”, zoals deze anemoon ook wordt genoemd, is niet in staat zichzelf terug te trekken, wat hem enorm kwetsbaar RTEmagicC_324_sande8_02.jpgmaakt. Niet in zijn natuurlijke
omgeving, maar wel als er grote groepen duikers langskomen. Alleen het geheim maakt deze duik al extra speciaal. Tijdens de duik zijn we de modderroos veelvuldig tegengekomen. Bij een aantal exemplaren deed een grote Noorse steenkrab zijn uiterste best zich te verschuilen onder deze anemoon. Deze bijzondere duik sloten we af met een even zo bijzonder slot. Een fijn stukje klimmen langs de Noorse rotsachtige kust terug naar de auto.

Noorwegen perfect duikland

Op duikgebied heeft Noorwegen nog zoveel meer te bieden dan wij in Egersund hebben gezien. Je kunt er snorkelen met orka’s, het unieke Lophelia koudwaterkoraal is hier bereikbaar voor sportduikers en in het noorden heb je de enorme “kingcrabs”.

Als duiklocatie heeft Noorwegen meer te bieden dan je in één korte vakantie kunt zien. Wij keren zeker nog eens terug, al is het alleen maar om zeewolf dan wel tegen te komen! Een ontmoeting om je op te verheugen; de aanblik van de glimlach van dit geweldige goedgebekte dier vergeet je nooit meer!

De Reportagewedstrijd is gesponsord door:

RTEmagicC_17bonaire_fun_travel_25.jpg   RTEmagicC_duikeninbeeld_25.jpg   RTEmagicC_7bonaire_25.jpg

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief