Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Vlaggenschip van Columbus ontdekt

De vermaarde onderwateronderzoeker Barry Clifford meent het wrak van de Santa Maria, het vlaggenschip van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus, te hebben gevonden.

Met dit nieuws komt CNN vandaag. Indien het echt gaat om de Santa Maria, is dit één van de meest spraakmakende ontdekkingen onder water ooit, aldus de Amerikaanse nieuwszender.  De vondst van een kanon met een 15de eeuws ontwerp zou Clifford de doorslag hebben gegeven dat hij daadwerkelijk het schip had gevonden. “Dit is de Mount Everest van de scheepswrakken voor mij”, verklaart de 68-jarige Clifford. “Het heeft het bestaan van de mensheid veranderd.”

Stenen

Volgens de onderzoeker komt de plek van het ontdekte wrak precies overeen met de 500 jaar oude verklaring van Columbus. Het schip zou problemen hebben gekregen bij een rif aan de noordkust van Haïti en ligt inmiddels op drie tot vijf meter diepte. De afmetingen van het schip zouden correct zijn en er zijn ook stenen gevonden die voorkomen in het Spaanse gebied waar het destijds is gebouwd.

Om de authenticiteit van het schip vast te stellen moeten nog wel de nodige onderzoeken worden gedaan. Met goedkeuren van de Haïtiaanse regering zou het schip uitgegraven kunnen worden, waarna alles getest kan worden.

Verkeerde diagnose

Het scheelde niet veel of Clifford had de ontdekking nooit gedaan. In 2003 onderzocht hij samen met zijn team dit scheepswrak al. Een verkeerde diagnose over de authenticiteit van het kanon gooide toen roet in het eten. Maar twee jaar geleden, na het type kanon te hebben bestudeerd wat Columbus gebruikte, viel de puzzel in elkaar. Daarom reisde hij en zijn team enkele weken geleden weer af naar Haïti.  Nu het onderzoek succesvol verlopen is, zijn er plannen om volgende maand weer terug te keren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief