Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Zeeuws water – onvertelde verhalen

Dinsdag 4 oktober wordt de eerste aflevering van de serie Zeeuws water uitgezonden bij Omroep Zeeland en op internet. Verhalen die het waard zijn verteld te worden.

Edward Snijders en Jeannette Parramore maakten vorige jaar de documentaire ‘Oosterschelde ontdekking onderwater’. Maar tijdens het maken van deze documentaire bleven, aldus Edward, vele Oosterschelde-verhalen overteld. Zonde! In het kader van 25 jaar Oosterscheldekering krijgen zij van Omroep Zeeland de kans deze verhalen alsnog te vertellen. Vanaf 4 oktober kun je Zeeuws Water 13 weken lang op de buis én op internet volgen. “Het is geen onderwaterdocumentaire, want met onderwaterbeeld alleen waren niet alle verhalen te vertellen. Ik schat dat een kwart van het beeld onder water is geschoten.”

zeeuwswater2 zeeuwswater5

Bijzondere verhalen

De afleveringen gaan in op een reeks diverse onderwerpen. Natuurlijk de stormvloedkering (in aflevering 1), maar ook de diverse watermassa’s, de schorren en slikken en de exoten die Zeeland binnen zijn getrokken. Maar bij al deze onderwerpen hebben de makers gezocht naar niet eerder vertelde verhalen. Veel verhalen concentreren zich rond de Oosterschelde, al worden er ook uitstapjes naar de Grevelingen en de Westerschelde gemaakt.

Edward Snijders vertelt: “Het uiteindelijke doel was een duidelijk beeld scheppen van de invloed van de Deltawerken op het Zeeuwse water anno 2011.  Je beste bronnen zijn dan de mensen die hierover uit hun ervaring kunnen vertellen. Die hebben wij opgezocht – vissers, wetenschappers, duikers, bewoners, gidsen, een breed scala.”

zeeuwswater3  zeeuwswater7

Bijzonder is dat er aan de serie geen studio te pas is gekomen. Al het materiaal is in juli –tussen de buien door- op locatie gefilmd. “Maar de provincie heeft haar naam eer aangedaan als de provincie met de meeste zonuren. Het klaarde snel weer op.”

Verrassende stilte

Zeeland heeft opnieuw indruk op Edward gemaakt: “De imposante natuur van het Land van Saefthinge zal mij bijblijven, daar ga ik zeker terug. Maar ook de enorme ruimte die wij aantroffen in Zeeland, de verstilde gebieden – dat was toch iedere keer weer een verrassing. Het enige geluid dat de opnamen wel eens in de weg zat, was de wind.  Het is bijna magisch als je over kilometersbrede schorren en slikken uitkijkt en er geen levende ziel ontwaart.  Zouden meer duikers moeten doen! Zeeland lijkt een van de plaatsen in Nederland waar je ook het land voor jezelf hebt.”

zeeuwswater1  zeeuwswater4

Uitzending

Zeeuws Water wordt 13 weken lang uitgezonden vanaf 4 oktober 18.30 uur, meerdere keren per avond. Niet-Zeeuwen kunnen de serie ook via internet volgen op www.omroepzeeland.nl – kijk bij Live tv.
Meer informatie over de serie, de afleveringen, de makers (Edward Snijders, Jeannette Parramore en Peter van Bragt) en de mensen die hun verhaal hebben verteld, vind je op de website www.zeeuwswater.tv.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief