Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Main slider - Snorkelen / Reizen / Snorkelen / Snorkelen op reis

Walvishaaien in Mexico: een adembenemende ervaring

Mexico is een land met paradijselijke stranden, mysterieuze cenotes en ongerepte riffen. Hier vind je zelfs een aantal van de grootste riffen ter wereld. Toch besluit Jenny Smit om niet te gaan duiken op een van de riffen. In plaats daarvan graaft ze haar snorkel op voor een bijzondere ontmoeting met walvishaaien!

Tijdens mijn rondreis door Mexico heb ik een aantal duiken gemaakt in de cenotes rondom Tulum en Merida. Dat was leuk, maar zwemmen met walvishaaien is leuker.

Tijdens mijn bezoek aan Isla Mujeres ben ik op zoek gegaan naar een betrouw bedrijf dat excursies aanbiedt. Ik vind mijn veiligheid belangrijk, maar ik vind het óók belangrijk dat er op verantwoorde wijze met de natuur wordt omgegaan. Het is essentieel om een betrouwbare en erkende touroperator te kiezen die het welzijn van de walvishaaien respecteert en bevordert. Zij zorgen ervoor dat je de juiste informatie en begeleiding krijgt, terwijl ze tegelijkertijd de natuurlijke omgeving beschermen.

Mijn oog valt op Whale Shark Adventures, een bedrijf dat nauw verbonden is aan Mexico Divers. Dit is een van de weinige bedrijven die gebruik maken van boten met een verhoogde stuurhut, waardoor de kapitein van grote afstand walvishaaien kan spotten.

— Ik kies een touroperator die het welzijn van de walvishaaien respecteert en bevordert. —

Na ruim een uur varen zien we een walvishaai. Je leest het goed: één walvishaai. (Misschien heb ik een tweede gezien, maar het kan ook hetzelfde beest zijn geweest.) De briefing is duidelijk, bij het zien van walvishaaien mogen twee snorkelaars tegelijk in het water, samen met een divemaster/gids/instructeur. Dan is het tijd om te water te gaan. Na een paar minuten moet je terug aan boord en mag het volgende koppel te water.

De walvishaai lijkt zich weinig van de snorkelaars aan te trekken. Soms komt hij wat dichterbij en zwemt hij naar het oppervlakte, een volgend moment duikt de vis weer de diepte in. Een walvishaai is geen zoogdier, ze hoeven niet om de zoveel tijd naar boven om naar lucht te happen.

Snorkelen met walvishaaien

Walvishaaien (Rhincodon typus) zijn ’s werelds grootste vissen, het zijn misschien wel de meest fascinerende wezens in de oceaan. Je herkent de walvishaai aan zijn grote bek en de stippen op zijn rug. Ondanks hun enorme omvang zijn ze onschadelijk voor mensen, ze voeden zich met plankton en kleine visjes. Elke zomer verzamelen deze gigantische dieren zich in de wateren rondom Mexico.

Om de walvishaaien te beschermen mag je voor de oostkust van Mexico niet duiken met walvishaaien. Ik ga met een (verplicht) zwemvest en een snorkelsetje te water.

Wind!

De volgende dag begint het te waaien, en dat blijft een aantal dagen zo. Het is zonnig genoeg om de bezienswaardigheden van Isla Mujeres te ontdekken, maar door de wind worden walvishaai- en duiktrips gecanceld.

Wil je met walvishaaien zwemmen tijdens je rondreis door Mexico? Plan niet te strak want misschien vis je achter het net.

Isla Holbox of Isla Mujeres

Ik heb gekozen voor een excursie vanuit Isla Mujeres naar de Caraïbische Zee, maar er zijn in Mexico meer plekken om te snorkelen met walvishaaien. Zo kun je ook een dagtrip maken vanuit Cancun of Playa del Carmen. Houd er dan rekening mee dat je langer op de boot zit – voor mij een no-go vanwege kans op zeeziekte. Bovendien zijn de meeste boten niet echt luxe, op sommige boten is nauwelijks schaduw.

Het wordt afgeraden om zonnebrand te smeren vanwege de impact op de oceaan, je kunt het best een UV-shirt aandoen.

Veel backpackers kiezen voor een walvishaaiexcursie vanuit Isla Holbox, een populair eiland voor de kust van Yucatan. Na veel speurwerk op het internet valt dit eiland voor mij af: de meeste boten vanuit Holbox gaan naar de Golf van Mexico, waar het water groener en troebeler is dan dat van de Caraïbische Zee. Soms wijken de boten vanuit Holbox alsnog uit naar de Caraïbische Zee, maar dan ben je veel langer onderweg.

Ik heb geen spijt van mijn keuze, al heb ik niet veel vergelijkingsmateriaal.

Walvishaaien bij Isla Mujeres

Isla Mujeres ligt aan de Caribische kust van Mexico, niet ver van de populaire badplaats Cancun. Isla Mujeres is een hotspot voor walvishaaiduiken. Tijdens de maanden juni tot en met september migreren walvishaaien naar dit gebied, omdat het water hier rijk is aan voedingsstoffen en plankton. Snorkelaars kunnen de majestueuze wezens van dichtbij bewonderen.

Officieel begint het seizoen voor walvishaaien op 15 mei. Vanaf die datum begint de Mexicaanse overheid met het afgeven van licenties aan duikscholen en hun vloot. De eerste walvishaaien worden eind mei gespot, maar het echte seizoen begint half juni. Met een beetje geluk zie je tijdens je excursie tientallen walvishaaien.

Op deze site vind je ook veel informatie.

Reisblog

Jenny Smit duikt en is reisblogger. IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip.

In haar blog lees je meer over Jenny’s ervaring met zwemmen met walvishaaien in Mexico. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief