Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Een mooie avondlucht!

Datum

Locatie

7 april 2015, 20.00u

Dreischor Gemaal

 


Duik 594

René en Goof pakken de draad weer op en plannen de doordeweekse duiken in Zeeland in. De keuze valt dit keer op Dreischor Gemaal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet is al weer drie weken geleden dat ik met Goof dook. Beiden hadden volle agenda’s en als er vrije avonden waren, dan vielen ze niet samen. Maar we pakken de draad weer op en plannen een doordeweekse duik in Zeeland. De keuze valt dit keer op Dreischor Gemaal.

Eigenlijk hadden we afgelopen zondag ook een duikafspraak staan, maar die ging door “omstandigheden” niet door. Voor details moet je bij Goof zijn, maar ik zal ze jullie besparen. Mijn duikavond op eerste paasdag viel in het water en ik maakte van de gelegenheid gebruik om eens een flinke wandeling te maken. Ik kan wel wat extra beweging gebruiken, kantoorpikkie als ik ben! Gelukkig hadden we de dinsdagavond ook al ingepland staan, dus dat maakt het allemaal weer goed.

Het maakte mij allemaal weinig uit waar we naar toe zouden gaan, ondanks dat ik de 8mm fisheye had gemonteerd. Het is dan altijd een uitdaging om er wat van te maken, maar we hebben nu het voordeel van het extra licht in de avond. In de auto besloten we pas waar we naar toe zouden gaan en ik zette koers voor Dreischor Gemaal. Het is een prachtige avond en er staat nagenoeg geen wind. Het is half bewolkt en het belooft een mooie duikavond te worden.

We passeren de parkeerplaats van Dreischor Reefballs en zien twee auto’s van onze zuiderburen staan. Stilletjes aan gaan we weer meer duikers zien in de avond, het seizoen is duidelijk begonnen. Beiden zijn we blij dat we de drukte van het paaseieren zoeken kunnen ontwijken, want daar moeten wij echt niet aan denken. Laat ons maar lekker ons eigen ding doen in het water en het gevoel hebben dat we alleen zijn. Dat gevoel wordt een feit als we op een lege parkeerplaats aankomen.

Ik parkeer de auto zodanig dat we in ieder geval op het asfalt onze spullen kunnen uitstallen, want wat is de parkeerplaats van deze duikstek toch nog altijd een bende. Het onverharde, met gebroken puin bedekte stuk wat voor een parkeerplaats door moet gaan, is natuurlijk verre van ideaal. We kleden ons om en beklimmen vol goede moed de trap. Bovenaan worden we verwelkomd door een zwerm muggen, het is duidelijk voorjaar geworden.

Er is door andere duikers een dun touw vanaf de houten trap tot in het water aangebracht, dus daar kunnen we mooi gebruik van maken bij het te water gaan. Het water lijkt vanaf de kant erg helder, dus onze zin wordt alleen maar groter. Het Grevelingenmeer ligt er vredig bij, er is nagenoeg geen golfslag. In het water voel ik wat water in mijn handschoen lopen. Ik zie een klein sneetje in mijn vingertop. Het wordt dus tijd voor een nieuw paar droge handschoenen. Misschien kan ik het nog een paar weekjes redden en schakel ik direct over op natte drie millimeter handschoenen. Heerlijk als ik straks weer veel beter de knoppen van mijn onderwaterhuis kan bedienen. Dat fotografeert zoveel lekkerder!

We duiken samen onder en ik stel mijn camera onderweg alvast in. Het zicht blijk alles behalve erg goed te zijn, dus ik ga nog voor een aantal uitdagingen komen te staan met de 8mm fisheye. Ik besluit om heel ondiep te blijven en eerst nog even gebruik te maken van het restlicht. Met een ISO-waarde van richting de 1000 kom ik een heel eind en fotografeer wat van de bodem en het eerste stuk van de dijkwand. Na wat foto’s te hebben gemaakt, besluit ik een stukje onder te duiken en rechtstreeks naar het gemaal toe te gaan. Zo’n constructie biedt net wat meer opties voor groothoek.

Daar aangekomen merk ik dat het zicht er niet beter op geworden is. Eigenlijk besef ik me dat het met dit zicht vanavond niet goed ga komen. Onbewust laat ik me even naar het oppervlak steigen om even te kijken. Ik zie dat de lucht paars, blauw, oranje kleurt en ineens heb ik een ingeving. Waarom ga ik het gemaal niet even mooi op de plaat zetten met die achtergrond? Ik maak wat testshots en zie dat dit best wel gaaf is om een keer te doen. Na een aantal foto’s heb ik pas door dat ik druppels op de poort zie, niet aan de binnenkant gelukkig, maar als gevolg van het water wat van de poort glijdt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADat vraagt een andere aanpak en ik stel de camera eerst goed in, zet hem op manuele focus en dompel de boel weer onder. Daarna trek de ik set uit het water en bepaal vliegensvlug mijn compositie en druk af. Het resultaat ziet er nu een stuk beter uit en ik verfijn mijn instellingen. Even later herinner ik me weer dat ik een derde flitser bij met heb, voorzien van een slave sensor. Zo kan ik de meest westelijke paal ook uitlichten. Ik plaats de flitser en maak wederom een hele serie foto’s. Uiteindelijk is het mooi geweest en duik ik onder om ook onder het gemaal nog even wat uit te proberen. Maar het zicht valt me zo tegen dat ik daar zo klaar mee ben. Goof is inmiddels ook aangekomen en zie dat hij wat kleine dingen aan het fotograferen is. Ik kijk ook nog eens goed en zie diverse eistrengen van de slanke knotslak. Na wat zoeken vind ik het slakje ook, leuk om weer eens te zien.

Goof keert terug en ik volg hem terug richting de dijk. Op de dijkwand zie ik af en toe nog wat stekelbaarsjes en diverse oorkwallen. Een paar exemplaren zijn al redelijk groot, maar ik zie ook nog wat kwalletje die pas net uit de poliepfase zijn. Fijn om te zien dat er weer wat meer leven komt.

Goof is er net wat eerder uit dan ik, dat gebeurt niet vaak. Ik heb echter geen idee hoelang we al in het water liggen, want mijn duikcomputer heeft de geest gegeven. De batterij is nu echt leeg, tijd voor vervanging dus.

We zijn het er over eens dat we meer van het zicht hadden verwacht, maar toch was het een prima duik. We laten ons troosten door de door Goof meegebrachte gevulde koeken, mijn favoriete koeken, dat heeft hij goed geregeld! De duikflessen vullen we nog even af en zo zijn we weer klaar voor de volgende duik….

Max. diepte 7.5m, temp. 8gr.C., zicht 2-3m, duikduur 70min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief