Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Lucas van Rijen – Duiken met mobula’s en haaien op Pico

Duikreporter Lucas was deze zomer op Pico in de Azoren, een eiland waar iedereen is getest op Covid. Natuurlijk ging hij ook duiken met de haaien en mobula’s.

Het natuurgeweld van botsende Eurasian en Afrikaanse aardplaten heeft midden in de Atlantische Oceaan de Azoren gecreëerd. Het is een groep van eilanden die bij Portugal hoort, met São Miguel als hoofdeiland.

Wij hebben gedoken vanaf het eiland Pico, met CW diving in Madalena, onder begeleiding van Martijn Schouten.

Pico heeft de hoogste berg (2200m) van heel Portugal, terwijl het eiland maar 15km breed is. Dit maakt het hoogteverloop gigantisch. Een paar kilometer uit de kust is het al 2000 meter diep. Ideaal voor walvissen en in het bijzonder de potvis (Sperm whale).

IMG_8568 (1)-101422

LVR_0415 (2)-101422

Niet alle eilanden bereiken de oppervlakte. Op 40 nm (±100km) ten zuidwesten van Pico liggen de Princes Alice Banks. Ook hier komt de aardkorst van 2000 meter omhoog maar blijft wel op 30 meter onder het wateroppervlak steken. Super gaaf. Nog nooit gedoken op een bergtop.

IMG_8389 (1)-101422

Ons schip gaat voor anker op de bergtop van de Princes Alice Banks en via de ankerlijn dalen we af. Op de top hele scholen barracuda’s en een stuk of 10 stingrays. Na een korte tijd op 30 meter weer terug naar de ankerlijn om daar tussen de 6 en 10 meter hele scholen van mobula’s te bewonderen. Deze maken rondjes rond de bergtop. De beelden spreken voor zich. Waanzinnig.

IMG_8338 (1)-101422

De volgende dag ten noorden van de geul tussen Pico en Faial met de blauwe haaien gedoken. In een uitvoerige briefing worden de do’s en dont’s aangegeven. Aanraken is uit den boze. De haaien worden gelokt met een spoor van hele kleine beetjes Bonito. Na een paar uur is het zover, de haaien hebben het spoor gevonden en komen naar de boot. De haaien worden niet gevoed, maar krijgen net genoeg om hun aandacht vast te houden. Aan de voorkant en achterkant van de boot worden 2 lijnen gehangen. Tussen de 3 en 15 meter kun je genieten van het schouwspel. Ook hier spreken de foto’s boekdelen. Echt spectaculair.

IMG_8154-101422

Samenvattend: Pico is super om te duiken.

De trip: cultuur, strand, hiking en duiken.

Conclusie:leuk voor de hele familie

We hadden de trip al geboekt in december, dus afzeggen kon niet zonder dat we onze tickets kwijt waren. Uiteindelijk dan toch maar gegaan. De trip was een mooie combinatie voor de hele familie van cultuur (Porto, Santiago de Compostella, Guimarães, Braga, Ponte de Lima), strand (Gondomar, Viana Do Castello), Shopping (Porto), hiking (Pico, São Miguel) en duiken.

Onze reis bestond uit de volgende stappen:

 • Vlucht Amsterdam-Porto (KLM)
 • Een rondreis van 9 dagen in Noord Portugal en Galicië in Spanje.
 • Vlucht Porto naar Pico via Ponte Delgada. (SATA)
 • 4 dagen op Pico
 • Vlucht Pico naar Ponte Delgada (SATA)
 • 4 dagen op São Miguel.
 • Vlucht Ponte Delgada – Amsterdam (TAP)

Hoe zit het met Covid-19?

De conclusie: Pico is veiliger dan thuis.

In de Azoren is een Covid-19 test verplicht.
72 uur voor het vertrek naar de Azoren hebben we Covid-19 test gedaan in een drive-tru in Porto. Deze wordt betaald door de Azoren. Je moet dus je ticket en factuur laten zien van SATA. De volgende ochtend waren de resultaten binnen (behalve die van mijn vrouw die ze eerst kwijt waren, na veel gestress en bellen toch gevonden). Uitslag: geen Covid-19.

Op de Azoren kun je alleen van São Miguel naar een ander eiland door vliegen als je vooraf de test hebt gedaan. Zonder test moet je op Sao Miguel een test doen en wachten op de uitslag,

Op dag 6 hebben we op Pico een 2e test gedaan, ook weer in een drivetru. Uitslag: nog steeds geen Covid-19.

De Azoren zijn uiteindelijk veiliger dan Nederland.

Vandaag schrijf ik dit verslag vanaf Sao Miguel. Prachtige hiking gemaakt door vulkaankraters. Geen duiken meer, de “papa gaat duiken strippenkaart” was op!

3 reacties

 1. Mooi zeg! Staat hoog op mijn bucketlist.
  Weet je of je er ook vanaf de kant kunt duiken? Mijn partner wil wel maar heeft geen zeebenen.

  REAGEREN
 2. Wauw, wat een mooi verslag. Vorig jaar in mei naar de Azoren geweest, maar ik kon er toen nog niet duiken. Dit jaar mijn reis naar de South Pacific afgelast, dus zoek naar een mogelijk alternatief. Wellicht os het ene optie om terug te gaan naar de Azoren.
  Hier wordt ik enthousiast van.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief