Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Foto en film

WK Onderwatervideo: de ontknoping

Aan het eind van de tweede wedstrijddag moet er gemonteerd worden. Zijn Jo en Gery tevreden? En wat wordt de ontknoping? Wie staat er op het podium?

De tweede wedstrijddag was nog een tikje nerveuzer dan de eerste. Voor dag twee mogen we kiezen waar te gaan duiken voor het maken van de aanvullende beelden. De keuze is snel gemaakt en we trekken naar Montagna Amarillo, de duikstek die net iets meer variatie geeft dan het roggenparadijs.

We hebben reeds een groot aantal beelden op dag één kunnen scoren en moeten maar een kleine opdracht volbrengen om onze droomfilm te realiseren. We zitten mooi op schema. Een slak, een dropoff en bij voorkeur nog een mooie grot.

Helaas kiezen van de acht teams, zes voor deze gele berg. Het wordt drummen voor het grotje…. Een lokale duiker geeft me tips om de schaarse slakken te vinden.   En van de organisatie krijgen alle duikers nu een 15 liter.
De volgende helaas is de volle maan, en dus stroming.

Tijdens het duiken slagen we in  onze opdracht, Jo vindt de broodnodige slak voor het volmaken van ons vooraf opgestelde scenario. De dropoff kon niet weglopen, en ….de Duitsers zijn voor ons in het grotje. En dit moeten we ondergaan, we storen hen niet in hun nauwkeurige werk.

Keurig komen we samen boven, met in de fles de nodige 30 bar reserve, binnen de duiktijd van 65 min en geen deco.

Gery3_Tenerife_blog5

In de Marina, wacht ons een lunch, hier kunnen we niet op wachten, we haasten ons met een taxi naar het hotel om de beelden te bekijken, te organiseren en vooral ons mentaal voor te bereiden op de lange, maar veel te korte , montage. Het plaatje klopt, we hebben alle beelden die we wensen. Nu hopen op geen technische panne en stressen van 16 u tot 21 u monteren en renderen.
Jo slaagt erin om de klus te klaren. Tevreden met het resultaat kunnen we de nacht in. Een kleine fout achteraf, we hadden de stem beter moeten controleren. Stress en tijd nekken ons een beetje. Maar dat is ook zo voor de andere teams.

Zaterdag is dan de rustdag en de dag dat de prijzen worden gedeeld. Om 19.30 naar de projectiezaal, enkele promotiefilms en onmiddellijk de aftelling. Achtste plaats voor ons Waalse team, zeven Rusland. Met een krop in de keel zien we opnieuw de Belgische driekleur voor een zesde plaats, Teleurstelling over dit resultaat, dit moest beter… Vijf, Frankrijk, vier Spanje 2, drie en brons  Spanje 1, zilver gaat naar Italië en het goud, gaat het niet altijd zo, naar Duitsland.

Katja Kieslich en  haar partner Frank Pastors leveren een topfilm af. Maar dit geldt ook voor de overige podiumkandidaten, fris en vernieuwend werk, iets wat we in deze kanten nog missen. Prachtig montagewerk en vooral een story.

Na de proclamatie is er niet alleen het gelukwensen maar ook de mogelijkheid om de jury te spreken. Rustig stellen we de vraag waar we fout gingen. FOUT? niks fout, de film is mooi, prachtige beelden, goeie stem, muziek kon anders, maar … het is een documentaire, dit is voorbij in deze wedstrijden. Daar kunnen we mee leven. En vooral, daar kunnen we mee aan het werk.

Een gigantische ervaring , prachtige mensen, een mooie wedstrijd met een verdiende winnaar en superpodium.
de gaan de nacht in … met voldoende drank , gezelligheid en stralende winnaars en deelnemers. Op naar de volgende wedstrijd, anders dat is zeker, onderwaterfilmen zal nooit meer hetzelfde zijn.

Jo De Smedt en zijn assistent Gery Beeckmans vertegenwoordigen België op het WK Onderwatervideografie, dat deze week plaatsvindt op het Canarische Tenerife. Gery houdt een blog van het kampioenschap bij.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief