Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: Mares Sirius duikcomputer

Elke nieuwe duikcomputer trekt de aandacht van Rob van der Kuyl. Zo ook de Mares Sirius. Hij bekeek hem van alle kanten en dook ermee onder.

Eerste aanblik en gebruik

Als ik de Sirius in handen krijg, heb ik nog geen idee hoe hij eruit ziet. Dat klinkt misschien wat raar maar de Sirius zit verpakt in een mooie opbergdoos waar heel duidelijk Sirius op staat. Pas als je deze openritst, zie je de computer zelf. Naast de computer ligt in een uitgefreesde ruimte een extra langere band voor als je met een droogpak duikt (of hele dikke polsen hebt).

De Sirius ziet er robuust uit en is een duikcomputer met decompressie-, lucht-, nitrox- en trimixmogelijkheden en dat alles in een horlogemodel. Hij beschikt over 4 knoppen (links, rechts, boven en onder) en een redelijk groot scherm voor zo’n model. Mijn eerste gedachte is dat het meer een mannenmodel is omdat die over het algemeen bredere polsen hebben, maar dat is natuurlijk onzin want (meestal) heb je als je duikt een (droog)pak aan en dan valt de grootte behoorlijk mee. Alleen als j de Sirius ook als horloge zou dragen, zou hij wat groot over komen.

Als we vervolgens de inlay optillen, zien we een USB kabel en een wireless charger. De laatste is een vierkant matje waar je de Sirius op kan leggen om te laden. Er zit dus geen adapter voor het stopcontact bij, maar je kan de USB gewoon in je telefoonadapter steken of in een computer of…  Maar ik zie ook al  meteen een eerste verbeteringsmogelijkheid. De USB-aansluiting van de wireless charger is micro-USB, terwijl de standaard (in ieder geval binnen de EU vanaf ergens in 2024) USB-C wordt en veel kabels die je nu al gebruikt, zijn al USB-C.

Maar de laadmat is goed van formaat en de Sirius begint meteen te laden als je hem erop legt, dus hij doet zijn werk goed.

—  De Sirius kan zo veel dat ik de handleiding erbij nodig heb!  —

Vóór het instellen van de duikcomputer kijk ik eerst hoe moeilijk het is om het bandje te verwisselen en dat blijkt heel eenvoudig te zijn. Door middel van een schuif kan je elk bandje zo losklikken en een ander erop zetten en borgen. Echt een mooi en simpel en toch zeker systeem.

Dan als de Sirius opgeladen is (en dat gaat best snel met een snellader (niet bijgeleverd!)), kunnen we hem verder bekijken.

Als gezegd heeft hij 4 knoppen waarmee je door de menu’s kan scrollen (voor de gewone gebruiker met name de twee linkerknoppen) en zaken kan instellen en bevestigen. En als je scrolt, zie je pas hoeveel mogelijkheden tot personalisatie deze computer heeft. Hij is dan ook geschikt voor recreatieve duikers, maar ook voor ietwat technischere duikers en zelfs voor trimixduikers. Als je veel flessen of mengsels mee wil nemen, kan de Sirius 5 verschillende zenders tegelijk aan, maar let wel zenders zijn optioneel, dus die krijg je er niet bij. Voor de test kreeg ik er gelukkig wel één.

Qua instellingen kan je met deze computer zo veel dat ik de handleiding erbij heb gepakt. Of het nu gaat om het instellen van de duur van het tonen van je kompas of het aan- of uitzetten van waarschuwingen tot aan het instellen van een gradiëntfactor, heel veel is mogelijk. De Sirius gebruikt het Bühlmann ZH-L16C algoritme maar als gezegd, je kan de instellingen conservatiever of ruimer maken naar gelang je zelf wil. Maar weet wel wat je doet! Over het algemeen zou ik de standaardwaarden aanhouden en me concentreren op het instellen van alarmen, backlight, fles druk (reserve), werking en weergaveduur van kompas, soort ademgas, (lucht of nitrox), soort water (zoet of zout), zeg maar de basiszaken en dan lekker ermee gaan duiken. Als je technischer wil en weet wat je doet, dan kan je nog veel meer instellen, maar dat is dan aan jou.

Ook niet onbelangrijk om te weten is dat de Sirius boven water communiceert met Bluetooth en dat je dus met een app op je telefoon (MARES app of de MySSI app) duiken kan downloaden (gedetailleerd of beperkt) maar ook de firmware van de Sirius kan updaten. Mares geeft aan dat de Sirius batterij bij 100% lading geschikt is voor 30 uur duiken tenzij je ook een zender gebruikt, dan is het 20 uur. En in de handleiding geeft men aan dat als de batterij op 20%  zit, de Sirius niet meer in de duikmodus wil. Dat zou dus een mooie maar wellicht niet helemaal veilige manier zijn om te testen bij een duik.

En met dat gegeven gaan we hem in het water testen!

—  Een goed afleesbaar scherm en knoppen die eenvoudig te bedienen zijn.  —

De duik en erna

Wat mij als eerste opvalt in zowel Nederlands als tropisch water, is de goede afleesbaarheid van het scherm (of display), het is echt heel strak en duidelijk. Ook de informatie die getoond wordt tijdens de duik is duidelijk afleesbaar en de cijfers kunnen zelfs -afhankelijk van je instellingen- van kleur veranderen. Dus ook een optische waarschuwing, bijvoorbeeld als je de ingestelde reserveflesdruk bereikt, worden de cijfers van de flesdruk rood. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld dat de diepte-aanduiding van kleur verandert als je de Maximum Operating Depth (MOD) van je ademmengsel nadert. In dat laatste voorbeeld komt er ook een tekst op het scherm die je moet bevestigen. Kortom heel duidelijk!

De knoppen zijn goed te bedienen (ook met handschoenen) en werken prima als de duiker maar alles goed heeft ingesteld. Zo kwam ik tijdens een nachtduik erachter, nou ja eigenlijk erna toen ik in het menu keek, dat ik de verlichting niet had aangezet in het menu. Ik leerde ook dat het scherm niet nagloeit of reflecteert als je erop geschenen hebt met je lamp. Alleen op dat schijnmoment was de Sirius afleesbaar, daarna was ie weer donker. Wel een goede les voor me.

Na 10 duiken binnen 5 dagen waarbij ik elke duik een zender gebruikte en tussendoor niets deed aan opladen, stond de Sirius bij mij op 20%. Ik kwam niet aan de 20 uur duiktijd, ik zat daarmee tussen de 6-7 uur, maar ik had wel na elke duik via Bluetooth het meest uitgebreide verslag van de duik naar de app gedownload.  Nou weet ik niet hoe Mares de 20 uur duiken met zender berekent, maar als dat puur duiken is zonder connectie te leggen met je telefoon na een duik voor het binnenhalen van je duikgegevens, dan snap ik dat, want Bluetooth kan best energie kosten. Helaas hield de logfunctie niet bij wat de accustand was na een duik, wellicht in de achterliggende data, maar voor een gebruiker niet zichtbaar.

Overigens heb ik ook de duur getest van de accu zonder duiken of communicatie via Bluetooth, toen ging de Sirius van 100% in ruim 10 dagen naar 11%. Op zich dus een prima accuduur als je hem als horloge gebruikt.

De Bluetoothconnectie werkt overigens feilloos, geen enkele keer een storing gehad, dat heb ik wel eens anders gehad met andere Bluetooth connecties. Het koppelen van de zender daarentegen ging de eerste keer niet goed. De gebruiksaanwijzing is echter heel duidelijk, je moet in het koppelproces de Sirius tegen de zender houden maar wel daar waar het WIFI symbool op de zender staat en niet ergens anders. De tweede keer ging het dus wel goed.

Plus- en minpunten

+ Volledige duikcomputer met hele veel mogelijkheden
+ Goed afleesbare informatie
+ Makkelijk verwisselbare, goed vastzittende band
+ Wijze van opladen, geen klepjes, stekkertjes etc. met kans op lekkage
+/- Accuduur
+/- Zo veel instelmogelijkheden dat je de handleiding nodig hebt.

Onderhoud is goed afspoelen met leidingwater en indien de accu aan vervanging toe (men geeft aan dat de accu minimaal 500x volledig opgeladen kan worden, dus dat duurt wel even voordat ie aan vervanging toe is) is dit door een daartoe gecertificeerde specialist laten doen. Wat men verder aanbeveelt is om de dieptemeter elke twee jaar te laten controleren (lees een druktest), zodat je weet of de diepte nog juist weergegeven wordt. Verder is er niet veel extra’s, ja niet laten vallen of hard stoten. En ook niet laten drogen in direct zonlicht of in een volledig afgesloten ruimte, maar als je hem gewoon als horloge draagt na een duik dan is dat allemaal geen punt.

Conclusie

De Sirius, zeker in combinatie met een zender is een mooie robuuste, volwaardige duikcomputer in horlogemodel die je op een prettige manier kan opladen. Wel heeft deze computer zoveel instel- en duikmogelijkheden dat de gemiddelde duiker er wel eens tureluurs van zou kunnen worden. Maar als je hem hebt en (uiteindelijk) ingesteld hebt zoals jij wilt, dan gaat hij je zeker veel duikplezier opleveren!

Reactie van Aad van der Meulen, Sales & Marketing Mares Benelux:

“De Sirius is inderdaad een allemans vriend, wat voor soort duiker je ook bent. Je kan met de Sirius alle kanten op, wat je duikwensen ook zijn.
De ontwikkeling van de Sirius heeft een aantal jaar in beslag genomen en bij het aanvangen van zo’n project worden er keuzes gemaakt over de opbouw van het product. Tijdens dit opbouwproces was USB-C nog niet de standaard, maar in de toekomst zal dit bij Mares uiteraard ook zo zijn.”

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief