Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Sneeuwduiken

Heel Nederland lijkt afgelopen week in de ban van het ijs. De ene helft is bezig met de Tocht der Tochten boven het ijs, de andere helft lijkt een duikje onder het ijs te plannen. Hoewel het inderdaad ijzig koud is, is ijs nu niet wat mij bezighoudt. Er is een veel dringender obstakel tussen mij en het water: sneeuw!

Als ik op de parkeerplaats sta voor een duikje in de Oosterschelde, om precies te zijn bij Katshaven Noord, kijk ik uit over een enorm wit veld. En ergens onder die witte deken, ligt het pad dat we moeten volgen om aan de waterkant te geraken. Eenmaal omgekleed, gaan we dan ook pad voor onze winterse wandeling met duikuitrusting. Met het zonnetje erbij is het hier schitterend en we glibberen dan ook vrolijk over de gladde sneeuw richting de waterkant. Te water gaan is hier niet lastig, zeker niet in vergelijking met de wandeling die we er al op hebben zitten!

MarloesOtten_katshaven_120209 MarloesOtten_se_120209

En de duikplaats is zoals altijd schitterend. Het ontzettend ongelijke bodemprofiel, veroorzaakt door het verschillende keren instorten van de dijken, vereist wel wat navigatievermogen en vertrouwen in je kompas. De bodem bestaat uit oesterbanken en kleirichels en vooral het formaat van al het onderwaterleven valt hier op. We zien enorme zeedonderpadden en Noordzeekrabben. We komen een paar mosselbanken tegen waar zeesterren zich te goed doen aan het mosselzaad. Ze hebben hier duidelijk genoeg te eten, want ze zijn moddervet. Als klap op de vuurpijl vinden we een slakdolf in een holletje tussen wat stenen in. Hier heb ik afgelopen jaren bij de Zeelandbrug eindeloos naar gezocht (en natuurlijk niet gevonden) en nu zien we hem met zijn kenmerkende dubbelgeklapte staart, zo maar liggen.

De kentering is hier kort en al vrij snel begint het water weer stevig de andere kant op te stromen. We besluiten terug richting de kant te gaan. Tenslotte wacht ons nog een flinke sneeuwwandeling voor we aan de warme chocomel kunnen!


duikgids_zeeland_omslag_web_72dpimarloesOttenMarloes Otten is auteur van Duikgids Zeeland, een onmisbaar boek voor elke Zeeland-duiker. Op DuikeninBeeld doet ze regelmatig verhaal van haar duiken in het Zeeuwse water. Meer informatie over deze en andere duiklocaties vind je in Duikgids Zeeland.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief