Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Bijzondere beelden van de reuzenrog van de Noordzee

Ook de Noordzee kent zijn reuzenroggen – de vleet. Beelden van deze dieren zijn schaars, maar deze zomer werd hij gefilmd.

De vleet is een van de grote roofvissen uit de Noordzee en staat op de Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten. Maar er is nog veel onbekend over de dieren, laatstaan dat er veel beeldmateriaal van is. Deze zomer zijn zeebiologen van Queen’s University in Belfast er in geslaagd de dieren met aas voor de camera te lokken. De beelden werden in het kader van een onderzoek, dat mede wordt ondersteund door het Noordzeeteam van ARK Natuurontwikkeling, gemaakt in de wateren rond de Orkney-eilanden in Schotland, waar de roggen hun eieren afzetten.

Wat is een vleet?

Het is een platte, ietwat ruitvormige, bruinige kraakbeenvis met een flinke staart. Hij wordt langzaam volwassen, kan wel tachtig jaar worden en kan drie meter breed worden. Voortplanten gaat erg langzaam en met beperkte aantallen. De eieren hebben de grootte van een A4-tje en het duurt twee jaar voor ze uitkomen. Vleten eten vis, schelp- en schaaldieren van de bodem – hun bek zit aan de onderkant.

In de Noordzee komen twee soorten voor: de Dipturus intermedius en Dipturus batis, in het Engels flapper skate en common skate of blue skate. Een Nederlandse naam hebben ze nog niet. De dieren die erg nieuwsgierig zijn, zijn makkelijk te vange, wat bijna tot hun uitsterven heeft geleid, aldus ARK Natuurontwikkeling. Maar het lijkt dat er een licht herstel optreedt.

Bron: ARK Natuurontwikkeling

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief