Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Enorme kraamkamer voor haaien ontdekt bij Ierland

Wetenschappers hebben 200 zeemijl voor de kust van Ierland een belangrijke ontdekking gedaan. Op 750 meter diepte werd in juli met behulp van een onbemande onderzeeër (ROV) een kraamkamer voor haaien gevonden.

 

Foto: Marine Institute

De wetenschappers van het Ierse Marine Institute hebben de duizenden haaieneieren gevonden tijdens onderzoeken in beschermd kustgebied bij Ierland. De onderzeeër heeft hierbij een grote school Spaanse hondshaaien (Galeus melastomus) gefilmd. Daarnaast is de eveneens zeldzame zeilvinruwhaai (Oxynotus paradoxus) op de film vastgelegd. Een belangrijke wetenschappelijke ontdekking omdat beide haaiensoorten in moeilijk bereikbare gebieden leven en ze bovendien allebei voorkomen op de ‘Rode Lijst’ van bedreigde soorten van de IUCN.

De zeldzame kraamkamer werd ontdekt in een van de zes SPA’s (Special Protection Area) voor de kust van Ierland. Deze vondst kan betekenen dat zich hier grote aantallen vrouwtjes verzamelen om eieren op de zeebodem te leggen. Wetenschappers van het Marine Institute geven aan dat deze ontdekking het belang van het documenteren van de gevoelige mariene gebieden onderschrijft. Het geeft een beter begrip van de biologie van deze prachtige dieren en hun ecosysteemfunctie in het biologisch gevoelige gebied van Ierland.

1 reactie

  1. Wat een bijzondere beelden

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief