Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Kans op gevaarlijke situaties voor duikers in Nionplas

Slecht nieuws voor duikers die graag in de Nionplas duiken: het flyboarden wordt waarschijnlijk weer toegestaan, waardoor onnodig gevaarlijke situaties ontstaan. Deze week neemt de gemeente een besluit.

sportduikers“Vorig jaar hebben we gesprekken gehad met de gemeente en de ondernemer van het flyboarden, maar inmiddels lijkt het erop dat de vergunning opnieuw verleend gaat worden,” zegt bestuurslid van de Nederlandse Onderwatersport Bond Erik van Vessem.

“De Nionplas kwam vorig jaar voor het eerst in ons vizier toen de gemeente een vergunning verleende om daar te mogen flyboarden,” vertelt Van Vessem. “Het flyboarden werd bij de duiklocatie gedaan, waardoor gevaarlijke situaties ontstonden. Samen met verenigingen en duikcentra uit de omgeving hebben we toen een bezwaar en WOB-verzoek ingediend. Aan de hand van het bezwaar werd de vergunning ingetrokken waardoor de duikstek behouden bleef.”

Op zoek naar een oplossing
Om voor alle partijen tot een goede oplossing te komen heeft in december een gesprek plaatsgevonden tussen de NOB, duikcentrum De Aalscholvers, de gemeente en de flyboardondernemer. “Aan de hand van dit gesprek is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om aan de westkant van de Zandput te duiken en aan de oostkant te flyboarden,” vertelt Van Vessem. De gemeente onderzocht de mogelijkheid om voorzieningen te realiseren, zodat de westkant ook goed bereikbaar zou worden voor sportduikers. Hiervoor zouden voldoende en goed bereikbare parkeerplaatsen nodig zijn en een goede toegang tot het water. “Toen de gemeente eind februari met een voorstel kwam hebben wij deze afgewezen, omdat onder andere de afstand tussen de parkeerplaats en de instap te groot was én omdat aan de westkant veel minder onderwaterleven blijkt te zijn.”

Een onacceptabele kans op verwondingen en ongevallen
Helaas is op die afwijzing nooit meer gereageerd. Wel is er nog een gesprek met de wethouder geweest. Inmiddels wordt er weer geflyboard op de Nionplas en dat zorgt voor gevaarlijke situaties. “Als de gemeente besluit de vergunning te verlenen, neemt de gemeente daarmee indirect een onacceptabele kans op verwondingen en ongevallen bij sportduikers,” zegt Van Vessem. “Wij zetten ons hard in om deze duikstek te behouden. Op dit moment adviseren we om een oppervlakteboei te gebruiken en bij de kant af te dalen en op te stijgen,” besluit Van Vessem.

Bron: NOB

2 reacties

  1. Er ligt gewoon een 2e plas naast waar niet gedoken wordt, lijkt me simpel op te lossen dit probleem…..Maar simpele oplossingen zijn niet de moeite waarde vermoed ik 😉

    REAGEREN
    • Deze plas is privé-eigendom en hier zullen dus hoogstwaarschijnlijk huurkosten aan verbonden zijn.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief