Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

De test: roodfilter-flip voor pilotlamp

Een test voor fotografen door fotografen. Wilton Derks en Dicky Boele hebben in Bali de Aquacam roodfilter-flip voor de pilotlamp getest.

Als fotografen zijn wij altijd blij met accessoires die het fotograferen weer een stukje makkelijker maken. Als vlak voor onze reis naar Bali Jos Broere van Aquacam de door hem ontwikkelde roodfilter-flip voor de pilotlamp aanbiedt voor een test, hoeven we daar niet over na te denken. We duiken immers nooit zonder camera.

Wij hebben de ervaring dat de pilotlamp vissen, maar ook andere diertjes afschrikt. En dat betekent dat we soms niet de foto kunnen maken die we zouden willen maken. Denk maar eens aan de paringsrituelen van de mandarijnvisjes. We bedenken dan creatieve oplossingen om het licht minder fel te laten zijn, zodat we de visjes niet storen tijdens de paring. Vaak gebeurt dit door iets roods voor de lamp te plakken. Maar dat rood moet dan wel nog voldoende licht geven om te kunnen focussen.
De flip die wij testen, is wegklapbaar en voorzien van rood glas. waardoor de vissen minder zouden schrikken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De paring van de mandarijnvisjes is zonder focuslicht bijzonder lastig maar met focuslicht bijna onmogelijk

Op Bali maken we een duik of 20. Als de pilotlamp meegaat, zit de flip er standaard op. Zo handig dat je de keuze hebt of je hem gebruikt of niet. Geen gedoe met rode papiertjes die je voor je lamp plakt, of andere creatieve oplossingen die meteen ook weer een beperking opleveren. Focussen is ook geen probleem. Die flip is echt een uitkomst.

We merken dit vooral tijdens een nachtduik in Bali, We gebruiken de pilotlamp als duiklamp én als focuslamp. Zo nodig klappen we de flip voor de lamp en gaan we ermee aan de slag. We merken allebei dat we dichter bij de vissen kunnen komen wanneer het rode glas er voor zit. Wat een gemak! Vissen schrikken echt minder van je aanwezigheid en zijn dan ook goed te fotograferen.

Met de rode pilotlamp zijn vissen heel goed tot dichtbij te benaderen

Zijn er dan geen minpuntjes? Ja hoor, een test mag best verbeterpuntjes opleveren. Wat nog aandacht moet hebben, is het gegeven dat de lichtsensor in de pilotlamp het flitslicht goed opvangt. We merken dat de pilotlamp af en toe niet uitgaat. Overdag gebeurt dat eerder dan bij de nachtduik. Met een kleine aanpassing zal dit opgelost zijn, verwachten we.

Wij vinden de roodfilter-flip voor de pilotlamp een welkome aanvulling op de foto-uitrusting, zeker als je dichter bij vissen en garnaaltjes wilt komen. Gemak dient de mens en de onderwaterfotograaf!

roodfilter-flip1roodfilter-flip2roodfilter-flip3

 

Reactie van Jos Broere van Aquacam.nl:
In het verleden was ik ook bezig met rode folie voor mijn pilotlamp om van het witte licht rood licht te maken. Uiteindelijk ben ik aan het ontwerpen gegaan en heb er een flip van gemaakt. Je gebruikt hem als je hem nodig hebt en anders flip je hem gewoon aan de kant. Toen het prototype voor de BigBleu FF1x5W er was, heb ik Wilton en Dicky gevraagd om de roodfilterflip te testen. Intussen is in overleg met de testers het prototype verbeterd. De roodfilterflip kan ook gemaakt worden voor ander pilotlampen.

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Foto’s: Manderijnvissen, Dicky Boele – close-up met vis, Wilton Derks – productfoto’s, Jos Broere

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief