Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: de Suunto D5 duikcomputer

De nieuwste duikcomputer van Suunto is de D5. Onze testduiker Rob van der Kuyl sprong ermee in het Nederlandse water.

 

Eerste aanblik en gebruik

Als ik de doos open, slaapt de D5. Pas als ik op de knoppen druk, komt hij tot leven.
Hij heeft een op het eerste gezicht stevige band en een vrij groot, redelijk plat kleurenscherm dat eenmaal aan je vrij helder tegemoet schijnt. Ik zie ook meteen hoe vol de batterij nog is en hoeveel uur hij nog mee kan gaan – zowel bij gebruik boven water als tijdens het duiken.

De D5 kan 3 zenders tegelijk aan (mits aanwezig) en is geschikt voor duiken met lucht of nitrox. Maar je kan er ook mee freediven of kunt hem als bottomtimer gebruiken.

  

Kort en lang

Bij het testmodel heb ik als losse accessoire een langer bandje gekregen voor het geval ik in droogpak ga duiken. Het standaardbandje is met een simpel schuifje los te maken en te vervangen door het langere bandje met eenzelfde schuifje – dus geen geklooi meer met verlengbandjes. Wel vraag ik me af of het haakje niet makkelijk los kan schieten, maar dat gaan we tijden de testen wel zien. Er wordt bij de D5 ook nog een screenprotector geleverd, maar net zoals bij telefoons is het bubbelvrij aanbrengen van zo’n beschermer lastig. Voor deze test hoef ik het niet te doen.

Volledig opladen

Voor de eerste duik moet je de D5 volledig opladen met de bijgeleverde USB-kabel met een magnetisch contact. Het magneetje moet je aan de achterkant van de behuizing van de D5 bevestigen. Er zitten ook ribbels op zodat je zeker weet dat hij goed zit. Mocht je het toch verkeerd doen, dan laadt hij niet op – dat zie je snel genoeg. Na elke laadbeurt moet je het inwendige kompas kalibreren, iets wat ongetwijfeld het gevolg is van de magnetische koppeling.

Drie grote knoppen

De D5 beschikt over 3 redelijk grote knoppen. Hiermee open je de menu’s en door kort of lang te drukken selecteer je de diverse functies. Zonder handschoenen zijn de knoppen goed te bedienen. De D5 heeft een duikplanner, een logboek, mogelijkheden tot duiken met verschillende mengsels (hij kan maximaal 3 tankpods aan, dus 3 mengsels). Hij kan tijdens de duik luchtberekeningen uitvoeren en aangeven hoe lang je nog op die diepte kan doen met de tot je beschikking staande gasvoorraad. Ook kun je diepe stops instellen, net als hoogteduiken Na de duik toont hij het vliegverbod en gaat hij diep in slaap.

De menu’s kan je instellen/personaliseren via het Suunto DM5-programma. Ditzelfde programma kan je gebruiken voor eventuele firmware-updates. Eigenlijk gaat dat laatste automatisch; als je de D5 met de USB-kabel aan je computer hangt, geeft hij zelf al aan of er een update is (of niet).  Via een Bluetooth en de Suunto App kun je na een duik je duikgegevens binnenhalen op je telefoon of ander device en dan indien gewenst delen met de rest van de wereld.

Overzichtelijk

De schermindeling van de D5 is erg overzichtelijk en je kan deze naar je smaak aanpassen via het DM5-programma. Ook kan je de D5 gebruiken als een gewoon horloge door alle duikfuncties uit te zetten – dat spaart de batterij. Maar wie wil dat nou want je koopt hem juist voor de duikmogelijkheden, toch?

De D5 heeft als standaard het Suunto Fused2 RGBM-algoritme waarmee gerekend wordt en dat je in vijf stappen conservatiever of agressiever kan zetten. Ik kies voor de test voor de standaardsetting.

Mocht je nou tijdens een duik niet goed opletten, dan heeft de D5 verschillende manieren om je te waarschuwen: veranderende kleuren op je scherm, trillen of geluid. Je kunt een waarschuwing krijgen bij een gemiste veiligheidsstop, een te snelle opstijging, een lege fles, enz. maar ook bij een lege batterij. In dat laatste geval wil hij, als er niet meer dan 2 uur accutijd voor een duik over is, niet eens met je gaan duiken – hij gaat dan niet in duikmodus. Op tijd opladen is dus het devies. Het klokje blijft het overigens wel doen.

De duik en erna

Na de D5 volledig te hebben opgeladen ben ik ermee gaan duiken. En ik was er al bang voor, ik was na het laden vergeten om het kompas te kalibreren. De eerste duik heb ik er dus niet op kunnen vertrouwen dat het noorden ook echt het magnetische noorden was…. De duiken erna dacht ik er wel aan en kon ik op het kompas vertrouwen. Het kompas is erg goed afleesbaar, ook al is het best klein (kleiner dan een standaard pols- of consolekompas).

Bij de vervolgduiken blijft het scherm voor mij goed afleesbaar en ook de extra info die ik achter de verschillende knoppen heb gezet, is nuttig. Wat ik minder vind is, zijn de knoppen als ik die met 5mm dikke handschoenen wil indrukken. De knoppen zijn weliswaar best groot voor een horloge, maar voor een duikcomputer zijn ze klein. Ze zitten aan de zijkant (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de EON-serie waar ze bovenop zitten), vrij strak tegen het pak aan en dan is een 5mm handschoen best dik. Ik moet soms een paar pogingen doen om de gewenste informatie in beeld te krijgen.
Ik heb moeite om alarmen te voelen. Zien is geen issue, maar trillen voel je bijna niet door het droogpak met onderpak. Ik heb blijkbaar enkele keren het plafond bij een verplichte stop – en later ook bij een vrijwillige veiligheidsstop overschreden met 0,6 meter want ik zie dit via het Suunto DM5 programma terug. Maar eerlijk gezegd heb ik tijdens de duik niks gevoeld of gehoord. Ook het geluid mag van mij harder, maar ik kan nergens in de handleiding vinden of dat ook mogelijk is.

Boven water, waar ik de D5 als horloge gebruik, heb ik juist weer dat ik soms een scherm zie dat ik niet wil zien. Blijkbaar beweeg ik mijn linkerpols af en toe zodanig dat de middelste knop onbewust ingedrukt wordt – ik zie dan het instellingenmenu in plaats van de tijd. Volgens mij kan dit zowel onder water als boven water simpel worden opgelost door de knoppen iets schuin omhoog te laten staan.

Het kompas is goed afleesbaar en in te stellen (boven water!). Maar als ik onder water het kompas oproep, moet ik soms meerdere malen drukken. Weer die handschoenen!

Na de duik is de verbinding met je telefoon of ander device snel gemaakt en staat de informatie van de duik in no time op de telefoon.  Jammer dat je (nog?) niet via je telefoon de instellingen van de D5 kunt aanpassen. Daar heb je echt een pc voor nodig, maar het schijnt er wel aan te komen. Nu kan je de duik wel snel aanvullen met foto’s, locatie, etc. en vervolgens delen in de sociale media.

De lange band weer verwisselen naar het gewone bandje gaat makkelijk dankzij het schuifje, maar het is soms ook wat gepiel om het andere bandje weer vast te krijgen. Het pinnetje dat in het bandje zit, moet namelijk in de uitsparing in de horlogekast vallen, wil hij goed vast komen te zitten. Check altijd of dit zo is door er voorzichtig aan te trekken. Zit-ie niet goed, dan schiet de band meteen los… en heb je de D5 niet meer om je pols….

Batterij
De gebruiksduur van de batterij is erg goed. Na volledig opladen kon ik zelfs na één duik meer dan 5 dagen met het horloge doen zonder waarschuwing gekregen dat de batterij bijna leeg was was. Aangezien ik kort daarna weer wilde duiken, heb ik hem toch maar weer opgeladen. Dat de batterij zo lang meegaat, kan ook komen door de diepeslaapmodus – deze modus wordt geactiveerd als er een dag geen knoppen zijn ingedrukt, de D5 geladen wordt of als hij klaar is met het verwerken van een duik (de reststikstoftijd en/of no-fly-tijd zijn beide weer naar normaal). Hij overwintert als het ware.

Onderhoud is redelijk simpel, goed afspoelen (zeker na een duik in zout water, maar ook na een zwembad of een gewone duik) en indien nodig mag dat zelfs met een beetje zeep. Aandachtspunten bij de schoonmaak zijn de USB-connector, de druksensor, de watercontacten en de knoppen, maar als je de D5 in zijn geheel schoonmaakt, neem je die dus eigenlijk altijd wel mee.

Komen we bij de plus-en minpunten!

+ Zeer helder display
+ Lange accuduur
+ Veel mogelijkheden (lucht, nitrox, freediven en bottomtimer)
+ Personalisatie mogelijk van zowel instellingen als gebruikt model
+ Luchtintegratie (met optionele zender (Tank-Pod))
+ Makkelijk verwisselbaar bandje
+/- Bedienen met handschoenen
Volume alarmsignalen
Middelste knop wil nog wel eens door polsbeweging ingedrukt worden bij gebruik als horloge

Conclusie

De D5 is een veelzijdige duikcomputer met veel personalisatiemogelijkheden en een heel goed afleesbaar scherm. Mogelijkheid van luchtintegratie is ook een pré. Er zijn weliswaar steeds meer polscomputers die dit hebben, maar deze kan 3 Tank-Pods tegelijk aan en dat is weer niet standaard. Daarnaast is de D5 zeer geschikt voor mensen die hem ook als horloge willen gebruiken in het dagelijkse leven. Prettig is dat de accu lang mee gaat, zeker als je ook nog eens de duikmodus uitschakelt.

Reactie van Joep Mol, Brand Manager Suunto Diving bij Amilco Benelux:

In 1997 kwam Suunto als eerste op de markt met een duikcomputer in horlogeformaat, de Suunto Spyder. Vele modellen volgden en wat mij betreft is de D5 een zeer waardige opvolger: een veelzijdige duikcomputer maar ook een pronkstuk voor dagelijks gebruik.

De D5 is een alleskunner voor de beginnende en gevorderde (Advanced Nitrox) duiker. Suunto is erin geslaagd een computer te maken die zo duidelijk afleesbaar en intuïtief in gebruik is dat je je tijdens de duik kunt focussen op dat waarvoor je kwam – je omgeving.

In tegenstelling tot andere technieken is het kleurendisplay dankzij de ‘Memory in Pixel’ (MIP) technologie ook bij veel omgevingslicht zeer duidelijk afleesbaar. Ideaal als je duikt in heldere tropische wateren met direct zonlicht op je duikcomputer.

Toegegeven moet worden dat waarschuwingstrillingen met een droogpak of neopreen duikpak tussen de Suunto D5 en je pols niet goed voelbaar zijn. Gelukkig heb je daar in warmere wateren minder tot geen last van. Het geluid daarentegen zou goed hoorbaar moeten zijn. Misschien toch iets te strak om de pols aangetrokken op een neopreen pak?

De gratis Suunto App biedt op dit moment de mogelijkheid om duiken via Bluetooth van je D5 naar je smartphone te uploaden en te bewerken met foto’s, locatie en belevenissen. Deze kun je daarna direct delen en/of bewaren als digitaal logboek. Ook zal de Suunto app aangeven wanneer er een update is en kun je in de toekomst ook alle instellingen van je D5 aanpassen. Suunto training- en outdoorgebruikers zullen dit gebruiksgemak zeker herkennen.

De Suunto D5 is eenvoudig in gebruik, heeft draadloos gemak, kan je onderwateravonturen delen en matcht geheel met je stijl door de ruime keuze in kleur en materiaal van de polsbanden.

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

5 reacties

  1. Ik gebruik sinds kort de Suunto D5 en ben er erg tevreden over. Heb inmiddels wel een extra lange band besteld omdat de computer anders niet om mijn 7 mm pak heen gaat. De heb dezelfde ervaring met de middelste knop zoals omschreven.

    REAGEREN
  2. Hamvraag: Wat is de prijs?

    REAGEREN
  3. Wat is de invloed van gebruik van een Transmitter op de batterij als je 2 tot 3 duiken per dag wil doen?

    REAGEREN
    • Hoi Sietze,

      Bedankt voor je vraag. Het gebruiken van een Transmitter (eigenlijk Tankpod) zal invloed hebben op de batterij van de Suunto D5. Hoeveel invloed is echter lastig te zeggen. Batterij verbruik is nl. afhankelijk van veel andere factoren. Felheid van het display, alarmen, bleutooth verbinding, gebruik van het kompas en watertemperatuur etc etc.
      Het voordeel van de Suunto D5 is dat deze een oplaadbare batterij heeft. D.m.v. de bijgeleverde USB-kabel kan je de batterij eenvoudig opladen.

      Ik verwacht dat je vraag zo beantwoord is.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief