Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Foto en film

WK 2017 – Laatste kans

De laatste wedstrijddag – wat heeft Marco nog aan foto’s nodig? Samen met assistent en blogger Ron trekt hij zijn plan.

Als we na dag 1 de geheugenkaart weer terugkrijgen, kunnen we eindelijk de gemaakte foto’s bekijken. Voor vier van de vijf categorieën heeft Marco op de eerste dag foto’s genomen. Over twee daarvan is hij echt tevreden: de macro-opname van een kerstboomworm en de groothoek met model, dat zit wel goed. De themafoto van de zeeleeuw kan ermee door, maar we kunnen hoog of laag springen: we kunnen dit vandaag niet opnieuw doen om de simpele reden dat we naar duikstekken zonder zeeleeuwen gaan. We zijn het er trouwens over eens dat het winnen van deze categorie een kwestie van geluk is – net een tombola.

Keuzes, keuzes, keuzes
Het visportret gaat wel in de herkansing. De foto van een blenny in een holletje heeft zeker potentie, maar kan beter. Grootste opgave wordt om er op de tweede dag weer één te vinden.
En dan moet ook de groothoekopname nog worden gemaakt. Swane Reef en Fang Ming zijn duikstekken die zich daar voor lenen, maar het beoogde visportret kan daar weer niet worden gemaakt.
Maar er moeten deze avond voor de tweede wedstrijddag knopen worden doorgehakt. De volgende ochtend moet de cameraset helemaal klaar staan voor inspectie en verzegeling.

Gokken
Het wordt gokken. Marco denkt dat hij tijdens de tweede duik de groothoekfoto wel kan maken. Hij kiest ervoor om de eerste duik dan toch voor het visportret te gaan. We vinden het visje op een geschikte plek – heel belangrijk! Hij heeft alleen wel een piepklein kopje – amper 3 mm breed. Ik ga tegenover Marco liggen en richt de snootflitsers, anders gaat het niet lukken om lichtbundels van een centimeter breed goed op het koppie te krijgen.

Afkoelen
Marco fotografeert onophoudelijk. Ik krijg een beetje kramp van het richten van de snootflitser. Eigenlijk moet je na 20 volle flitsen de apparatuur 5 minuten de tijd geven om af te koelen, maar Marco gaat drie kwartier vol door. Dan is hij klaar, ten minste dat lijkt zo. Hij bladert door zijn foto’s en begint dan weer opnieuw. Wat blijkt? Op één foto zag hij hoe de vis zijn bek opendeed en de vuurrode kiewuen aan de binnenzijde zichtbaar waren. Prachtig, alleen zat de opname net buiten de scherpte.

Een half uur later moet het echt afgelopen zijn. Marco stopt meteen als ik het teken geef. Ik breng hem naar een ondieper deel van het rif voor de veiligheidsstop. Daar kan hij het aantal opnamen terugbrengen naar 100. Hij laat me een paar beelden zien – echt wonderschoon! Ik schud ondertussen mijn verkrampte spieren los.

Dood
De laatste duik van de dag én de wedstrijd maken op het wrak van de Fang Ming. We lopen niet over van het enthousiasme. Het wrak is heel karig begroeid en het zicht is zozo. We hebben wel wat ideetjes maar dan had het zicht goed moeten zijn. Misschien is de schildpad die op het wrak woont, een optie? Ook onze bodemtijd is beperkt als gevolg van de eerste lange duik. Gelukkig zien we de schildpad, Marco zwemt een stukje mee en ik zie hem druk aan de knoppen van de flitsers draaien. En dan seint hij ‘einde duik’. Ik ben een beetje verbaasd, want volgens hebben we nog wel even?

Aan het touw laat hij mij een van zijn flitsers zien – vocht bij de flitsbuizen. Dood. Waarschijnlijk is de flitser door het te intensieve gebruik tijdens de eerste duik opgeblazen. Jammer!
Marco lijkt niet echt aangedaan. Het is toch onmogelijk en ook niet nodig om in alle categorieën hoog te scoren. Als je in twee categorieën eerste wordt, is de kans groot dat je de titel wint. We gaan het zien.

En dan…
Het uur van de selectie, of beter gezegd uren. Als we de geheugenkaart weer terugkrijgen, kunnen we beginnen. Ik stel nog voor de Belgen te helpen. Gek genoeg willen ze dat niet…
Ver na middernacht zijn Marco en Raymond eruit en leveren ze hun selectie in. Nu wordt het afwachten.

Foto’s: Marco Heesbeen (onder water – gemaakt tijdens oefendagen), Ron Offermans (met telefoon)

Van 22 tot en met 26 november vindt het WK Onderwaterfotografie 2017 plaats in La Paz, Mexico. Namens Nederland nemen Marco Heesbeen en Raymond Wennekes deel, samen met hun assistenten Ron Offermans en Arco de Man. Als het internet ter plaatse het toelaat, kun je hen in een blog op DuikeninBeeld volgen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief